Davis Cup

Hrvatska danas ide po treći trofej u Davis Cupu: “Rusi su nevjerojatno jaki, ali…”

Zlatko Horvat

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

Nadamo se da ćemo izaći na teren s najboljim igrama, radujemo se još jednom finalu i nadamo se uspjehu - kaže Marin Čilić



RIJEKA Borna Gojo i prvi par svijeta, Nikola Mektić i Mate Pavić, dobitna su kombinacija hrvatske Davis Cup reprezentacije, koja će danas u finalu protiv Rusije u Madridu treći put pokušati podići mitski trofej popularno nazvan salatara. Nakon Australije na startu i Italije u četvrtfinalu, ista je dobitna formula primijenjena u polufinalu protiv Srbije s Novakom Đokovićem. Gojin pothvat protiv Dušana Lajovića, 33. igrača svijeta, te trijumf ovogodišnjih pobjednika Wimbledona i olimpijskih pobjednika nad Đokovićem i Krajinovićem vrijedan je četvrtog finala u Davis Cupu.


– Meni je drago da se u polufinalu protiv Đokovića i Krajinovića od nas očekuje pobjeda, ali to nešto govori i o nama. Svaki meč treba odraditi, a mi smo ovaj odradili fantastično od prvog do posljednjeg poena i zato smo pobijedili. Inače se moglo dogoditi da meč ode u drugom smjeru – rekao je Nikola Mektić.


Hrvatski par je briljirao. Shvatio je to i Novak Đoković, koji je u jednom trenutku ispucao frustraciju. Nikola i Mate bili su praktički nedodirljivi na servisu.


Pola posla




– Imali smo svoje šanse još u početku, ali je Novak dobrim servisima spašavao »break-lopte«. Na 6:5 se dogodio gem u kojem smo iz ničega napravili »break«, a oni su možda tu pali. Zatim smo nastavili igrati u istom tonu i održali razinu igre. Kad ste tako suvereni na servisu, kaže se da je pola posla odrađeno. Tijekom sezone imali smo takva razdoblja, kao primjerice u Wimbledonu. Ovoga puta smo se suočili s jednom »break« loptom, na samom kraju dvoboja, a ni u jednom od četiri meča nismo izgubili servis. To je zato jer jako dobro serviramo i jako dobro igramo u našim servis gemovima. Tu odradimo pola posla. A dobri smo i jako opasni na terenu, pa je suparnicima teško igrati protiv nas. – rekao je Mate Pavić.


Izbornik vedran Martić je odveo Hrvatsku do pobjede nad Srbijom u trećem pokušaju. U četvrtfinalu 2010. u Splitu (1:4) te u prvom kolu svjetske skupine 2015. u Kraljevu (0:5) nije bilo prave šanse. Ova pobjeda donosi i osiguran plasman na završni turnir iduće godine, bez kvalifikacija.


Ivan Ljubičić i Mario Ančić donijeli su trijumf u Bratislavi 2005., Marin Čilić i Borna Ćorić u Lilleu 2018. godine. Marin Čilić ima novu priliku, s Bornom Gojom i prvim parom svijeta.


– Borna je ponovo pokazao junačko srce – rekao je Marin Čilić, komentirajući bajku koju proživljava 279. tenisač svijeta. – Ponosan sam na svoje suigrače. Napravili smo izvanrednu stvar, konačno smo pobijedili Srbiju. Ponosni smo na ovaj rezultat, jer nismo imali Bornu Ćorića, a sreća u nesreći je da smo dobili Goju i Serdarušića, koji nisu izgubili niti jedan meč. Gojo je bio sjajan pod pritiskom. Uživat ćemo u finalu…


Ključni dvoboj


Čilić je možda ključ današnjeg dvoboja. Rusi su favoriti u oba singla, ali Čilić nije bez šanse protiv Medvjedeva.


– Prije početka završnog turnira Rusija je slovila kao jedan od favorita za naslov. Imaju nevjerojatno jaku reprezentaciju, četiri igrača u prvih 30 na svijetu. Pokazali su da su jako moćni – kaže Marin Čilić. – Nadamo se da ćemo izaći na teren s najboljim igrama, radujemo se još jednom finalu i nadamo se velikom uspjehu.


Čilić mora naći recept za Danila Medvjedeva, drugog tenisača svijeta i pobjednika ovogodišnjeg US Opena. Imao ga je u prva dva seta ovogodišnjeg Wimbledona.


– Tako nekako. Nažalost, taj meč sam izgubio, ali dao mi je nadu za ostatak sezone. Zato lakše ulazim u taj meč, osjećam da mogu doći do pobjede. Najvažnije je da dođemo do dva boda. Borna je pokazao fenomenalan tenis u posljednjih deset dana, tenis karijere. Čeka ga težak meč, ali pritisak je na Rusima, oni moraju doći do dva boda u pojedinačnim susretima. Tako ćemo se i pripremiti za finale, u kojem vjerujem da možemo doći do pobjede.