Solidarnost na djelu

Glavni trener Houston Texansa najavio da će kleknuti zajedno sa svojim igračima za vrijeme intoniranja himne

Hina

Bill O'Brien

Bill O'Brien

Oni ne kleče zato što su protiv naše zastave nego zato što nisu ravnopravno tretirani u ovoj zemlji više od 400 godina - izjavio je O'Brien



HOUSTON Glavni trener američke profesionalne momčadi u američkom nogometu Houston Texansa Bill O’Brien u razgovoru je za dnevni list Houston Chronicle izjavio kako će se pridružiti svojim igračima koji se odluče klečati tijekom intoniranja nacionalne himne sljedeće sezone.


“Da, kleknut ću zajedno s njima, u potpunosti sam za to. Igrači imaju pravo izraziti svoje neslaganje, imaju pravo da se čuje i njihovo mišljenje i imaju pravo biti ono što jesu. Oni ne kleče zato što su protiv naše zastave nego zato što nisu ravnopravno tretirani u ovoj zemlji više od 400 godina”, izjavio je 50-godišnji bijelac O’Brien koji je rodom iz savezne države Massachusetts.


U utorak, na dan pokopa Georgea Floyda, koji je bio žrtva policijske brutalnosti u Minneapolisu 25. svibnja, a čija je smrt pokrenula val prosvjeda u SAD-u, u njegovu rodnom Houstonu O’Brien je otkazao sve klupske aktivnosti kako bi igrači i klupsko osoblje mogli nesmetano sudjelovati u pogrebnim obredima.




I sam O’Brien je prisustvovao Flyodovu pogrebu, kao i vlasnik Texansa Cal McNair te najveća zvijezda momčadi, jedan od najboljih obrambenih igrača lige J.J. Watt.


“Kada razmislite o kako velikom problemu se radi, onda dođete do zaključka da ako mi uspijemo napraviti malu promjenu u Houstonu, to bi mogao biti kamenčić koji će pokrenuti buru u jezeru. Ono što se dogodilo Georgeu Floydu probudilo je nešto što je veće od našeg sporta i ne može se ignorirati. Osjetili smo kako ne možemo šutjeti, želimo pomoći u stvaranju promjena. To je ispravno i naši igrači to prepoznaju. I mi želimo podržati naše igrače i našu zajednicu jer smo svi u istom čamcu”, dodao je O’Brien.