Nikola Pilić

Hrvatska teniska legenda nakon wimbledonskog raspleta: “Carlos Alcaraz me podsjeća na Beckera”

Zlatko Horvat

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ovo što je Novak pokazao, nije bila njegova šesta, već peta brzina - tvrdi Pilić



RIJEKA Nikola Pilić je prije 56 godina igrao polufinale Wimbledona. Šest godina kasnije zbog njega je 80 igrača bojkotiralo Wimbledon… Bio je u Wimbledonu 2001. godine za trijumfa Gorana Ivaniševića, pratio je njemačke trijumfe Borisa Beckera i Michaela Sticha kada je bio šef u njemačkom savezu. Sada je navijao za Novaka, koji je kao klinac stigao u njegovu akademiju u Münchenu.


– Novak je imao peh, nije to bio njegov dan – ocjenjuje Nikola Pilić. – Lako je dobio prvi set, imao je 3:3 u »tie-breaku« i onda je pao u igri. Imao je Novak šansu i u petom setu, »break« loptu za 2:0… Alcaraz je odigrao jako dobro. Neću reći da nije zaslužio pobjedu, ali to jednostavno nije bio Novakov dan. Od 1922. godine nitko nije odigrao toliko mečeva na centralnom terenu kao Novak. Jedini ima 23 Grand Slam naslova i izgubio je meč u pet setova od momka za kojeg kažu da je novi Đoković, Federer i Nadal.


Nije to bio pravi Đoković. Pogodio je samo dva asa za četiri sata i 42 minute igre. Iskoristio je tek pet od 15 »break« lopti, dok ih je suparniku ponudio čak 19.




– Ovo što je Novak pokazao, nije bila njegova šesta, već peta brzina. Jer kada igra u šestoj brzini na travi, tada ga je nemoguće dobiti. U tri seta nije pogodio nijedan as, servirao je ispod svojih mogućnosti. Napravio je i dosta pogrešaka, puno više od svojeg standarda.


Wimbledon je dobio novog pobjednika, dvadesetogodišnjaka iz Murcije. Alcaraz je srušio Đokovića i njegovu želju za osvajanjem Grand Slama, svih četiriju najvećih naslova u istoj sezoni.


– Alcaraz ima nevjerojatan pregled igre, igrački je sazrio već s 20 godina. U tom smislu podsjeća na Beckera, koji je sa 17 godina osvojio prvi Wimbledon. Ima kvalitetu, nevjerojatne reflekse, pristojan servis i izvsrne noge. On je igrač koji dolazi poslije velikih pobjednika, Đokovića, Nadala i Federera, koji su žarili i palili posljednjih 20 godina.


Ovaj Wimbledon pamtit će se i kao posljednji zajednički turnir Nikole Mektića i Nikole Pavića.


– Ljudi se umore jedan od drugoga. Naš par bio je vrlo uspješan, igrali su odlično. No, onda se dogodila Pavićeva ozljeda ramena, stigli su rezultati ispod njihove razine i onu su se jednostavno umorili. Ostaje im zajedničko zlato na Olimpijskim igrama, a rastanci igrača u parovima dogodili su se sto puta u posljednjih 20 godina.