SP u vaterpolu

Hrvatski vaterpolisti u borbi za broncu protiv Grčke: “Atmosfera je dobra unatoč porazu u polufinalu”

Igor Duvnjak

Andrija Bašić/Foto REUTERS

Andrija Bašić/Foto REUTERS

Naše zajedništvo je nešto što nas krasi od samoga početka. Svi smo motivirani, atmosfera u momčadi je dobra unatoč porazu u polufinalu. Sada moramo skupiti glave i osvojiti brončanu medalju - kaže Andrija Bašić



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas protiv Grčke igra u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti (14.30 sati). U vrijeme dok će mnogi nakon nedjeljnog ručka tražiti hladovinu sklanjajući se od srpanjskog zvizdana, hrvatski vaterpolisti skakat će u vodu plivališta »Alfred Hajos«. Izabranici izbornika Ivice Tucka, međutim, neće zaroniti u vodu budimpeštanskog bazena zbog osvježenja, već da bi u teškom sudaru s Grčkom pokušali osvojiti osmo odličje u nizu sa svjetskoga prvenstva.


Uzbudljiv im je život u Mađarskoj, kao što je to, uostalom, svim sportašima na natjecanju ovako velikoga kalibra, može im biti svakako, samo ne i dosadno. Svaki dan sastoji se ili od »sabiranja dojmova« o susretu koji su odigrali te odmah i pripremanju za idući susret, ili pak o danu kada slijedi nadmudrivanje u bazenu. Hrvatski igrači su tako u Budimpešti u već uobičajenom procjepu, iza njih je poraz od Španjolske u polufinalu dok se nastoje čim bolje mentalno pripremiti i osvježiti za tešku utakmicu s Grčkom u borbi za brončano odličje.


Svakako da je bilo uzdisaja zbog utakmice sa Španjolcima koji su osigurali borbu s Talijanima u reprizi finala s prošlog Svjetskoga prvenstva, san nakon takvih utakmica svakako malo teže dolazi na oči. Odmoriti se i naspavati da bi se otišlo na uobičajeni jutarnji trening, ne može se se samo kao po naredbi.




– Noć je bila malo teška nakon polufinalnog sudara – kaže Šibenčanin Andrija Bašić, koji nastavlja tradiciju istaknutih igrača iz Krešimirova grada u hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji. – Nismo baš svi lagano zaspali, ali odmah smo se okrenuli Grčkoj i važnoj utakmici koja nas čeka. Utakmici u kojoj idemo po broncu. U susretu s Grcima treba dati sve od sebe, to je najvažnije. Dobro smo se pripremili, gledali smo videosnimke i analizirali igru protivnika.


Pozitivne kritike


Pred novom, temeljno obnovljenom hrvatskom reprezentacijom još je jedan odlučujući zaveslaj u završnici Svjetskoga prvenstva. Iza hrvatskih vaterpolista je velik dio puta, zahvaljujući dosadašnjim ostvarenjima zaradila je pozitivne kritike, kako zbog igre, tako i zbog rezultata.


– Vidio sam neke odjeke o našim nastupima, uočio sam da su ljudi zadovoljni, ali mi smo ovdje došli osvojiti zlato, a ne biti četvrti ili se pak samo plasirati u finale. No, pustimo to. Zasad je dobro, izgubili smo samo jednu utakmicu na turniru i to od prvog favorita, Španjolske. Uz to, mislim da rezultat u toj utakmici i naš poraz 5:10 vara. Istina, gubili smo cijelo vrijeme, ali uvijek nam je malo nedostajalo da uhvatimo priključak. Uglavnom, mislim da možemo biti zadovoljni dosadašnjim dijelom natjecanja, a danas idemo po medalju.


U toj jurnjavi za Španjolskom, kada je u brojnim trenucima naizgled malo nedostajalo za preokret, nesavladiva je prepreka bio suparnički vratar Aguirre, koji kao da je hipnotizirao hrvatske pucače. Djelovao je na trenutke svemoguće i to iza vrlo kvalitetne obrane svojih suigrača.


– Taj momak je, uostalom, bio i najbolji igrač utakmice i u četvrtfinalu. Tako da i to dosta govori o njegovoj kvaliteti, a uz ostalo, mislim da je tu dosta presudila njihova dobra, pokretljiva obrana. On je pritom jednostavno branio u onim situacijama kada je trebao obraniti naše pokušaje. Mi smo bili malo slabiji u napadu, nismo dobro reagirali na njihovu brzu, pokretljivu zonu te je tako, nažalost, u većini situacija Aguirre imao lagan posao. Ali, Španjolska je jedan od favorita za zlato, tako da i nemamo što puno žaliti.


Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj već igrala Grcima u prvom susretu grupne faze natjecanja, svakako će i jedna i druga ekipa izvući pouke iz onog startnog remija u Debrecenu (8:8).


Pouke


– Što se tiče naše prve utakmice s Grčkom, pouka koju smo mogli izvući iz tog susreta je činjenica da smo primili dosta individualnih golova iz situacija »jedan na jedan«, iza blokova. To je jedna od stvari koje ćemo sada morati popraviti. Oni su, naime, izuzetni šuteri, igraju i vrhunsku obranu. Očekujemo pritom i sigurno jako tešku utakmicu, pogotovo što ona nosi određenu težinu, a to je borba za svjetsku broncu. Ali, maksimalno smo se spremili za to. Već smo dva puta igrali s njima ove godine, jednom smo ih pobijedili, a jednom smo odigrali neriješeno, tako da se nadam da ćemo i danas nastaviti s dobrim igrama i pobijediti Grčku.


Pritom se Andrija Bašić i prijatelji moraju rukovoditi starom poslovicom da je »oprez majka mudrosti«. Grčka momčad je poznata po »cijeđenju vremena«, izuzetno strpljivoj igri te im treba odgovoriti na isti način, izbjegavajući bilo kakav ishitreni potez.


– Moramo biti oprezni. Grke krasi strpljiva igra, odnosno igra do posljednje sekunde napada. Jako su disciplinirani i u obrani i u napadu, pogotovo u obrani, no također i kada napadaju. S obzirom na sve to, moramo odgovoriti istom mjerom. Ne smijemo srljati jer će onda sigurno iskoristiti svaku našu pogrešku.


Hrvatski reprezentativci u uzbudljivim mađarskim ljetnim danima žive kao složna obitelj, dobro ozračje u reprezentaciji su sačuvali do posljednjega dana Svjetskoga prvenstva. U takvom raspoloženju očekuju nadmetanje s Grčkom, koja je u polufinalu poražena od Italije, a motivacija u hrvatskim redovima je itekako izražena.


– To naše zajedništvo je nešto što nas krasi od samoga početka. Svi smo motivirani, atmosfera u momčadi je dobra unatoč porazu u polufinalu. Sada se moramo dignuti, svi zajedno skupiti glave i osvojiti brončanu medalju.