Trener Primorja EB

Igor Hinić: “Ovo je iznad svih očekivanja, treba iskoristiti ovaj trenutak”

Zlatko Horvat

Dečki su možda bili srčaniji, ali to ih krasi cijelu sezonu. Uvijek kada je trebalo, odigrali su najbolje - kaže Hinić



RIJEKA – Vaterpolisti Primorja Erste Bank napravili su pravi podvig. Momčad koja je sezonu počela kao A1 regionalni ligaš i šesta momčad Hrvatske vratila se u Premijer Regionalnu ligu i osvojila broncu u domaćem prvenstvu nakon dramatičnog raspucavanja peteraca u odlučujućem trećem susretu za treće mjesto na gostovanju kod Mladosti uz Savu (18:17). Riječani su ovom velikom pobjedom nad Žapcima izborili i kvalifikacije za Ligu prvaka, natjecanja u kojem su dvaput bili drugi (2012. i 2015.) i dvaput treći (2004. i 2014.). S druge strane, Mladostaši, sedmerostruki prvaci Europe, ostali su u čekaonici.


– Ovo je iznad svih očekivanja. No, zasluženo smo treći, mislim da smo u ovoj seriji s Mladosti pokazali da smo u boljoj natjecateljskoj formi od njih. Dečki su možda bili srčaniji, ali to ih krasi cijelu sezonu. Uvijek kada je trebalo, odigrali su najbolje. Nekako se uvijek sve poklopilo, od turnira Regionalne lige do četvrtfinala sa Solarisom, što nam je bio neki imperativ, koji smo sami sebi zadali, do ovih pobjeda nad Mladosti i osvajanja trećeg mjesta. Sve zasluge pripadaju igračima. Bilo je dosta i ozljeda. Nedostajalo je tu treninga, ali sve smo uspjeli nadoknaditi velikim htijenjem, zalaganjem, borbenošću i željom – kaže Igor Hinić, trener Primorjaša.


Kohezija


Sa šeste startne pozicije do postolja, to je uspjeh za svakog vozača Formule 1, a pogotovo za jednu mladu vaterpolsku momčad.




– Razgovarao sam s Brguljanom i Muslimom na povratku u Rijeku. Mi smo iz Regionalne lige ušli u kvalifikacije Lige prvaka, što je velika stvar. Stvorena je jedna kohezija svega, ali oni su bili pun pogodak. Izuzetno mi je drago što je Muslim okončao karijeru kod nas i na način kakav jedan prvak zaslužuje. Darko je igrač lijeve strane, a cijelu je sezonu proveo na desnoj i tu je dao veliki obol. Ključnim golovima oni su nas i doveli do peteraca.


Početak je bio iz snova, Riječani su poveli 5:1. Mladost je preokrenula rezultat (12:10), ali u 45 sekundi Brguljan i Muslim donijeli su produžetak.


– Svaka je utakmica svoja priča. Kriterij je bio malo drukčiji u odnosu na prve dvije utakmice, gdje se puštala puno čvršća igra. Počeli smo ulaziti u problem s rotacijom, gubili smo igrače, pa smo morali improvizirati postave. No, isto je bilo na drugoj strani. Bilo je uspona i padova. Kao što smo uspjeli prosuti 5:1, tako smo brzo uspjeli anulirati njihovo vodstvo od dva razlike. Mladost je isto tako pružila dobru igru. Bio je to dvoboj na dosta visokoj razini, lijep za gledati, s puno atraktivnih poteza. Igrale su se dobre obrane, a u toj lutriji peteraca mi smo bili sretniji i spretniji i osvojili treće mjesto.


Hinić je sjao od sreće uz rub bazena Mladosti. Posljednja utakmica sezone samo je potvrdila rast njegove momčadi koju većinom čine golobradi mladići.


– Meni je najdraže kad vidim igrače koji postaju čvršći u tim duelima. Tada se mogu oduprijeti suparniku na višoj razini. Tada kao trener znaš da rezultat može biti povoljniji. Apostrofirao bih dva mladića, Gabriela Burburana i Viktora Tončinića, kojima je ovo prva sezona u prvoj momčadi. Maksimalno su iskoristili moje povjerenje i pronašli svoje mjesto u momčadi. U nekim utakmicama odigrali su zapažene role, uključujući ovu seriju za treće mjesto. To je ono što me raduje. Tu su još braća Babić, braća Čubranić, Brubnjak… To su sve naši igrači koji postaju sve čvršći.


Europski izazov


Primorjaši se vraćaju u Ligu prvaka. U gradu u kojem rukometaši Zameta ispadaju iz Premijer lige, a rukometašice Zameta iz Prve lige, Riječani se vraćaju u elitu regionalnog natjecanja te u Europu.


– Sve to moramo shvatiti kao izazov. Treba vidjeti kako ćemo izgledati iduće sezone. Sada treba prespavati i donijeti neke odluke, vidjeti što se može napraviti. Pitanje centra je pod »mora se«. Bit će zahtjevna i Premijer liga. Puno ovisi kako će se druge momčadi posložiti. Nadam se da će Primorje imati konkurentnu momčad, a to ovisi o istim stvarima – financijama.


Ovo je pravi trenutak, vjerujem da ćemo ga iskoristiti i postati još stabilniji kao klub.


Za Primorjaše slijedi malo odmora. No, ne previše. Jer treba držati plivačku razinu.


– Računa se da u pripremnom razdoblju, s dva treninga, igrač prepliva oko pet kilometara dnevno. To je 25-30 kilometara tjedno. Kilometara je manje tijekom sezone jer se na treninzima rade specifične stvari. Kada je u pitanju utakmica, igrač koji odigra tri četvrtine utakmice prepliva 1,2 do 1,3 kilometra. Utakmice se igraju u strašno visokom intenzitetu i tko to želi pratiti, do izdržljivosti može doći samo na jedan način.