SP u veslanju

Hrvatski veslači u Beogradu love Olimpijske igre. Uz Sinkoviće i Martina tu su i neka nova imena

Hina

Valent i Martin Sinković/Foto PIXSELL

Valent i Martin Sinković/Foto PIXSELL



Braća blizanci, 23-godišnji Patrik i Anton Lončarić u petak su otputovali iz Zagreba u Beograd gdje će na Svjetskom prvenstvu u veslanju (3-10. rujna) pokušati izboriti nastup na Olimpijskim igrama u disciplini dvojac bez kormilara koje će se sljedećeg ljeta održati u Parizu.


Uz trenera Tonija Urlića braća su Lončarić ove godine odradila pripreme koje su trajale pet tjedana na Perućkom jezeru, detalji su se “brusili” proteklih 10 dana na Jarunu, a cijela je ova sezona posvećena jedinom cilju – što boljem plasmanu u Beogradu.


U konkurenciji muških dvojaca nastupit će čak 28 posada, a plasman na OI izborit će 11 najboljih.




Prvu utrku Lončarići će imati već u nedjelju kada su na rasporedu kvalifikacije.


“Zadatak je težak, ali smo odradili puno dobrih treninga i općenito su pripreme za Beograd trajale jako dugo, što nas čini optimističnima. Puno je dobrih veslača i posada u konkurenciji, no mi smo potpuno spremni i dat ćemo sve od sebe kako bismo izborili što bolji plasman”, izjavio je Patrik Lončarić.


Njegov brat Anton dodaje kako ne razmišljaju o medaljama na SP niti su ikada fokusirani na to:


“Želimo odveslati naše najbolje utrke, brži smo nego što smo bili početkom i sredinom ove sezone i sve je moguće”, kazao je Anton Lončarić.


Lončarići su ove godine po prvi put ozbiljno zaveslali među seniorima, bili su 10. na Europskom prvenstvu te osvojili četvrto, peto i 10. mjesto na trima regatama Svjetskog kupa čime su dokazali da pripadaju skupini posada spremih na najbolje rezultate.


U Beogradu iz dočekuje još jedan par blizanaca, njihovi vršnjaci iz Litve Domantas i Dovydas Stankunas, ali i najbolji svjetski dvojci iz Velike Britanije, Švicarske, Španjolske i Rumunjske.  Prošlogodišnji svjetski prvaci, Marius Cozmiuc i Sergiu Bejan iz Rumunjske, bili su peti na EP, ali i srebrni na 3. regati Svjetskog kupa što ih i dalje svrstava u favorite. Novi švicarski par Roman Roeoesli i Andrin Gulich aktualni su europski prvaci, no prošlogodišnji svjetski viceprvaci Oliver Wynne-Griffith i Tom George iz Velike Britanije pobijedili su ih nakon toga na dvjema regatama Svjetskog kupa tako da će njihov susret u Beogradu biti iznimno zanimljiv. Kao mogući kandidati u borbi za medalje spominju se i Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez.


Uz braću Lončarić, na SP u Beogradu Hrvatsku će predstavljati još četiri posade, a najviše se ponovno očekuje od trofejne braće Valenta i Martina Sinkovića u dvojcu na pariće koji će se među 30 posada pokušati kvalificirati na svoje četvrte Olimpijske igre, a za to moraju biti među 11 najboljih posada u klasi u kojoj su 2016. godine u Rio de Janeiru osvojili zlatnu medalju. Osvajač tri olimpijska odličja (srebro u četvercu na pariće 2012., srebro u samcu 2016. i bronca u samcu 2021.) Damir Martin također će pokušati izboriti svoje četvrte OI, ali zadatak mu neće biti nimalo lak jer će nastupiti će u konkurenciji 48 samca, a samo njih devetorica će osigurati put u Pariz.


U Beogradu će biti i dvije ženske posade, sestre Josipa i Ivana Jurković će u dvojcu bez kormilara pokušati postati prva ženska posada u povijesti Hrvatske koja se uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u veslanju, a za to će morati zauzeti jedno od prvih 11 mjesta u Beogradu, dok će Dora Dragičević nastupiti u konkurenciji lakih samica.


(Hina) xzm yzm