SP u vaterpolu

Vratar hrvatskih vaterpolista upozorava uoči susreta osmine finala: “Gruzija je opasna ekipa…”

Igor Duvnjak

Marko Bijač/Foto REUTERS

Marko Bijač/Foto REUTERS

Moramo odigrati stvarno jako dobru utakmicu da bismo pobijedili i plasirali se u četvrtfinale - tvrdi Marko Bijač



RIJEKA Hrvatski vaterpolisti današnjim susretom osmine finala protiv Gruzije (15.30 sati) počinju nokaut fazu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, suhoparna je, ali i najvažnija vijest za hrvatsku reprezentaciju koja ulazi u odlučujući tjedan nadmetanja u kojem će se dijeliti medalje. Dijametralno su suprotni nedjeljni itinereri navijačica i navijača hrvatske vrste, momaka koji za sobom vuku sjaj medalja, čak sedam u nizu s proteklih svjetskih prvenstava, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga reprezentacija. Jučerašnji miran  neradni dan je za one prve počinjao ćakulama uz kavicu u krugu obitelji ili s društvom u nekom od omiljenih okupljališta, mnogi su, naravno, pohrlili i malo zaplivati na plažu.


Vaterpolski reprezentativci pak u svojem planu plivanje imaju kao dio svakodnevice, uklapalo im se i u  jučerašnji raspored nedjelje koja je za njih bila radna, a njihov bi im rad trebao donijeti ploda potvrđivanjem uloge favorita protiv Gruzije.


– Imali smo se vremena naspavati, u Budimpeštu smo iz Debrecena stigli u subotnjim noćnim satima nakon utakmice s Japancima – kaže Marko Bijač, glasoviti dubrovački čuvar mreže, već godinama jedan od najuglednijih svjetskih vratara. – Ujutro smo odradili uobičajeni sastanak uoči utakmice, naravno sve da bismo se što bolje pripremili za osminu finala s Gruzijom, a odradili smo i dva treninga.




Prateći utakmice na televiziji prosječni gledatelj pritom teško može steći dojam da su ovi vrhunski sportaši u svojoj sasvim drugačijoj svakodnevici, uostalom, kao i na svakom velikom natjecanju,  podvrgnuti posebnom režimu života ne gledajući koji je dan neradan jer su im svi radni. To posebno osjeća i Bijač, iskusnik na tako velikim turnirima.


– Ovaj ritam mi je sasvim normalan, iskreno rečeno, na natjecanjima se izgubi pojam o tome koji je dan, ne razmišljam previše o tome. Nekako gledamo od utakmice do utakmice i tako nam se većinom ti naši nastupi motaju po glavi. Tek kada se za sedam, osam dana vratimo doma, onda se vraćamo u svoju rutinu.


Marko Bijač je  dobar stari plod na bogatoj slasnoj hrvatskoj vratarskoj vaterpolskoj lozi, dostojni nasljednik mnogih velikih imena. U ovoj je reprezentaciji jedan od iskusnika koji su zaželjeli dobrodošlicu mnogim mladim suigračima, debitantima u reprezentaciji na svjetskom prvenstvu. Kao što se navijači privikavaju na novu reprezentaciju, tako se i sami igrači privikavaju jedni na druge. Dubrovački vratar igračima ispred sebe dijeli povoljne ocjene.


– Mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni ovime što je ova nova reprezentacija dosad pokazala u Mađarskoj s obzirom na činjenicu da su velikom dijelu ekipe ovo prvi nastupi na tako jednom velikom natjecanju. Zasad imamo dvije, može se reći, uvjerljive pobjede i jedan remi protiv Grčke, sjajne ekipe, koja je čak, rekao bih, pretendent za osvajanje svjetskoga prvenstva. Stoga mislim da smo dosad odigrali vrlo dobar turnir. Ali sada počinje ono pravo, nema više mjesta za pogreške jer znamo gdje nas one vode jer znače eliminaciju. Moramo biti maksimalno koncentrirani, fokusirani, bez nekog pritiska pa ćemo na kraju vidjeti što će biti i gdje će nas to dovesti. Bit će već vremena za analize.


