Riječka veza

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju nose tri riječka centra: “Kad Hrvatska igra, ambicije su uvijek boriti se za medalju

Valentina Prokić

Ivan Krapić, Lovro Paparić i Josip Vrlić u Opatiji/V. KARUZA

Ivan Krapić, Lovro Paparić i Josip Vrlić u Opatiji/V. KARUZA

U Podgoricu ne idemo da bismo samo sudjelovali, već imamo ambiciju plasirati se na završni turnir Svjetske lige - kaže Ivan Krapić



 OPATIJA  Hrvatska vaterpolska reprezentacija odradila je još jednu rundu priprema na riječkom bazenu. Izbornik Ivica Tucak izabrao je bazu u Opatiji i bazen na Kantridi za uigravanje i posljednji »premaz« uoči završnog europskog turnira Svjetske lige, što danas počinje u Podgorici. Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Italije, dok su preostala tri para Mađarska – Španjolska, Srbija – Grčka i FrancuskaCrna Gora. Četiri najbolje momčadi s turnira u Podgorici plasirat će se na završni turnir Svjetske lige, što se od 23. do 29. srpnja igra u Strasbourgu. S Interkontinentalnog kupa mjesto u Strasbourgu su već osigurali SAD, Australija, Kanada i Brazil.


– Pripremili smo se dobro kao i za prošle dvije utakmice Svjetske lige koje smo odigrali. Smatram da možemo pružiti dobru partiju, da možemo izaći kao pobjednici jer sigurno ne idemo u Podgoricu da bismo samo sudjelovali, već imamo ambiciju plasirati se na završni turnir Svjetske lige. Talijane ćemo dobro analizirati, s njima smo trenirali u Zagrebu i u Imperiji te mislim da možemo s optimizmom gledati na tu utakmicu – rekao je Ivan Krapić, kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije.


Mladost i iskustvo


Krapić je jedan od trojice riječkih centra koje je izbornik Tucak pozvao na okupljanje, preostala dvojica su iskusni Josip Vrlić te mladi Lovro Paparić. Sva trojica su nekad nosila kapicu Primorja EB, a danas igraju na različitim stranama Europe, Krapić je u francuskom Noisy-le-Secu, Vrlić u Radničkom iz Kragujevca, dok je Paparićeva prva destinacija nakon »odrastanja« u riječkom klubu grčki Vouliagmeni.




– Svjetska liga je u reprezentativnom smislu jedna od usputnih stanica. Svi se pripremamo za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti u lipnju, a poslije za Europsko prvenstvo krajem kolovoza u Splitu. Nama je Europsko prvenstvo najvažnije natjecanje jer igramo kod kuće. Svjetska liga će nam tako poslužiti kao dobra uvertira i uigravanje za sve što nas čeka – kaže Josip Vrlić.


Hrvatska reprezentacija doživjela je promjene, odnosno pomlađena je nakon Olimpijskih igara u Tokiju te stručni stožer svaku akciju koristi za što bolje uigravanje momčadi te pripremu i upoznavanje s reprezentativnim navikama novih igrača.


– Ovo je, u mojem slučaju, skupljanje iskustva za budućnost, tako da dajem svoj maksimum. Vidjet ćemo što će biti kasnije. Pomlađena smo ekipa, nemamo toliko iskustva, ali mislim da se s mladosti dobiva taj neki žar i dodatni motiv za osvajanje. Koliko god stari igrači nose iskustvo i kvalitetu, mislim da mi mlađi možda trenutno imamo više želje za nadmetanjem – mišljenje je Lovre Paparića.


Svjetsko prvenstvo u Budimpešti ono je o čemu hrvatski reprezentativci razmišljaju prije Europskoga prvenstva u Splitu, a hrvatski vaterpolisti za protivnike u skupini imat će Njemačku, Japan i Grčku.


– Kad Hrvatska igra, ambicije su uvijek iste, biti u vrhu i boriti se za medalju, a koja će to medalja biti, ne ovisi samo o nama. Bitno je da smo u vrhu, da pružamo prave igre i da nastavimo tradiciju dobrih rezultata i s pomlađenom reprezentacijom – poručuje kapetan Krapić.


Hrvatska je prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Budimpešti osvojila četvrto mjesto.


– Vraćamo se s drugačijom ekipom, novom, mladom, punom želje i volje. Nadamo se dobrom rezultatu jer zasad to izgleda jako dobro. Ove godine ima sigurno sedam, osam reprezentacija koje su na istoj razini, svaka od njih može težiti osvajanju, kako svjetskog, tako i europskoga prvenstva – smatra Vrlić.


Europsko prvenstvo u Splitu bit će ipak središnji događaj budući da će hrvatski vaterpolisti igrati pred domaćom publikom u za to posebno pripremljenoj Spaladium Areni, a za prve protivnike imat će Grčku, Francusku i Maltu.


