Dijamantna liga

Femke Bol istrčala četvrti rezultat svih vremena na 400 prepone i zaostala tri sekunde za europskim rekordom

Hina

Femke Bol/Foto REUTERS

Femke Bol/Foto REUTERS

U istoj disciplini u muškoj konkurenciji pobijedio je Brazilac Alison dos Santos te drugi put u tri dana postavio novi rekord Južne Amerike, koji sada iznosi 47.34 sekunde



STOCKHOLM Nizozemska atletičarka Femke Bol u Stockholmu je, na mitingu Dijamantne lige, istrčala četvrti rezultat svih vremena (52.37 sekundi) na 400 m prepone i zaostala samo tri stotinke za europskim rekordom koji od 2003. drži Ruskinja Julia Pečonkina (52.34).


Do 2019. to je bio i svjetski rekord, dok ga nije nadmašila Amerikanka Dalilah Muhammad (52.16), a njen je rezultat  prije tjedan poboljšala njezina sunarodnjakinja Sydney McLaughlin (51.90) i postala prvom atletičarkom koja se spustila ispod granice od 52 sekunde.


Bol je ciljem prošla samo dvije stotinke prije Amerikanke Shamier Little (52.39) koja sada drži peto mjesto na ljestvici najboljih rezultata svih vremena.




U istoj disciplini u muškoj konkurenciji pobijedio je Brazilac Alison dos Santos te drugi put u tri dana postavio novi rekord Južne Amerike, koji sada iznosi 47.34 sekunde, što je za četiri stotinke bolji rezultat nego onaj iz Osla 1. srpnja, kad je Norvežanin Karsten Warholm postao novim svjetskim rekorderom (46.70).


Najveća domaća zvijezda, skakač motkom Armand Duplantis, triput je napadao visinu novog svjetskog rekorda (6,19 m), ali je triput rušio letvicu. Pobijedio je sa 6,02 m, što je novi rekord mitinga.


Najbolje vrijeme mitinga u Stockholmu i osobni rekord postavila je Kubanka Rose Mary Almanza u utrci na 800 m (1:56.28 minuta), čime je popravila rekord koji je od 1998. držala Mozambijka Maria Mutola (1:56.71).


Do Olimpijskih igara u Tokiju na rasporedu su još dva mitinga Dijamantne lige, 9. srpnja u Monte Carlu te 13. srpnja u Londonu.