EP odbojkaša

Hrvatski odbojkaši od 16 sati igraju povijesni meč na EP-u: “Slovenci su favoriti, ali dečki su nabrijani…”

Ivan Volarić

Hrvatske odbojkaše čeka puno obaveza nadolazećeg ljeta/Foto www.cev.lu

Hrvatske odbojkaše čeka puno obaveza nadolazećeg ljeta/Foto www.cev.lu

Motiv će sigurno biti naš veliki adut, jer što se fizičkih sposobnosti tiče, tu su oni ipak u prednosti - govori Davor Hrelja, rovinjski stručnjak u stožeru izbornika Emanuelea Zaninija



OSTRAVA Hrvatska odbojkaška reprezentacija nakon četiriju dobrodošlih dana odmora i transfera iz Estonije u Češku danas od 16 sati u Ostravar Areni igra svoj susret osmine finala Europskog prvenstva. S druge strane mreže bit će Slovenci, aktualni europski doprvaci. Naši susjedi su prije dvije godine u pariškom finalu namučili europskog prvaka Srbiju i stigli do svojeg drugog srebra na kontinentalnoj smotri u posljednjih šest godina. Jasno je da Tine Urnaut (tata Adolf je 70-tih godina igrao za MOK Rijeku) i suigrači važe za papirnate favorite u današnjem ogledu, no hrvatski odbojkaši su svojim partijama u skupnoj fazi pokazali da osim kvalitete i dobre spreme imaju ono nešto što ponekad zna presuditi u sportu – silnu želju za uspjehom. Utakmice dobivene u pet setova protiv Latvije i Estonije pokazale su da se u selekciji talijanskog izbornika Emanuelea Zaninija probudio momčadski duh i onaj zdravi sportski inat. Možda baš ti elementi donesu novi povijesni iskorak selekcije koja je plasmanom u osminu finala EP-a već jako puno napravila.


Spremni i odmorni


– Prije svega moram naglasiti da je atmosfera u reprezentaciji stvarno jako dobra, svi su nabrijani na utakmicu – prenosi Davor Hrelja, jedan od Zaninijevih pomoćnika, ozračje iz Ostrave. Hrelja je inače trener i igrač MOK-a Rovinj, koji je priključen stožeru uoči kvalifikacija za EP. Njegovo odbojkaško znanje, ali i znanje talijanskog jezika, itekako je dobro došlo izborniku.


– Imali smo dovoljno vremena za odmor i pripremu. Čim smo došli u Ostravu u petak imali smo trening, u subotu smo odradili dva, danas i uoči utakmice po jedan trening. Što se toga tiče, u punom smo pogonu.




Slovenci su sigurno dobro skautirani posljednjih dana.


– Izgubili su od Talijana i Čeha – nastavlja Hrelja. – Dobro, treba uzeti u obzir da je Čehe nosila puna dvorana. I sami smo iskusili što to znači, nije baš ugodno igrati kada je protiv tebe četiri, pet tisuća navijača. Svaki dan smo imali videomitinge, indvidualne i grupne. Na treningu smo posljednjih dana dosta radili situacije koje su specifične za Slovence. Što se toga tiče, tu ćemo sigurno biti spremni.


Hrvatski aduti


Reprezentacije se dobro poznaju, neposredno uoči EP-a odigrale su i dvije međusobne test utakmice.


– To je s naše strane dosta dobro izgledalo. Vjerujem da možemo s njima igrati, iako treba otvoreno reći da su oni favoriti.


Emanuele Zanini, Tomi Čošković i Davor Hrelja


Kada se u nogometu sastaju Hrvatska i Slovenija, onda se obično Slovenci uzdaju u inat, sportski prkos, veliki motiv, a Kockasti u nespornu igračku kvalitetu. Sada su uloge doslovno obrnute. Hrvatske odbojkaše sigurno će nositi silan motiv i velika želja za novim uspjehom te dokazivanje protiv uglednog suparnika.


– Motiv će sigurno biti naš veliki adut, jer što se fizičkih sposobnosti tiče, tu su oni ipak u prednosti. Slovenci su viši i iskusniji, njihovi igrači uglavnom igraju u boljim ligama i klubovima. Međutim, mi vjerujemo i nadamo se da će naš motiv i voljni moment biti presudni. Samim plasmanom u osminu finala napravili smo najveći uspjeh u povijesti hrvatske muške odbojke, moramo biti sretni i ponosni zbog toga. Sve što smo do sada napravili je jako dobro, a sve više od toga bilo bi odlično.


A onda u slučaju iznenađenja slijede gotovo sigurno olimpijski pobjednici Francuzi, koje u osmini finala čekaju domaćini – Česi.


– Iskreno, uopće ne razmišljamo o tome na koga bismo mogli ići u slučaju da pobijedimo Slovence. Samo i isključivo razmišljamo o toj utakmici – poručio je 30-godišnji stručnjak iz Rovinja.