Hrvatska je za prvo mjesto u skupini trebala pobjedu protiv Japana s 12 golova razlike, razliku uvjerljivu čak i u košarci. Pobjeda nije ostvarena tolikim omjerom u igri u kojoj je hrvatski napad bio super produktivan, ali je obrana s obzirom na reputaciju suparnika bila dosta propusna.


Buriću tri utakmice

Hrvatski vaterpolski reprezentativac Rino Burić suspendiran je na tri utakmice zbog nesportskog ponašanja u susretu protiv Japana.  FINA je objavila da je Burić šakom udario protivnika pod vodom, a onda i rukom u glavu. Suci to nisu vidjeli već je udaranje protivnika utrvrđeno pregledom video snimke. To znači da bi Burić mogao igrati tek u finalu, ako se Hrvatska plasira u utakmicu za zlatnu medalju.


“Sigurno da je otegotna okolnost za nas bila prvo iščekivanje te kazne za Rina Burića, a onda i sama informacija kolika je. Ja to dakako ne podržavam, to udaranje, ali valjalo bi raspraviti i o uzroku”, izjavio je hrvatski izbornik Ivica Tucak.

– Jesmo, primali smo golove. Mislim da smo možda mekano ušli u igru, radili smo pogreške u situacijama za koje smo se pripremali i vidjeli da ih Japanci vrlo brzo iskorištavaju. Nismo uspjeli kontrolirati neke lopte koje su oni odmah iskoristili za kontranapade te su zaprijetili i nekim udarcima izvana. Nažalost, nismo uspjeli zaustaviti tu njihovu, možemo je slobodno nazvati, divljačku igru u kojoj su Japanci pokazali da imaju određeni talent. Pogotovo u onom prvom dijelu igre, dok su imali snage, zadavali su nam dosta problema. Inače mislim da smo mi fizički dosta jači od njih i da smo ih u drugom poluvremenu uspjeli kontrolirati bez nekih većih problema. To, međutim, nije bilo dovoljno za ono što smo željeli, pobjedu s 12 golova razlike, ali kada se na kraju pogleda, pobijedili smo 21:13 te možemo biti zadovoljni okrećući se novom suparniku.


– Mislim da je Gruzija stvarno vrlo opasna ekipa za ovu fazu natjecanja. U slučaju pobjede i plasmana u četvrtfinale ostvarila bi povijesni uspjeh. Složili su reprezentaciju prepunu stranaca, imaju Srba, Hrvata, Crnogoraca… Imaju ekipu koja posjeduje individualnu kvalitetu, tako da treba biti oprezan. Primjerice, uKao u vicu u kojem čovjek nosi tijesne cipele zbog gušta kada ih skida, tako i Hrvatska ide težim putem prema željenim ciljevima. Nije prošla kroz uska vrata koja osvajanjem prvog mjesta u skupini vode izravno u četvrtfinale, već plasman u četvrtfinale mora osigurati pobjedom u današnjem susretu osmine finala protiv Gruzije, suparnika koji nije nimalo egzotičan kako bi se to moglo u prvi trenutak činiti, a koja je u ovoj eri sportskog globalizma konglomerat igrača iz raznih zemalja, primjerice, za njih igraju i naturalizirani Hrvati, Marko Elez, Marko Jelača i Marin Franičević. U slučaju pobjede u današnjem susretu idući hrvatski protivnik bit će Srbija, ali nikada ne treba vikati hop, a još ne skočiti, četvrtfinale je blizu, ali je i daleko. U subotu su protiv Mađara zabili 14 golova i gotovo su ih držali u egalu do polovine utakmice. To je sve  upozorenje. Riječ je o vrlo opasnoj ekipi protiv koje ćemo morati odigrati stvarno jako dobru utakmicu da bismo pobijedili i plasirali se u četvrtfinale – poručio je Marko Bijač.