Čestitke

Hrvatski novinari skijaši osvojili šest medalja na Svjetskom prvenstvu u Kazahstanu

P. N.

Skijaški centar Shymbulak godišnje posjeti oko milijun i pol turista



Čak šest medalja osvojili su hrvatski novinari na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša u kazahstanskom Almatyju. Natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju održana su u skijaškim centrima Shymbulak i Alatau.


Luka Šestan je u juniorskoj konkurenciji osvojio zlato u veleslalomu i srebro u kombinaciji. Branka Malnar doskijala je do srebra u veleslalomu i bronce u kombinaciji. Ana Raić i Milan Vuksan bili su brončani u veleslalomu.


U našem timu nastupili su još Barbara Štrbac, Vlado Šestan i Rino Gropuzzo.




“Sretna sam i ponosna zbog svih osvojenih medalja. Veleslalomska staza bila je izuzetno tvrda te je očito naše iskustvo došlo do izražaja. Nordijska utrka održana je u proljetnim uvjetima na stazi s par dugačkih uspona. S obzirom da se rezultati iz veleslaloma i nordijske utrke boduju za kombinaciju odlični rezultati pretvoreni su u medalje”, rekla je na kraju Prvenstva Ana Raić predsjednica Sekcije novinara skijaša Hrvatskog novinarskog društva zahvalivši Hrvatskom skijaškom savezu, Generali osiguranju, Turističkoj zajednici Kvarnera, Primorsko-goranskoj županiji, Fortenovi, Novoj TV, Arbacommerceu d.o.o.. Zadar, Poljoprivrednoj zadruzi Cres, Obrtu Kotač Lokve, portalu Travel advisor, te Lucas Intertradeu d.o.o. na podršci.


“Tradicija je da se s ovih natjecanja vraćamo s odličjima, a ove godine doista smo ih osvojili puno. Skijanje na velikoj nadmorskoj visini u Shymbulaku bilo je izazovno. Snijeg je izuzetno brz, te smo se odmah po dolasku morali priviknuti na drugačije uvjete na stazama”, opisala je Raić.


Podsjetila je kako se tijekom Prvenstva održava i tzv. nacionalna večer na kojoj svaka od zemalja predstavlja svoje tradicionalne proizvode.


“Ove godine više od 120 sudionika uživalo je u proizvodima iz čak 23 zemlje. To je dodatna vrijednost ovih novinarskih susreta koji imaju tradiciju od 1958. godine. Osim toga imali smo i dva važna okrugla stola na kojima smo razmijenili iskustva o utjecaju klimatskih promjena na rad novinara, te o upotrebi umjetne inteligencije u novinarstvu”, dodala je Raić.


Inače skijaški centar Shymbulak godišnje posjeti oko milijun i pol turista, a planiraju se uskoro spojiti s još dva obližnja skijališta kako bi povećali kapacitete na 80 kilometara skijaških staza. Već sada predstavljaju atraktivnu destinaciju za događaje u svjetskom skijaškom kupu.


Tako su, uz novinara skijaše, ovaj tjedan snage odmjerili i natjecatelji u freerideu.