EP odbojkaša

Hrvatski odbojkaši porazom otvorili nastup na Europskom prvenstvu, Nijemci su ipak bili prejaki

Ivan Volarić

Filip Šestan/Foto PIXSELL

Filip Šestan/Foto PIXSELL

Nešto jači otpor favoriziranom suparniku hrvatski odbojkaši pružili su u prvom i posljednjem setu



TALLINN  Utakmica 1. kola skupine D Europskog prvenstva za odbojkaše: Hrvatska – Njemačka 0:3 (20:25, 13:25, 19:25). Dvorana Saku Suurhall. Gledatelja: 500. Suci: Kovalčuk (Ukrajina) i Aro (Finska).


HRVATSKA: Žukovski 3, Raić, Sedlaček 6, Bakonji, Brčić, Hanžić, Mitrašinović 2, Šarčević (L), Dukić 3, Šestan 9, Pervan (L), Andrić 14, Zeljković, Nikačević 1,


NJEMAČKA: Fromm 9, Tille 2, Schott, Reichart, Kaliberda 7, Grozer 14, Zenger (L), Bremhe (L), Karlitzek, Zimmermann, Krage 10, Weber, Krick 10, Goralek.




Hrvatska odbojkaška reprezentacija porazom je otvorila nastup u skupini D na Europskom prvenstvu. Srebrni u Europi prije četiri godine bili su prema očekivanjima prejaki za selekciju talijanskog stručnjaka Emanuela Zaninija koja će svoje šanse u prolaz skupine morati tražiti u utakmicama poput subotnje (18 sati) s Latvijom.


Sve je bilo gotovo za sat i pol igre. Nešto jači otpor favoriziranom suparniku hrvatski odbojkaši pružili su u prvom i posljednjem setu. U prvoj dionici hrvatski odbojkaši držali su rezultatski priključak do 10:10, a tada je počeo dolaziti do izražaja moćni njemački blok. Prijelomne poene Nijemci su osvojili upravo zahvaljujući svojim raspoloženim srednjacima. Semafor je ubrzo pokazao – 10:15, Upravo tih pet poena prednosti na kraju se pokazalo presudnim.


Drugi set bio je poput prometa jednosmjernom ulicom. Nijemci su poveli 1:4, ubrzo otišli na 5:12. Minuta odmora s hrvatske klupe nije pomogla. Njemačka je ubrzo otišla na deset poena razlike. Previše grešaka, izbačenih lopti, trenutaka dekoncetracije da se to ne bi osjetilo na konačnom rezultatu. Treći set donio je dobrodošlo buđenje. Utakmica je bila izgubljena, ali ne i prilika da se popravi dojam. Hrvatski odbojkaši držali su rezultatski priključak do 17:19, a onda su njemački dvometraši ponovo “otvorili kišobran” iznad mreže i natjerali hrvatske pucače da traže (ne)moguća riješenja. Nijemci su iskoristili drugu meč loptu. Leo Andrić, prvo ime u hrvatskim redovima, izbacio je jedan pokušaj kontre izvan granica igrališta.