Rezultatski podbačaj

Hrvatska spada u vrh svjetskog vaterpola i zbog toga si ne smije dopuštati ovakve rezultate

Davor Petrović

Ivica Tucak i Marko Žuvela/Foto PIXSELL

Ivica Tucak i Marko Žuvela/Foto PIXSELL

Ovaj turnir će biti zaboravljen ako Ivica Tucak u Fukuoki uspije odvesti reprezentaciju do zlata ili srebra, koje donose plasman na Olimpijske igre 2024.



ZAGREB  Super finale Svjetskog kupa ipak je bilo neuhvatljivo za hrvatsku reprezentaciju, koja nije uspjela iskoristiti prednost domaćeg terena na bazenu Mladosti. Plasman na taj turnir, zakazan od 30. lipnja do 2. srpnja ove godine u Los Angelesu, u Zagrebu su potvrdile Italija i Mađarska te SAD, kao domaćin. Hrvatskoj za utjehu može poslužiti činjenica da ni Crna Gora nije iskoristila igranje na svom bazenu. Naime, u Podgorici su Super finale izborile Španjolska, Grčka i Srbija.


Kada se u obzir uzme zgusnuti kalendar natjecanja za ovu godinu, koji ove godine opet donosi Svjetsko prvenstvo u Fukuoki od 14. do 30. srpnja te Europsko prvenstvo od 7. do 21. listopada u Izraelu, ovaj rezultatski neuspjeh možda i nije toliko loš zbog putovanja u SAD i Japan unutar dvanaest dana. Međutim, sagleda li se sve kroz natjecateljski aspekt, jasno je da se radi o podbačaju.


Potop


Jednostavno, Hrvatska spada u vrh svjetskog vaterpola i zbog toga si ne smije dopuštati ovakve rezultate. Pogotovo ne na domaćem terenu. Opet, ovaj turnir će biti zaboravljen ako Ivica Tucak u Fukuoki uspije odvesti reprezentaciju do zlatne ili srebrne medalje. Naime, osvajanje jednog od prvih dvaju mjesta na Svjetskom prvenstvu donosi automatsku kvalifikaciju na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.




Zagrebački turnir Svjetskog kupa je pokazao da Hrvatska nije na razini koja joj je prije nešto više od šest mjeseci donijela naslov europskog prvaka u Splitu. U prve dvije utakmice bez prevelikih turbulencija su uknjižene pobjede nad SAD-om i Francuskom, baš kao i nad Japanom u četvrtom nastupu. Međutim, dva ključna izazova, odnosno sučeljavanja s Italijom i Mađarskom, nisu iznjedrila očekivani rezultat.


Preciznije, protiv susjeda sa zapadne strane Jadrana sve je bilo dobro do zadnje četvrtine, koju je hrvatska vrsta dočekala s velikom prednošću (12:7). Tih osam minuta je, pak, donijelo potop, u obliku jednog postignutog i sedam primljenih golova, a samim time i nevjerojatan poraz.


Umor


Dvoboj sa sjevernim susjedima nije bio toliko stresan. Mađari su otpočetka preuzeli vodstvo, s time da su Hrvatskoj dopustili samo jedno izjednačenje, na 10:10, u 29. minuti. Tuckovi štićenici možda su mogli biti konkurentniji da su bolje koristili isključenja suparnika, no oni su u takvim situacijama uporno napucavali loptu u suparnički blok ili tražili dodavanja bez rezona.


– Nismo dobro ušli u utakmicu i gubili smo 5:1. Opet, pokazali smo karakter i vratili se na neriješeno, ali onda… Koštali su nas dekoncentracija i umor jer silno smo se potrošili da dođemo do izjednačenja, a zatim smo prelako primili golove – pokušao je objasniti Marko Žuvela.


Prije početka ovog turnira svi su govorili da je najvažnije vidjeti u kakvoj je formi reprezentacija uoči izazova koji je očekuju. Sada je, pak, savršeno jasno da će Tucak i njegovi najbliži suradnici imati pune roka posla do početka priprema za Svjetsko prvenstvo.