SP u vaterpolu

Hrvatska je svjetski prvak u vaterpolu! Barakude nakon peteraca slomile Azzurre

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017.



DOHA Hrvatska je svjetski prvak! U dramatičnom finalu protiv Italije, hrabra i odlučna momčad Ivice Tucka je na ruletu peteraca bila hladne glave i mirne ruke za veliki trijumf (15:13) nakon što je poslije četiri četvrtine dvoboj okončan 11:11. Kod 13:13 u raspucavanju koje je kidalo živce momčadima i navijačima, Echenique je pogodio stativu, a Konstantin Harkov Hrvatskoj je donio vodstvo 14:13.


Hrvatska – Italija 15:13

Finale Svjetskoga prvenstva vaterpolista: Hrvatska – Italija 15:13 (2:3, 3:2, 3:2, 3:4, 4:2). Peterci: Marinić Kragić 12:11, Fondelli 12:12, Fatović – Del Longo brani, 12:13 Presciutti, Burić 13:13, Echenique stativa, Kharkov 14:13, Di Fulvio – Anić brani, Žuvela 15:13. Aspire Dome. Suci: Frank Ohme (Njemačka) i Sebastien Dervieux (Francuska).


HRVATSKA: Bijač, Burić 2, Fatović, Lončar, Lazić, Biljaka 1, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić 3 (1), Vrlić 1, Butić, Harkov 4, Anić.




ITALIJA: Del Longo, Di Fulvio 2, Damonte, Marziali 1, Fondelli 5 (3), Echenique, Presciutti 2, Bruni, Di Somma, Velotto, Condemi 1, Nivosia, Gratta.


Igrač više: Hrvatska 15 (4), Italija15 (4). Peterci: Hrvatska 1 (1), Italija 3 (3).

Potom je Mate Anić, kao i u polufinalu protiv Francuske, postao junak peteraca, obranio je udarac Di Fulviju. Marko Žuvela je nakon toga mirno i sigurno stavio hrvatsku “točku na i”, pogodio je za konačnih 15:13 i upalio fitilj slavlja, proslavu svjetske titule nakon maratonskog duela velikana u kojem je Hrvatska potopila velike rivale i popela se na svjetski tron.


Bio je to epilog grčevite borbe dvaju izjednačenenih rivala, igre u kojoj je viđeno čak jedanaest izjednačenja i u kojoj nitko nije mogao ni znao odmaknuti više od zaveslaja te je odluka prebačena na peterce poslije kojih su se izbornik Ivica Tucak i cijeli stručni stožer s igračima prepustili velikom slavlju.


Hrvatski junaci u vodi u Dohi su nastavili sjajan niz na svjetskim prvenstvima, osvojivši naslov svjetskih prvaka.


Ljevica Konstantina Harkova otvorila je jučerašnju finalnu reviju golova, sve nakon što je riječki div Josip Vrlić po svom starom dobrom običaju izborio igrača više. Koliko je sve to bila dobra vijest za hrvatsku selekciju, toliko je bila obrambena amnezija već u onom prvom talijanskom napadu. Di Fulvio je nesmetano isplivao na streljačku liniju i bez problema je našao lopti put iza Marka Bijača. Primljeni gol iz igre svakako nije kompliment za nitik jednu obranu, tako niti za ovu hrvatsku.


Ona se pak itekako iskupila u potonjim dvama situacijama sa igračem manje, u oba slučaja Bijač i prijatelji su na suhom ostavili suparničke napadače. U nervoznoj igri je potom potrajao poduži lovostaj, dugotrajno plivanje “gore – dolje” bez efekta. Muk je sredinom četvrtine prekinuo opet Kharkov. Majstor “Kosta” se poigrao sa talijanskim čuvarima i ovim “driblingom u vodi” došao tik pred Del Loga i vratio Hrvatsku u vodstvo. Ono je potrajalo sve do pretposljednje minute četvrtine kada je Presciutti kao ranije Di Fulvio iz daljine torpedirao hrvatsku zonu.


I još nakon toga drugog gola iz igre primljen je i onaj sa igračem manje, Fondelli je realizirao prvu od tri talijanske brojčane prednosti i donio “azzurrima” prvo vodstvo. I početak druge četvrtine je u ritmu “vruće ljevice” Kharkova, izjednačio je iz daljine na 3:3 i ostao jedini hrvatski strijelac nakon više od devet minuta igre. Minute su međutim prolazile a novog imena na hrvatskoj listi strijelaca nije bilo, uz ostalo nisu iskorištena tri igrača više zaredom. Nova talijanska kazna stigla je nadomak sredine četvrtine, izrekao ju je Di Fulvio, opet je matirao hrvatsku obranu iz igre.


Hrvatska je pak nastavila neuspješno rješavati enimgu “akcija sa igračem više”, izbornik Ivica Tucak je pokušao pomoći savjetima u minuti odmora. Uspio je, hrvatski napad je realizirao prvu brojčanu prednost, Jerko Marinić Kragić je vratio rezultatsku ravnotežu u isčekivanju “poluvremena”. Nakon uspješne obrane sa igračem manje Hrvatska je lansirala pred vrata praktički nezaustavljivog Vrlića na kojem je Di Somma skrivio peterac iz kojeg je Marinić Kragić vratio vodstvo Tucakovoj momčadi. Do kraja te druge četvrtine međutim niti jedan finalist nije odmicao, Presciutti je s igračem više pogodio za dotadašnje peto izjednačenje, 5:5 u tom dramatičnom rvanju divova u vodi.


Tik što je počeo treći čin predsave a Kharkov je već složio poker golova, kako mu je već iz slijedećeg pokušaja, ovog puta iz peterca dosuđenog radi navodnog Vukičevićeva starta, odgovorio Fondelli, finalisti su ostali na zaveslaj blizu. Talijani su međutim ubrzo demonstrirali ubrzani ritam plivanja, u kontri su izborilik peterac kojega je nanovo nepogrešivo šutirao Fondelli i rezulta jezičac vage za trenutak pomakao na talijansku stranu.


Ipak, odmah ju je na sredinu vratio Vrlić a sekunde su nastavile protjecati prema posljednjem odmoru dok je Hrvatska i dalje tražila formulu kako realizirati igrača više. Pronađena je u pretposljednjoj minuti te treće četvrtine kada je sjevnula kontra iz koje je Butić uspio poslati loptu iza Del Longa. Sjajni Bijač ju je uspio sačuvati i do odmora, u posljednjoj talijanskoj akciji je u ziceru suparničkom napadaču “opalio bananu u vodi”. Odmah početkom četvrtine Marziali je u totalno poravnatom duelu pogodio za već osmo izjednačenje da bi se konačno proširila hrvatska lepeza strijelaca.


Matijas Biljaka je konačno realizirao jednu hrvatsku brojčanu prednost, ali i to je vodstvo kratko trajalo, Fondelli je već četvrtim golom pogodio za već deveto izjednačenje. I onda tik uoči posljednje tri minute finala Marinić Kragić je aktivirao dinamit u desnici, no i na njegov je gol stigao brzi suparnički odgovor a nepune dvije minute do kraja još jedan.


Prvo je Condemi točan s igračem više a onda Fondelli nanovo iz peterca da bi Hrvatska dobila priliku za izjednačenje s igračem više 1,16 minutu do kraja. Prilika je međutim postala neprilika no Rino Burić je pet sekundi do kraja dao gol spasa kojim je odluka prebačena na rulet peteracana kojem je Hrvatska uzelo to svjetsko zlato.