Skijaško trčanje

Hrvatski olimpijac posljednji na utrci Svjetskog kupa u Dobbiacu

Hina

Marko Skender/Foto REUTERS

Marko Skender/Foto REUTERS

Hrvatska reprezentativka Tena Hadžić se u nedjelju nije pojavila na startu, nakon što je u subotnjem sprintu osvojila 67. mjesto



DOBBIACO-TOBLACH  Finkinja Kerttu Niskanen i njen sunarodnjak Perttu Hyvarinen pobjednici su posljednjih natjecanja za Svjetski kup u skijaškom trčanju u ovoj kalendarskoj godini, utrkama na 10 km klasičnim načinom koje su održane u talijanskom Dobbiacu (Toblachu) u južnom Tirolu.


Za 32-godišnjeg finskog trkača ovo je bila prva pobjeda u Svjetskom kupu i uopće prvo penjanje na pobjedničko postolje u pojedinačnim nastupima, a za svladavanje zadane dionice trebale su mu 23 minute i 8.6 sekundi.


Drugo mjesto je osvojio Norvežanin Erik Valnes sa zaostatkom od 16.2 sekundi, a treći je bio njegov sunarodnjak Harald Oestberg Amundsen (+17.2 sekundi).




Na utrci je nastupio i hrvatski olimpijac Marko Skender, a nakon što je u subotnjem sprintu diskvalificiran, u nedjelju je završio na zadnjem, 91. mjestu, zaostavši za pobjednikom četiri minute i 34 sekunde.


Ovo je bilo drugo od sedam natjecanja koja se boduju i za tradicionalnu novogodišnju turneju “Tour de ski”. Ona će biti nastavljena u ponedjeljak, dohvatnom utrkom na 20 km slobodnim načinom.


To će ujedno biti posljednje natjecanja u Dobbiacu. Nakon toga slijede sprint (slobodno) i dohvatna utrka (klasično) u švicarskom Davosu te dvije utrke sa zajedničkim startom (15 km klasično i 10 km slobodno) u talijanskom Val di Fiemmeu.


Nakon dva natjecanja u vodstvu na turneji je Erik Valnes s ukupnim vremenom od 25 minuta i 14 sekundi, a drugi je njegov sunarodnjak Harald Oestberg Amundsen s četiri sekunde zaostatka.


U istim se disciplinama natječu i trkačice, a u nedjelju je do svoje šeste pobjede u Svjetskom kupu stigla 35-godišnja Kerttu Niskanen. Finkinja je svih šest pobjeda ostvarila na dionici od 10 km klasičnim načinom. U Dobbiacu je do cilja došla za 25 minuta i 48 sekundi, nadmašivši drugoplasiranu Njemicu Victoriju Carl za 6.7 sekundi. Treća je bila Amerikanka Jessie Diggins sa zaostatkom od 10.7 sekundi.


Hrvatska reprezentativka Tena Hadžić se u nedjelju nije pojavila na startu, nakon što je u subotnjem sprintu osvojila 67. mjesto.


Diggins je vodeća u redoslijedu turneje s ukupnim vremenom od 28 minuta i 24 sekunde. Drugoplasirana Carl zaostaje za sedam sekundi, a treća je Šveđanka Linn Svahn s 11 sekundi zaostatka.