Plava Laguna Croatia Open

Gasquet i Alcaraz za umašku krunu

Zlatko Horvat

Carlos Alcaraz / Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Carlos Alcaraz / Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Richard Gasquet je poslije tri sata i 11 minuta igre pobijedio njemačkog kvalifikanta Daniela Altmaiera, dok je Carlos Alcaraz nadmašio prvog nositelja Alberta Ramos Vinolasa. Finale večeras u 20 sati



Richard Gasquet i Carlos Alcaraz igrat će u finalu 31. izdanja Plava Laguna Croatia Opena.


Nakon pravog maratona, poslije tri sata i 11 minuta igre, Gasquet je svladao 22-godišnjeg njemačkog kvalifikanta Daniela Altmaiera sa 7:6 (2), 3:6, 6:3 i postao drugi francuski finalist umaškog ATP-a točno 20 godina nakon što je Jerome Golmard namučio Carlosa Moyu, koji je slavio u »tie-breaku« trećeg seta.


Gasquet je ujedno postao drugi najstariji finalist u povijesti Umaga. Šest mjeseci stariji bio je sudionik finala prije četiri godine Talijan Paolo Lorenzi.




Na drugoj strani naći će se 18-godišnji Španjolac Carlos Alcaraz, koji je nakon točno dva sata pobijedio prvog nositelja i njegova sunarodnjaka Alberta Ramos-Vinolasa sa 6:2, 7:6 (3). Alcaraz je 18-godišnja zvijezda u usponu, najmlađi umaški finalist, trenutačno 73. igrač svijeta.


Večerašnjoj završnici na stadionu Goran Ivanišević bit će nazočan i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


– Meč je bio iscrpljujuć. Pokušat ću se što bolje oporaviti za finale – kaže Richard Gasquet.


– Povratak u finale? Posljednjih nekoliko godina nije mi bilo lako, bilo je ozljeda. No, Umag je sjajno mjesto, sretan sam što sam se vratio i poslije toliko vremena našao se u finalu. Sada bi bila sjajna stvar napraviti još jedan korak i osvojiti turnir.


Odluka o prvom finalisti pala je u trećem setu. Gasquet je iskoristio drugu »break« loptu u šestom gemu i odjurio u 32. finale u karijeri, ali prvo poslije tri godine i tri dana. Umag je prilika za 16. naslov u karijeri, u kojoj pamti polufinala triju različitih Grand Slam turnira.


S druge strane Alcaraz će igrati prvo finale u karijeri. Kada je u pitanju Umag, nadmašio je Rafaela Nadala. Veliki Rafa je na umaškoj premijeri zapeo u polufinalu, njegov današnji trener Carlos Moya bio je uspješniji. Rafi je za utjehu ostao trofej u parovima.