Kratkotrajni bojkot

Naomi Osaka prvo najavila da se povlači s turnira u znak protesta, a onda ipak odlučila igrati polufinale

Hina

Naomi Osaka/Foto REUTERS

Naomi Osaka/Foto REUTERS

Nakon moje objave i dugotrajnih razgovora s WTA i USTA, prihvatila sam njihov zahtjev da zaigram u petak - rekla je bivša prva tenisačica svijeta



NEW YORK Bivša prva tenisačica svijeta, Japanka Naomi Osaka (22) odlučila je kako će ipak nastupiti u polufinalu WTA turnira Western and Southern Open koji se održava u New Yorku protiv Belgijanke Elise Mertens.


Osaka je u srijedu objavila kako se povlači s turnira u znak protesta protiv rasne nepravde. No, kako su potom organizatori turnira odlučili na jedan dan prekinuti natjecanje u znak podrške borbi protiv rasne nejednakosti u SAD-u, Osaka je prihvatila njihov zahtjev da ipak ostane na turniru.


“Kao što znate, jučer sam se odlučila povući s turnira u znak podrške borbi protiv rasne nepravde. Bila sam i jesam spremna predati meč svojoj suparnici. No, nakon moje objave i dugotrajnih razgovora s WTA i USTA, prihvatila sam njihov zahtjev da zaigram u petak. Oni su odlučili odgoditi sve mečeve za jedan dan čime je dodatno skrenuta pozornost na pokret. Zahvaljujem WTA-a u turniru na njihovoj potpori”, objavila je Osaka.




Osaka se svojom odlukom pridružila NBA košarkašima, NHL hokejašima i MLB bejzbolašima u prosvjedima protiv rasne nejednakosti nakon što je u nedjelju policija pucala na tamnoputog Jacoba Blakea u Wisconsinu.