Formula 1

Ferrari prvi put u povijesti angažirao vozačicu, 16-godišnjakinju belgijskih i nizozemskih korijena rođenu u Španjolskoj

Hina

Maya Weug

Maya Weug

Weug je bila pobjednica petodnevnog skautskog kampa u sjedištu talijanske momčadi i na test-stazama Maranello i Fiorano, a kako je kao žena bila brža od većine dječaka, dobit će priliku voziti u prvenstvu Formule 4RIM Slavna talijanska F1 momčad Ferrari u petak je objavio da je uzeo 16-godišnju Nizozemku Mayu Weug za prvu žensku članicu u povijesti njihove vozačke akademije Formule 1.


Weug je bila pobjednica petodnevnog skautskog kampa u sjedištu talijanske momčadi i na test-stazama Maranello i Fiorano, a kako je kao žena bila brža od većine dječaka, dobit će priliku voziti u prvenstvu Formule 4.


Direktor Akademije Marco Matassa rekao je da je postigla ukupno najviši broj bodova od svih u povijesti kampa.
“Ovo je ključni trenutak u povijesti Scuderia Ferrarija i njegove akademije,” rekao je šef momčadi Formule 1 Mattia Binotto, koji je dodao kako je Mayin dolazak jasan pokazatelj Ferrarija da moto-sport učini sve inkluzivnijim i ranopravnijim.


Weug je rođena u Španjolskoj, ima belgijsku majku i oca Nizozemca.


Akademija je do sada pomogla petorici vozača koji su kao njihovi polaznici uspjeli doći u Formulu 1, uključujući trenutnog vozača Ferrarija Charlesa Leclerca i debitanta Micka Schumachera, sina Ferrarijevog velikana Michaela. Formula 1 nije imala vozačicu koja se natjecala na Velikim nagradama još od pokojne Talijanke Lelle Lombardi 1976. iz godine.