Jedriličarski klub Galeb zanimljivo promišlja budućnost grabeći prema stogodišnjem jubileju



RIJEKA Kostrenski Galeb posljednjih se godina očekivano odlučio na jedini pravi i ispravni put u situaciji kad brojni hrvatski sportski klubovi jedva spajaju kraj s krajem. I teže ponaprije da opstanu na sportskoj karti. Orijentacija na mlade polazište je i regula samoodrživosti. Pa tako i na Žurkovu, klubu bogate tradicije i velikih imena, ponosu Kostrene.


 


Posljednjih su se godina u rad kluba aktivnije volonterski uključila srednja generacija bivših Galebovih olimpijaca i vrhunskih jedriličara poput Bojan Grega, Marina Lovrovića, Damijana Maglice, dok Damir Ugrin obnaša dužnost sportskog direktora.




 


U situaciji kad domaći sport ide sve više prema amaterizmu, a posebno u »manjim« sportovima, omladinski pogon, u ovom slučaju klasa optimist i škola jedrenja temelj su kluba.


 


– Istina, baza za stvaranje novih jedriličara je naša škola jedrenja koju uspješno organiziramo svake godine početkom ljeta. Svake sezone školu jedrenja pohađa 50-ak djece, uzrasta od sedam godina pa nadalje. Također, prošle godine uspješno smo pokrenuli školu jedrenja za odrasle. Prošle godine u kadetskoj kategoriji optimista i juniorskim klasama laser 4.7 i laser radial nastupilo je 15-ak jedriličara.


 


U klasi optimist Barbara Perušić osvojila je titulu viceprvakinje Hrvatske u kategoriji do 12 godina za djevojčice te zauzela treće mjesto na Kupu Hrvatske. Luka Kamber bio je pobjednik Kupa Hrvatske u kategoriji do 12 godina za dječake. Na prvenstvu PGŽ-a u klasi optimist titula najuspješnijeg kluba dodijeljena je Galebu, zahvaljujući pobjedama Marka Maglice, koji je osvojio prvo mjesto u ukupnom plasmanu, Barbari Perušić koja je bila druga te desetogodišnjem Karlu Ugrinu, koji je osvojio treće mjesto u kategoriji do 12 godina. U klasi laser radial Robert Mislej zauzeo je treće mjesto dok je u laseru 4.7 Hrvoje Mršić bio također treći – kaže Milko Volarić, predsjednik Galeba.


 


Uspjeha je bilo i u kratko vrijeme ove godine…


 


– U siječnju je Galeb dobio poziv od Yacht Cluba de Monaco da sudjeluje u timskom jedrenju na prestižnoj međunarodnoj regati u Monte Carlu. Na regati je sudjelovalo 20 ekipa iz cijelog svijeta, a unatoč izostanku rezultata, nastup među najboljim svjetskim jedriličarima bilo je ogromno iskustvo za naše mlade jedriličare.


 


Na ovogodišnjoj međunarodnoj regati Carnival cup u talijanskom Crotone, u konkurenciji 210 jedriličara Mark Maglica zauzeo je respektabilno 20. mjesto. Nakon zadnje ovogodišnje kvalifikacijske regate za Sjeverni Jadran naši optimisti Mark Maglica, Barbara Perušić, Luka Kamber i Karlo Ugrin izborili su nastup na izbornim regatama pod vodstvom trenera Valtera Kolića – dodaje Volarić u osvrtu na 2020.


 


Šljuka i krstaši
Galebova dugoročna strategija zacrtana je još nakon Olimpijskih igara u Londonu…


 


– Strategija koja se provodi do danas zacrtana je još u olimpijskom ciklusu 2012., a na kojoj je sudjelovala Galebova posada Marin i Dan Lovrović u klasi zvijezda. Galeb je tada odlučio težište svoga djelovanja bazirati na školi jedrenja te na kadetskim i juniorskim uzrastima. Navedena strategija imala je za cilj ponovno omasoviti broj natjecatelja najmlađih uzrasta i na taj način pripremiti klupsku bazu za seniorske uzraste i buduće rezutate u seniorskom klasama – dodaje Dean Pavlak, predsjednik Nadzornog odbora Galeba.


 


Klase 420 posebnost su današnje kostrenske jedriličarske priče. Tin i Edo Fike sadašnje su klupske uzdanice u klasi u kojoj »galebaši« imaju i europski naslov prije tri desetljeća.


 


– Početkom 2020. uprava je donijela odluku o uvođenju, odnosno vraćanju juniorskog dvosjeda klase 420, nakon čega su u klub pristigle tri jedrilice. Radi se o juniorskoj klasi koja omogućava mladim jedriličarima nastavak jedrenja nakon završetka jedrenja u klasi optimist. Naša odluka sukladna je strategiji Hrvatskog jedriličarskog saveza o ponovnoj popularizaciji juniorskih dvosjeda.


 


Trenutno klasa 420 broji petnaestak posada. Klasa 420 je u inače kod nas prvi put uvedena krajem 70-tih godina, a posada Bojan Grego i Vanja File ostvarili su 1989. godine vrhunski rezultat osvajanjem Prvenstva Europe. Na prvoj ovogodišnjoj regati u Zadru, uspješno su nastupile naše dvije posade Tin i Edo Fike te Hrvoje Mršić i Ana Petričić. Za treću jedrilicu posada je u formiranju. Naša strategija razvoja klase 420 je oformiti mješovite muško-ženske posade s ciljem da kasnije pređu u olimpijsku mješovitu klasu 470 – pojašnjava prvi čovjek kluba.


 


U seniorskom jedrenju Galeb je prepoznatljiv po klasi šljuka i krstašima.


