Transat Jacques Vabre regata

Ivica Kostelić i Antonine Calliste sedmi nakon drugog dana regate od Le Havrea do Martinika

Zlatko Horvat

Drugog dana Kostelić i Calliste pali su na 19. mjesto. No, sve jedrilice u klasi 40 su blizu i uslijedio je skok na sedmo mjesto



RIJEKA Poslije nešto više od dva dana jedrenja na utrci »Transat Jacques Vabre« od Le Havrea do Martinika, Ivica Kostelić i Francuz Antonine Calliste na jedrilici »Croatia Full of Life« nalaze se na odličnom sedmom mjestu, nepunih deset milja iza vodeće francuske posade, Nicolasa Jossiera i Alexisa Loisona s broom »La Manche #EvidenceNautique«.


Nakon prolaska kroz La Manche, posade u klasi 40 će krenuti prema jugu, kroz Biskajski zaljev i dalje uz obale Afrike do Zelenortskih Otoka, a zatim skrenuti prema zapadu i Martiniku.


»Dobro smo startali s 20 čvorova sjeverozapadnjaka te smo se borili uz vjetar do prve oznake, a zatim smo postavili Code 0 za nastavak do Etretata. Bilo je to ujedno i moje prvo pravo kupanje na pramcu u transatu, ali smo uspješno napredovali šest pozicija prije nego što smo napravili okret kod Etretata. Sad nastavljamo uz vjetar prema Barfleuru, na 11. poziciji. Sve je u redu na brodu«, napisao je Kostelić poslije prvoga dana.




Drugog dana Kostelić i Calliste pali su na 19. mjesto. No, sve jedrilice u klasi 40 su blizu i uslijedio je skok na sedmo mjesto.


– Druga noć nije bila za one tankih živaca. Vjetar je rijetko premašivao 3-4 čvora, a morska struja kod otoka Ouessant (vrh Bretanje) bila je 4-5 čvorova, i to protiv nas. Struja je manja što je more pliće. Oko nas sve vrvi od pličina, neke hridi su vidljive, a neke je prekrila visoka plima. Sve te opasnosti skrivene su od oka u mrkloj noći, a posebno kad pada kiša, kao što je sada bio slučaj. Tko je hrabar (ili malo lud, kako se uzme), pokušat će slalomirati između hridi u pličinama i to je jedini način da se polagano probijaš prema naprijed. Tko je ostao u dubokom moru, on je bio prisiljen tri sata tapkati na mjestu ili ga je kurenat odnio unatrag. Zapravo, možda je dobro da je bila noć pa nisam morao gledati kroz kakve škripce smo prošli… Jedrimo prema Raz de Seine. Predstoji nam još prelazak anticiklonalnog grebena (čitaj bezvjetrice) na sjeveru Biskajskog zaljeva, a onda bi trebao uslijediti silazak prema rtu Finisterre u povoljnom vjetru. Na brodu sve dobro«, poručili su Ivica i Calliste nakon 47 sati jedrenja.