Zlatko Mateša

Japan je bio spreman za OI, svijet nije, a tako zapravo i jest…

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NL

Zlatko Mateša/Foto Arhiva NLRIJEKA Jedan od zagorvornika odgode Igara u Tokiju bio je i predsjednik Hrvatskog odlimpijskog odbora Zlatko Mateša.


– Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta i apsolutno je pravodobna. Domaćini su već lansirali uzrečicu: Japan je bio spreman, svijet nije, a tako zapravo i jest. O novom terminu bit će još govora i dogovora, a prema izjavi japanskog premijera Abea, Igre će se održati najkasnije do ljeta iduće godine. Po mojem mišljenju, najbolje bi ih bilo održati u istom terminu pa onda sve odrađene rezervacije samo prolongirati za godinu dana – poručio je Zlatko Mateša i objasnio što su ovom odlukom hrvatski sportaši dobili, a što izgubili.


– Ni hrvatski sportaši, ni Hrvatski olimpijski odbor nisu ništa izgubili. Oni sportaši koji su se kvalificirali na Igre ostaju u programima HOO-a kao evidentni olimpijci, oni koji se nisu kvalificirali, imat će možda i veću šansu za odlazak na Olimpijske igre. Osobno sam bio za odgodu Igara, prioritetno zbog zdravlja sportaša, ali i zbog toga da olimpijske kvalifikacije budu regularne, fer i korektne. U novonastaloj situaciji njihova regularnost ne bi trebala biti upitna – rekao je Mateša