 


– U šljuki jedri pet posada. Zadnjih desetak godina Galebove posude sudjeluju na domaćim i međunarodnim regatama, uključujući nastupe na europskim i svjetskom prvenstvima. U proteklim godinama posade Bojan i Vlado Grego, Milko Volarić i Dean Pavlak te Bojan i Frane Grego osvajale su naslove prvaka Hrvatske.


 


Među krstašima, uspješne nastupe i mnogobrojne pobjede prošlih godina ostvarila je posada maxi krstaša Molo longo s kormilarom Rajkom Kujundžićem, posada krstaša Coocun s kormilarom Berislavom Vranićem, posada Beba s Ivom Kamberom, posada Tare s Marinom Lovrovićem, dok još pamtimo 2017. i pobjedu kormilara Bojana Grega i člana posade Vlada Grega na zahtjevnoj međunarodnoj regati Rolex Middle Sea Race na ruti Malta – Sicilija – Malta. Osim toga, na zadnjim OI u Rio de Janeiru, »galebaš« Josip Vehovec bio je član hrvatske reprezentacije u funkciji savjetnika za regatna pravila. To je bio ujedno osmi nastup članova Galeba na Olimpijskim igrama – prezentira Volarić.


 


Nepovoljni vjetrovi
Dean Pavlak, svojevremeno također prvi čovjek Galeba, pojašnjava ideju o velikoj i davnoj želji »galebaša« – projektu moderne lučice Žurkovo. A u planu je i riječka podružnica kluba i dodatno približavanje jedrenja Rijeci.


 


– Galeb je smješten u uvali Žurkovo od 1963. godine. Još prije osnutka općine »galebaši« su promišljali izgradnju lukobrana i uređenje lučice Žurkovo, a do danas su napravljena idejna rješenja u nekoliko varijanti. Prema idejnom rješenju autora Milka Volarića, Općina Kostrena je 2016. zajednički s Lučkom upravom Bakar-Kraljevica-Kostrena započela izradu projektne dokumentacije za projekt lukobrana i uređenja lučice. Međutim, do danas projekt lučice Žurkovo nažalost nije zaživio. Većina klubova na Jadranu smještena je unutar lučica ili marina.


 


Uvala Žukovo otvorena je prema vjetrovima iz južnog kvadranta, što nam onemogućava normalno treniranje i organiziranje regata po vjetrovima iz tog smjera. Stoga i ovim putem pozivamo Općinu Kostrena i Lučku upravu Bakar-Kraljevica-Kostrena na aktivnosti u cilju realizacije projekta. Galeb i njegovi članovi dat će svu moguću podršku. Nadalje, naš klub u suradnji s Jedriličarskim savezom PGŽ-a intenzivno radi na osnivanju županijskog centra za juniorske klase, a koji bi obuhvatio klase laser 4.7, laser radial i 420.


 


Manje sredstava od konkurenata iz Dalmacije
Na financijskom planu »galebaši« se snalaze iz triju izvora. Prvi i najvažniji je Općina Kostrena, potom donacije i samofinanciranje.


– Općina Kostrena od samog osnivanja do danas daje najveću podršku Galebu te kroz programe djelomično financira rad kluba. Općinska sredstva dostatna su za pokrivanje troškova jednog profesionalnog trenera i djelomično nastupe na regatama. Preostala potrebna sredstva sakupljamo donacijama te financiranjem odlazaka na regate od strane roditelja. Prije dvije godine Općina nam je kupila novi radni gumenjak neophodan za treninge na moru po svim uvjetima. Nažalost, sva navedena sredstva višestruko su manja od onih koja imaju određeni konkuretski jedriličarski klubovi iz Dalmacije – pojašnjava Volarić.


 


Jednako tako Galeb ima potencijala i želje za osnivanjem podružnice u Riječkoj luci, primjerice u Porto Barošu ako se za to stvore uvjeti. Naime, Galeb je nakon Drugog svjetskog rada nekoliko godina imao sjedište u zgradi nekadašnjeg Croatia linea, a jedrilice su bile smještene u riječkoj luci na Rivi Boduli. Osnivanjem podružnice u samom centru grada približili bismo ovaj lijepi sport većem broju djece iz Rijeke – najavio je Pavlak kratkoročne i dugoročne smjernice kluba.


 


Očekivano, koronavirus umrtvio je svu djelatnost kluba na Žurkovu. Galeb je na čekanju kao i svi, s normalizacijom stanja živnut će i aktivnosti. A planova uvijek ima…


 


– Nažalost, pojavom epidemije uzrokovane koronavirusom sve aktivnosti su odjednom stale. Sukladno naputcima nadležnih tijela, otkazali smo do daljnjega nastupe na svim regatama, prestali smo sa održavanjem treninga na moru i kondicijskih treninga te obustavili sve aktivnosti u klubu. Ovisno o razvoju situacije i uputama, čekamo normalizaciju stanja do ljeta i nastavak planova i programa uspješno započete jedriličarske sezone.


 


Za ovu godinu dio cilja smo već ostvarili nastupom četiriju naših najmlađih jedriličara na izbornim regatama za klasu optimist. Očekujemo da jedan od njih pokuša ostvariti normu za ulazak u reprezentaciju. U klasi 420 i klasi šljuka očekujemo osvajanje jedne od medalja na prvenstvu Hrvatske, u krstašima nastavak briljantnih pobjeda Molo longa na Mrduji u Splitu… Galebova škola jedrenja će zasigurno i ove godine stvoriti brojne mlade zaljubljenike u jedrenje. Realizacije lučice Žurkovo i marine Porto Baroš naše su davne želje… – zaključuje Volarić.


 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.