HOO

FOTO Veliki dan hrvatskog sporta: Ovo su najuspješnije sportašice i sportaši u 2022.

Davor Petrović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatski olimpijski odbor nagradio je najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku



ZAGREB Hrvatski olimpijski odbor ove je srijede još jednom tradicionalno dodijelio priznanja najboljim sportašima u godini izmaku. Svečanost pod nazivom Veliki dan hrvatskog sporta održana je pod svodovima Kristalne dvorane hotela Westin, s time da su sve glavne izborne kategorije, prvi put u povijesti, imale su po dva ili više laureata. Osim toga, od ove godine uvedene su i kategorije za najuspješnije pojedince i momčadi/ekipe u neolimpijskim sportovima i(li) neolimpijskim disciplinama unutar olimpijskih sportova.


Foto galerija: Veliki dan hrvatskog sporta Foto: Davor Kovačević


– Ne vidim razlog zašto ne bismo imali veći broj laureata u istoj kategoriji. Mi nismo Eurovizija da glasamo za pobjednika, pri čemu to može biti samo jedan od kandidata. Naprotiv, tu smo zbog promocije sporta i na ovaj način ga promoviramo. Nadalje, imamo u članstvu 87 sportskih saveza i neki od njih nikad ne bi dobili priliku da njihovi predstavnici budu laureati u našem izboru.


Dakle, želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova – istaknuo je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, na početku svečanosti, na kojoj su, između ostalih, bili prisutni Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te Željko Jovanović, kao izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.







Najbolji od najboljih


Budući da su hrvatski sportaši sportašice tijekom ove godine na velikim međunarodnim natjecanjima u svim dobnim uzrastima osvojili su ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane, takva odluka djeluje itekako opravdano. Bolje rečeno, HOO je ovom prilikom samo izdvojio najbolje od najboljih.


Priznanje za najuspješnije sportaše u 2022. godini dobili su Filip Mihaljević, kao europski prvak u bacanju kugle, te njegov imenjak Filip Jurišić, koji osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu jedriličara u klasi ILCA 7, odnosno nekadašnjoj klasi Laser. Kod žena su podijeljene tri nagrade, i to Barbari Matić, svjetskoj prvakinji u džudu, Leni Stojković, svjetskoj i europskoj prvakinji u taekwondou te Sandri Perković, koja je ove godine postala europska prvakinja i svjetska viceprvakinja u bacanju diska.


Suvišno je isticati da je jedno od priznanja za najuspješniju mušku sportsku ekipu pripalo nogometnoj reprezentaciji, koja se prije četiri dana vratila iz Katara s novom brončanom medaljom. Drugo je otišlo vaterpolskoj reprezentaciji iza koje je osvojen naslov europskog prvaka u Splitu. U ženskoj konkurenciji nije proglašena najuspješnija ekipa godine, zbog, kako je rečeno, nedostatka kandidatura iz olimpijskih sportova.


Nagrada za najuspješniju štafetu, par i posadu bratski je podijeljena, i to doslovno. Naime, laureati su postali Martin i Valent Sinković, europski prvaci u veslanju te jedriličari Šime i Mihovil Fantela, koji su na Svjetskom prvenstvu osvojili brončanu medalju u olimpijskoj klasi 49er.


Treneri godine


Nogometna reprezentacija također je proglašena najvećim sportskim promicateljem Hrvatske u svijetu, a Zlatko Dalić je dobio priznanje za trenera godine. Osim njega, tu nagradu su dobili Vladimir Preradović iz džuda i Veljko Laura iz taekwondoa. Posebno priznanje za promociju sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport.


Tijekom Svjetskog prvenstva Dalić je posvetio pobjede hrvatskim braniteljima, a u tu kategoriju spadaju Werner Ilić i Škot Martin Cruickshank, koji su nagrađeni za sportski pothvat godine. Njih dvojica su preveslali Atlantik, čime su svrstali Hrvatsku u uski krug zemalja koje se mogu podičiti takvim dostignućem.


Ronioci Mirela Kardašević i Petar Klovar postali su prvi laureati u novoutemeljenoj kategoriji za izuzetni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama. Uz njih, tu su kod kolektivnih sportova debitantska priznanja osvojili ženska hrvatska karate reprezentacija i muška reprezentacija u rukometu na pijesku.



 



 



 



 



 



 



 



Dakle, želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova.”


SVI LAUREATI HOO-ova IZBORA 2022. (po kategorijama)


NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA SPORTAŠICA


Barbara Matić – judo


Lena Stojković – taekwondo


Sandra Perković – atletika


NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI SPORTAŠ


Filip Jurišić – jedrenje


Filip Mihaljević – atletika


NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA MUŠKA EKIPA


Hrvatska nogometna reprezentacija


Hrvatska vaterpolska reprezentacija


NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA


Valent Sinković i Martin Sinković – veslanje


Šime Fantela i Mihovil Fantela – jedrenje


NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER


Zlatko Dalić – nogomet


Vladimir Preradović – judo


Veljko Laura – taekwondo


NAGRADA HOO-a “MATIJA LJUBEK” (za životno djelo)


Branko Peašinović (odbojka)


Miran Martinac (liječnik / košarka)


Mihović Nakić – Vojnović (košarka)


Nikola Plećaš (košarka)


Zoran Roje (vaterpolo)


POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE SPORTA U MEDIJIMA


TV postaja GP1 (Jastrebarsko)


POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE HRVATSKE U SVIJETU


Hrvatska nogometna reprezentacija


PRIZNANJE ZA SPORTSKI POTHVAT


Werner Ilić i Martin Cruickshank (za pothvat ‘Veslom preko Atlantika’)


IZUZETNI REZULTAT U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA I NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA


Mirela Kardašević – Ronjenje


Petar Klovar – Ronjenje


Hrvatska ženska karate reprezentacija


Muška reprezentacija u rukometu na pijesku