Sjajan uspjeh

Hrvatska karate reprezentacija vratila se sa sedam medalja s EP-a: “Ovo je budućnost hrvatskog karatea”

Davor Petrović

Foto HKS

Foto HKS

Prošle godine smo osvojili osam medalja, a mnogi su mislili da nam se tamo posrećilo - kaže Davor Cipek, predsjednik HKS-a



ZAGREB  Europsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore u ciparskoj Larnaci, okončano protekle nedjelje, hrvatskom karateu donijelo je sedam medalja, a osvajačima odličja prvi organizirani medijski nastup na slavljeničkoj konferenciji za medije, održanoj u zagrebačkom hotelu Internacional.


– Ovo je budućnost našeg karatea i zato je važno istaknuti postignute rezultate jer imamo medalje u svim dobnim kategorijama. Prošle godine smo se s Europskog prvenstva u Pragu vratili s osam medalja, a mnogi su mislili da nam se tamo posrećilo. Međutim, mi smo neprestano radili i pripremali se za nova natjecanja. Ovi rezultati su potvrda kontinuiteta – istaknuo je Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza.


Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je 1.114 natjecatelja iz 48 zemalja, a srebrna odličja za Hrvatsku su osvajali karatistica riječkog Championa Ema Sgardelli u konkurenciji mlađih seniorki (do 50 kg) i kadet Lovro Maslov (do 52 kg). Brončanim odličjima okitili su se juniori Mia Čačko (do 66 kg) i Max Fajerbach (preko 76 kg), kadetsko-juniorska muška ekipa u katama te kadetkinje Aida Trstenjak (do 47 kg) i Korina Klarić (do 54 kg).




– Već drugu godinu zaredom izborila sam nastup u finalu. Naravno, sada sam htjela osvojiti zlato, ali nedostajalo mi je malo sportske sreće. Nisam nezadovoljna jer sada imam dva srebra i broncu sa Svjetskog prvenstva za mlađe seniore, juniore i kadete u Konyji – rekla je 18-godišnja Riječanka Ema Sgardelli, koja je tek kročila u konkurenciju mlađih seniorki.


Ema je bila slobodna u prvom kolu, a na putu do finala ostvarila je pobjede protiv Azerbajdžanke Khumar Alibayove (4:0), Slovakinje Lucije Mrazove (7:1) i Španjolke Sofie Line Verdes (5:1). Međutim, na zadnjoj stepenici do zlata svladala ju je Francuskinja Assma Charif (4:2).


– Tu nema potrebe za ulaženje u detalje i dugačkom pričom. Zasluženo me pobijedila jer je bila bolja u toj borbi – dodala je Ema.


Njoj će se u konkurenciji mlađih seniora uskoro pridružiti Mia Čačko i Max Fajerbah, čija odličja iz Larnace definitivno predstavljaju lijepu perspektivu.


– Dojmovi se još nisu potpuno slegli, ali jako sam sretna jer ovo mi je bio prvi nastup na Europskom prvenstvu. Očekivanja su bila velika i zato me malo bilo strah da me ne pojede trema, a to mi se dogodilo u polufinalu. Ipak, predivan je osjećaj biti na postolju – zaključila je Mia Čačko, dok je Fajerbacher istaknuo da je na Cipru konačno stigao do medalje, nakon što je u dva navrata bio nadomak plasmana na postolje.