Giro d'Italia

Giulio Ciccone pobjednik 16. etape

Hina

Giulio Ciccone / Screenshot / Youtube

Giulio Ciccone / Screenshot / Youtube



PONTE DI LEGNO Talijanski biciklist Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) pobjednik je 16. etape ovogodišnjeg “Gira d’Italia” vožene od Loverea do Ponte di Legna u dužini od 194 kilometra, dok je Ekvadorac Richard Carapaz (Movistar) povećao svoju prednost u ukupnom redoslijedu.  


Ciccone se našao u velikoj skupini vozača koja se izdvojila iz pelotona već nakon samo nekoliko kilometara ove brdske dionice te mu je osnovni cilj bio osvojiti što više bodova u natjecanju za najboljeg penjača u kojemu je vodeći. No, kako se i nakon posljednjeg uspona dana, vrlo strmog 12 kilometara dugačkog uz nagib od 11 posto Mortirola našao na čelu utrke zajedno s Čehom Janom Hirtom (Astana), ponudila mu se i prilika za etapnom pobjedom.


Iako su i Ciccone i Hirt kalkulirali u završnih 28 kilometara nizbrdice i blagog uspona u Ponte di Legnu imali su dovoljnu prednost pred ostalim vozačima te su u završnom sprintu odlučivali o etapnom pobjedniku, a spretnijim se pokazao Talijan.


REZULTATI, 16. ETAPA:1. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 5:36:242. Jan Hirt (Češ/Astana) isto vrijeme3. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli) +1:204. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain) +1:415. Hugh Carthy (VB/Education First) +1:416. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) +1:417. Mikel Landa (Špa/Movistar) +1:418. Joe Dombrowski (SAD/Education First) +1:419. Damiano Caruso (Ita/Bahrain) +1:4910. Mattia Cattaneo (Ita/Androni Giocattoli) +2:03UKUPNO:1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 70:02:052. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain) +1:473. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +2:094. Mikel Landa (Špa/Movistar) +3:155. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) +5:006. Rafal Majka (Polj/BORA-Hansgrohe) +5:407. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) +6:178. Simon Yates (VB/Mitchelton-Scott) +6:469. Pavel Sivakov (Rus/INEOS) +7:5110. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) +8:06





Treće mjesto u etapi zauzeo je Talijan Fausto Masnada (Androni Giocattoli) sa 1:20 minutom iza vodećeg dvojca, a skupina favorita predvođena Talijanom Vincenzom Nibalijem (Bahrain) i vodećim u ukupnom redoslijedu Carapazom ciljem je prošla sa 1:41 minutom iza Cicconea. 


S takvim raspletom Carapaz pet dana prije kraja “Gira” ima 1:47 minuta bolje vrijeme od svog najbližeg pratitelja Nibalija.


Veliki gubitnik etape je Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) koji je izgubio 1:22 sekunde u odnosu na Carapaza i Nibalija te je sada pao na treće mjesto sa 2:09 minute zaostatka za Carapazom.


U skupini favorita akciju je na Mortirolu započeo Nibali koji je snažnim napadom u velike teškoće stavio Rogliča te do vrha uspona ostvario više od minute prednosti u odnosu na Rogliča. Iako je Nibali uspio ostvariti i 20-ak sekundi prednosti u odnosu na Carapaza, Ekvadorac ga je uz pomoć svog momčadskog kolege Mikela Lande uspio dostići te se držati uz Talijana sve do cilja.