– Mislim da neće biti pritiska. Nismo glavni favoriti, a to što igramo doma samo nam može biti dodatni vjetar u leđa – poručuje Josip Vrlić.


Kvaliteta


Mlađi kolega Paparić smatra da je pritisak uoči velikih natjecanja normalna stvar.


– Što se mene tiče, uvijek je ljepše igrati pred svojom publikom. Pritisak uvijek postoji, a tko ne zna igrati pod pritiskom, niti ne mora igrati. Od nas se uvijek očekuje da budemo najbolji, ali ipak se nešto pita i druge reprezentacije. Primjerice, Grci su osvojili srebro na Olimpijskim igrama, imaju potencijala i mladost i mislim da će u budućnosti biti jedni od favorita za osvajanje medalja na svakom turniru. Igraju sličan vaterpolo kao i mi, možda ima više plivanja. Meni je u početku bilo teško naviknuti se na to jer dolazim iz drugačijeg režima, kod nas je sve dosta striktnije, jače, dosta se gledaju red, rad i disciplina. U Grčkoj je sve dosta opuštenije, nema presinga, ali kad se igra, nema zafrkancije – rekao je Lovro Paparić.


Ivan Krapić igra u Francuskoj, gdje vaterpolo ima uzlaznu putanju.


– Vaterpolo se u Francuskoj diže. Što se više bliže Olimpijske igre u Parizu, liga je sve kvalitetnija i njihova momčad je sve bolja. Pogotovo sada, doveli su i trenera Kobešćaka koji radi s njima te sigurno očekuju iskorak. I Francuzima je Europsko prvenstvo iznimno važno natjecanje jer neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Sigurno da im skupina nije lagana, znam jer sam već pričao s njima, ali ako ih se ne shvati ozbiljno, svakome mogu pomrsiti račune. Poznajem te dečke, igram protiv njih, dosta njih iz reprezentacije igra sa mnom u klubu i mislim da je to ekipa kojoj se treba prići maksimalno ozbiljno ako ih se želi pobijediti – analizira Krapić.


Josip Vrlić igra u Radničkom, u državi olimpijskih pobjednika, koja je jako puno uložila u vaterpolo.


– Nadam se da će tako biti i narednih godina. Ova sezona je stvarno, što se toga tiče, bila dobra, vratili su puno svojih domaćih reprezentativaca, doveli su dosta stranaca, tako da su podigli kvalitetu klubova. Liga je sigurno time postala jako zahtjevna, jako teška, s tim da se igra još i Jadranska liga, tako da je sezona dosta naporna. Radnički je klub u kojem je želja za trofejima jako velika. I to mi je drago, jako su ambiciozni i zato sam tamo i došao. Jedan trofej smo osvojili, a sada idemo po onaj u prvenstvu. To je ipak najvažniji trofej za svaki klub. Nadamo se da će na kraju ispasti dobro. Konkurenti su nam Partizan i Novi Beograd, koji je relativno najjači i jedan od favorita Lige prvaka – kaže Vrlić.


Paparićev klub u Grčkoj pak vodi borbu s Olympiakosom.


– U klubu je super, liga je odlična. Izgubili smo finale Kupa od Olympiakosa 8:9, a sada nas protiv istog protivnika čeka borba za naslov državnog prvaka. Ekipa je stvarno dobra. Na početku sezone smo ispali iz Europe, što nije bilo u planu, ali, sve u svemu, stvarno je odlično. Svi klubovi su u Ateni, ima dosta Crnogoraca, Hrvata, Srba, družimo se međusobno. U mom klubu je Luka Lozina iz Splita i trener je Hrvoje Koljanin, isto Splićanin, tako da mi je na početku bilo lakše s obzirom da sam otišao dosta daleko od kuće. Prilagodba nije bila baš laka, ali snašao sam se. Jezik i alfabet su im teški, tako da sam naučio samo neke osnove, ali im je hrana zato odlična – kaže Paparić.
Sva trojica centara vole se vratiti u Rijeku, makar samo i na pripreme.


– Nisam bio kod kuće od siječnja, tada sam bio doma deset dana kada mi je puknuo bubnjić u Grčkoj. Uvijek je lijepo vratiti se u Rijeku, trenirati na Kantridi, na našim bazenima. Mi koji igramo izvan Rijeke malo se zaželimo kuće, stignemo malo vidjeti i obitelj između treninga. Lijepo je vratiti se malo i u Opatiju – kaže kapetan Krapić.


Lovro Paparić je posljednji otišao s Kantride, ali je još uvijek u kontaktu s bivšim kolegama.


– Ostao sam u kontaktu, ali većinom s dečkima koji su isto negdje otišli. Čujemo se, u razgovoru s njima doznao sam da im nisu bile lake sezone, zbog korone nismo imali potpuni doživljaj, ni ja u Ateni, niti oni koji su otišli u Italiju. Moramo se prilagoditi i guramo dalje – zaključio je Paparić.