Kraj jedne ere

Hrvatska teniska legenda dočekala u igračkoj mirovini jednog od onih koji su promijenili svijet tenisa

Zlatko Horvat

Roger Federer/Foto REUTERS

Roger Federer/Foto REUTERS

Imam 41 godinu, odigrao sam više od 1.500 mečeva tijekom 24 godine. Moram priznati kako je došlo vrijeme za okončati svoju karijeru. Laver Cup u Londonu sljedećeg tjedna bit će moj posljednji nastup - objavio je Federer na Instagramu



 RIJEKA  Roger Federer obznanio je kraj veličanstvene teniske karijere. Pet tjedana nakon 41. rođendana Švicarac je rekao dosta pokušajima povratka, nakon što je od Australian Opena 2020. ukupno odigrao šest turnira. Koljena nisu izdržala, a stigle su i godine. Posljednji meč odigrao je lani u Wimbledonu… Legendarni Švicarac podvući će crtu nakon Laver Cupa, koji se igra sljedećeg tjedna u Londonu.


«Kao što znate, u protekle tri godine imao sam velikih problema s ozljedama i operacijama. Naporno sam radio kako bih se vratio u punu natjecateljsku formu, ali isto tako znam ograničenja svoga tijela, kao i poruku koje mi u posljednje vrijeme šalje. Imam 41 godinu, odigrao sam više od 1.500 mečeva tijekom 24 godine. Tenis mi je pružio mnogo više no što sam se usudio i sanjati i moram priznati kako je došlo vrijeme za okončati moju karijeru. Laver Cup u Londonu sljedećeg tjedna bit će moj posljednji nastup«, objavio je Federer na Instagramu.


Halle


Roger Federer rođen je 8. kolovoza 1981. u Baselu. Otac Robert je Švicarac, majka Lynette Južnoafrikanka. Kao dijete igrao je tenis, ali i badminton, kriket, nogomet, čak i košarku, što je poboljšalo njegovu koordinaciju. Nogomet je u Baselu igrao do 12. godine.




U karijeri je osvojio 20 Grand Slam turnira (osam Wimbledona, šest Australian Opena, pet US Opena i jedan Roland Garros) iz 31 finala.


Od 2005. do 2007. godine igrao je u 10 uzastopnih Grand slam« finala… Godine 2014. osvojio je Davis Cup sa Švicarskom, a tijekom karijere je proveo 310 tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice. Ukupno je osvojio 103 trofeja, olimpijsko zlato u paru (Peking) i srebro u pojedinačnoj konkurenciji (London).


U karijeri ima omjer 1251-275, ostao je na samo pet turnirskih pobjeda kraći od rekorda Jimmyja Connorsa, koji je uspješniji i po broju trofeja (109-103). Nadal ga je prestigao po broju Grand Slam naslova (22), kao i Novak Đoković (21), ali Federer će uvijek biti jedan, jedini i – poseban.


Upoznao sam ga prije pet godina u Halleu, gdje sam ostvario jednu od profesionalnih želja. Putovanje od 1.200 kilometara do pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija nije bilo uzaludno.


– Drago mi je što sam vas sreo. Ja sam Roger.


Bila je to velika godina HNK Rijeka, a Roger je veliki obožavatelj nogometa i Basela. Kao dječak igrao je napadača.


– Rijeka? O, prvaci! Znam sve, Ivan mi je toliko toga ispričao. Kao što znaš, i Basel je prvak osmi put zaredom… – rekao je tada Roger Federer u Halleu, gdje je deseti puta bio pobjednik.


Navijači


Federer i Mirka Vavrinec imaju četvero djece, 13-godišnje blizanke Mylu Rose i Charlene Rivu te osmogodišnje blizance Lea i Lennyja. Bit će sada vremena za njih, iako će nastaviti igrati tenis.


– Ovo je kraj natjecateljske karijere. Igrat ću tenis, samo ne na Grand Slam turnirima. Nedostajat će mi Tour, posebno navijači koje sam susretao na putu. Puno je stvari koje treba slaviti. Igrao sam na razini koju nisam mogao zamisliti, duže nego što sam sanjao. Moram se zahvaliti mojoj nevjerojatnoj supruzi Mirki, koja je bila uz mene svake minute, čak i kada je bila u osmom mjesecu trudnoće. Hvala djeci, roditeljima, sestri. Hvala bivšim trenerima, hvala nevjerojatnoj ekipi, Ivanu i ostalima, koji su mi davali najbolje savjete i uvijek bili uz mene. Posebno hvala nevjerojatnim navijačima, koji su mi bili inspiracija. Svi ovi uspjesi bili bi isprazni bez njih.


Nema žala zato što su ga prestigli Rafa i Nole po broju Grand Slam naslova. Ni najmanje.


– Kada je krenula moja ljubav prema tenisu, bio sam sakupljač loptica u Baselu. Igrači su za mene tada bili divovi. Ali to je bio početak prekrasnog puta, koji sada završava…


Ljubičić: Roger je legenda

U prosincu 2015. godine Ivan Ljubičić uskočio je u ekipu Rogera Federera kao trener. Zajedno su osvojili tri Grand Slam naslova, dvaput pobijedivši Marina Čilića (Wimbledon 2017. i Australian Open 2918.) i zaista je šteta što posljednjih godina Federer nije mogao odigrati više turnira zbog problema s koljenima.


– Roger je legenda, jedan od onih koji su promijenili tenis. Devetnaest puta bio je izabran za najomiljenijeg tenisača na ATP touru, što pokazuje što znači u tenisu. Šteta što nije mogao završiti karijeru drugačije – kaže Ivan Ljubičić, koji je izgubio 13 od 16 međusobnih susreta, uključujući sva četiri finala.


– Dignuo je tenis na višu razinu i tražio je od nas da svi dignemo razinu vlastitog tenisa. Kada sam igrao protiv njega, uvijek je taktički odigrao drugačije. Bilo je nemoguće igrati protiv njega. Kasnije su došli Nadal i Đoković… Mi smo i ranije bili bliski, a kada smo krenuli zajedno raditi, dao sam mu nešto, a naučio puno. Pokazao mi je kako stvari funkcioniraju. Žao mi je što odlazi, jer naš je odnos bio puno više od poslovnog. Šteta što posljednjih godina nije bio na sto posto, čak i 2019. u Wimbledonu kada je imao dvije meč lopte u finalu Novaku Đokoviću. Trenirao je sa zadrškom, na 60-70 posto – kaže Ljubičić.