Jump2Krk

Iduće srijede u Krku se održava međunarodni atletski miting, očekuje se nikad jače i brojnije natjecanje

Mladen Trinajstić

Foto TZ GRADA KRKA

Foto TZ GRADA KRKA

Krčka će riva na lokalitetu Ribarskog mula iznova biti poprište atraktivnog i sudionicima nikad jačega i brojnijeg natjecanja u skoku s motkom - kaže Ivica Orlić, predsjednik Atletkog kluba Krk



KRK  Svjesni su svi koji su uključeni u pripremu i realizaciju međunarodnog atletskog mitinga »Jump2Krk« koji će idućeg tjedna biti održan u Krku, da će osim pred sudionicima, letvica biti visoko postavljena i pred organizatorima tog sportskog spektakla. Upravo kako bi javnosti predstavili sve što se čini i ovih dana zgotovljava u pripremi drugog izdanja natjecanja koje je lani, svojom atraktivnošću, napetošću, ali i posjećenošću od publike nadmašilo očekivanja i onih najoptimističnijih krčkih sportskih i turističkih djelatnika, jučer je u hotelu Maritim upriličena konferencija za medije na kojoj su članovi Organizacijskog odbora, jednako kao i njihovi glavni podupiratelji iz redova turističkih zajednica, javnosti predstavili sve što ljubitelje atletike iduće srijede očekuje u tom otočnom gradu.


Sedam zemalja


– Krčka će riva na lokalitetu Ribarskog mula iznova biti poprište atraktivnog i sudionicima nikad jačega i brojnijeg natjecanja u skoku s motkom, zahtjevnoj atletskoj disciplini koja je iznimno atraktivna za gledanje, ali i u kojoj domaće snage iz Atletskog kluba Krk imaju jaku i sigurnu uzdanicu u našem Franu Bonifačiću – rekao je čelnik kluba Ivica Orlić uz kojeg su boje tog otočnog sportskog kolektiva ondje još »branili« i tajnik kluba Marko Srdoč te državni prvak u desetoboju Fran Bonifačić, idejni začetnik tog sportskog natjecanja.


»Jump2Krk« ove je godine privukao mnoga jaka imena u disciplini skoka s motkom, kako s domaće, tako i s međunarodne scene u obje konkurencije, naglasili su Srdoč i Bonifačić. Natjecanje je u kalendaru HAS-a, ostvareni rezultati ulaze u službene statistike i vrednuju se u svim ljestvicama nacionalnih i svjetskog udruženja »kraljice svih sportova«.


Majda Šale, Ivica Orlić, Ivana Kovačević, Fran Bonifačić i Marko Srdoč/Foto M. TRINAJSTIĆ




– Kolika je važnost i vrijednost tog sportskog spektakla potvrđuje činjenica da će listu sudionika činiti 28 sportašica i sportaša iz čak sedam zemlja – Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Italije, Mađarske i SAD-a – rekao je Bonifačić, ne skrivajući zadovoljstvo i ponos što je većina lanjskih sudionika odlučila i ove godine u Krku odmjeriti svoje mogućnosti s još jačom i brojnijom konkurencijom.


Nepovoljna vremenska prognoza

Iako su organizatori i domaćini učinili sve što je u njihovoj moći da drugi Jump2Krk premaši njegove lanjske rezultate i odjeke, otočani ipak ne mogu ništa učiniti niti mijenjati po pitanju vremenskih prilika koje, barem prema trenutnim prognozama, ove godine izgleda da i neće biti toliko povoljne kao što su lani bile.


– Opcije B nema – rekao je Srdoč, napomenuvši da seljenje mitinga u slučaju lošeg vremena na neki drugi dan neće biti moguće već i zbog obveza samih sudionika. – Vjerujem i nadam se da ukoliko čak i bude kiše, ili što je još gore vjetra, takve prilike neće vladati cijeli dan te da ćemo, ne bude li druge, natjecanje održati korigirajući tek termine nastupa pojedinih skupina – zaključio je Srdoč.

– Među glavnim aspirantima na naslov pobjednika Amerikanac Olen Trey Oates koji s osobnim rekordom od čak 5,75 metara, te ovogodišnim najboljim rezultatatom od 5,62 metra, ima pravo ciljati visoko. Uz njega su tu još i jaki domaći skakači, Ivan Paravac i Ivan Geronimo Šerić, ali i natjecatelji iz Italije i Slovenije koji će također vrebati svoju priliku – dodao je Bonifačić kojem je rezultat karijere 4,93 metra. Uz glasno navijanje stremit će letu preko magičnih pet metara visine!


Natjecanje koje brojem sudionika gotovo za trećinu premašuje lanjsku startnu listu, ovog će puta morati biti podijeljeno u tri skupine, od kojih će ona prva, ostvarenjima najslabija – muška B grupa s natjecanjem krenuti već u 10.30 sati. Od 16 sati na rasporedu je natjecanje u ženskoj konkurenciji gdje uz hrvatsku uzdanicu, Laru Juriša, u konkurenciji osam atletičarki ulogu favoritkinje nosi Mađarica Hanga Klekner. Onaj najzanimljiviji i najjači dio natjecanja, ogled muške A grupe na rasporedu bi trebao biti od 19 sati. Spektakl na krčkoj rivi bit će uživo prenošen i na kanalu Sportske televizije, ali i uz internetski »streaming«.


Najbolji projekt


Ukupni proračun ovogodišnjeg »Jump2Krka« bio je nešto veći od 30 tisuća eura, uz nagradni fond od po tri tisuće eura za najuspješnije atletičare i atletičarke. Ovaj atletski spektakl, koji je mnogo više od sportskog natjecanja, financijski su zatvorili Grad Krk i TZ Grada Krka, sponzor GP Krk te preko dvadeset manjih donatora.


– Turističko vijeće je početkom ove godine upravo »Jump2Krk« temeljem njegovih promidžbenih ostvarenja ocijenilo najboljim projektom među onima koji su ove godine konkurirali za potpore gradskog TZ-a, te sam uvjerena da će i ovog puta taj sportski događaj pokazati u kolikoj su mjeri sport i turizam kompatibilni – ocjenjuje direktorica Turistilčke zajednice grada Krka Ivana Kovačić.


Slične je riječi izrekla i direktorica TZ-a otoka Krka, Majda Šale. koja je upravo sport i rekreaciju okarakterizirala jednim od glavnih alata jačanja krčkog turizma i njegovih rezultata.


– Sigurna sam da će krčka Riva i ove godine biti puna navijača iz svih dijelova Europe koji će uživajući u spektaklu, a neki među njima i u bodrenju svojih sunarodnjaka, pridonijeti da u svijet ode još jedna lijepa slika Krka – zaključila je Kovačić.


Radionica za djecu

Osim u sportskom natjecanju, Krčani i posjetitelji tijekom jutarnjih sati iduće srijede moći će uživati i u atletskoj radionici za djecu. Od devet sati mališani će tako od iskusnih osiječkih atletskih znalaca i pedagoga moći učiti i upoznavati temeljne vještine nužne za skakanje s motkom. Organizatori su u cilju promoviranja atletskog, ali i sporta općenito, pozvali sve roditelje da tog dana na rivu dovedu svoju djecu te da bilo kroz radionice bilo praćenje samog natjecanja, pripomognu onome što se u klubu kontinurano nastoji činiti – promociji zdravog i aktivnog života.