NFL

“Hrvatski obračun” u Superbowlu

Hina

Kao i prije četiri godine u Glendaleu, dvoboj u Indianapolisu imat će i »hrvatski« štih jer obje momčadi imaju po jednog člana hrvatskog porijekla



U noći s nedjelje na ponedjeljak na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu odigrat će se 46. Superbowl, finalna utakmica američke profesionalne lige u američkom nogometu NFL, najveći sportski događaj u SAD-u, u kojoj će se za naslov najboljih boriti New England Patriotsi i New York Giantsi.


Bit će to »repriza« Superbowla otprije četiri godine u kojem su u dramatičnoj završnici Giantsi slavili sa 17-14, a pobjedničko polaganje postigao je Plaxico Burress samo 35 sekundi prije kraja dvoboja. Patriotsi su bili veliki favoriti za osvajanje naslova jer su te sezone bili neporaženi do Superbowla i doslovno su ih sekunde dijelile od savršene sezone, pa je najčešća riječ koja se spominjala u kampu Patriotsa u posljednja dva tjedna otkako su obje momčadi osigurale finale – osveta.


Poglavito su željni revanša trener i »quarterback« Patriotsa Bill Belichick i Tom Brady, dvojac koji već 12 godina stoji iza svih uspjeha momčadi sa sjeveroistoka SAD-a. Dvojac Belichick-Brady osvojio je tri naslova prvaka (2002, 2004, 2005), a jedini poraz u finalu nanijeli su im upravo Giantsi koje su i prije četiri godine vodili trener Tom Coughlin i »quarterback« Eli Manning, koji je bio proglašen najkorisnijim igračem finala prije četiri godine.




Kao i prije četiri godine u Glendaleu, dvoboj u Indianapolisu imat će i »hrvatski« štih jer obje momčadi imaju po jednog člana hrvatskog porijekla. Djed i baka trenera Patriotsa Billa Belichicka, Ivan Biličić i Marija Baković emigrirali su u SAD krajem 19. stoljeća iz Draganića pokraj Karlovca, a njegov otac Steve je promijenio prezime iz Biličić u Belichick. Bill Belichick je glavni trener Patriotsa od 2000. godine, te je sa 12 godina na istoj poziciji drugi najdugovječniji glavni trener u NFL-u iza Andyja Reida koji vodi Philadelphia Eaglese od 1999.


S druge strane je napadački linijaš Giantsa David Diehl kojemu je majka porijeklom Hrvatica prezimenom Bekavac. Diehl je rođen 1980. godine u Chicagu, ali je zahvaljujući baki s majčine strane odgajan u hrvatskom duhu, te na nadlaktici lijeve ruke ima tetoviran hrvatski grb. Diehl već devet godina igra u NFL-u, a čitavu je dosadašnju karijeru proveo u Giantsima s kojima je osvojio i Superbowl 2008.


Patriotsi su u osnovnom dijelu sezone imali omjer pobjeda i poraza 13-3, dok su Giantsi ostvarili omjer 9-7, ali u međusobnom susretu odigranom na stadionu Patriotsa u Foxborou 6. studenoga uspješniji su sa 24-20, a ključnim se pokazao napad Giantsa koji je započeo samo 1:36 minuta prije kraja utakmice, a završio pobjedničkim polaganjem 15 sekundi prije kraja.


Najveća snaga Patriotsa je napad predvođen sjajnim Bradyjem, a ove sezone Brady se ponajviše pouzdao u svoje »tight endove« Roba Gronkowskog i Aarona Hernandeza, ali nastup Gronkowskog je vrlo upitan zbog ozljede lijevog gležnja koju je zadobio u finalu AFC-a protiv Baltimore Ravensa. Ukoliko Gronkowski neće moći igrati, bit će to veliki udarac za ambicije Patriotsa, jer je sa 17 »touchdownova« u sezoni Gronkowski postavio novi rekord NFL-a za igrača na svojoj poziciji.


S druge strane, obrana Giantsa proigrala je u pravo vrijeme. U posljednja dva kola osnovnog dijela sezone Giantsi su morali svladati gradske suparnike Jetse, te Dallas Cowboyse kako bi se uopće plasirali u doigravanje, a to im je uspjelo zahvaljujući poboljšanoj igri u obrani. Potom su zahvaljujući novo pronađenoj čvrstoći u obrani uspjeli nadigrati Atlanta Falconse, branitelje naslova Green Bay Packerse i San Francisco 49-erse na putu do Superbowla. Usto, Manning je tijekom čitave sezone bio odličan u završnicama utakmica, prvenstveno u pronalaženju svojih »wide receivera« koji bi trebali imati prednost u odnosu na obranu Patriotsa, koja je statistički jedna od najslabijih u čitavom NFL-u, a to je pokazao i u pobjedi protiv New Englanda u sezoni.


Superbowl se ne može mjeriti s nijednim drugom sportskim događajem u SAD-u o čemu svjedoče i brojke o gledanosti, ali i vrijednosti reklamnog prostora. Tako je televizijska kuća NBC koja će ove godine prenostiti Superbowl sav reklamni prostor prodala još prije Dana zahvalnosti u studenome po prosječnoj cijeni za 30-sekundnu reklamu od 3.5 milijuna dolara. Prošle godine postavljen je novi rekord gledanosti Superbowl, dvoboj između Green Bay Packersa i Pittsburgh Steelersa pratilo je čak 111 milijuna TV-gledatelja u SAD-u, a ove godine se očekuje novi rekord.


Također, tradicija u Superbowlu je i da u poluvremenu na stadionu nastupa neka od najvećih američkih glazbenih zvijezda, a ove je godine red došao na »kraljicu popa« Madonnu.