Velika nagrada Španjolske

Fabiju Quartararu rekord staze i najbolja startna pozicija na Jerezu, počinje SP u motociklizmu

Zlatko Horvat

Fabio Quartararo/Foto REUTERS

Fabio Quartararo/Foto REUTERS

Najgore je prošao Alex Rins (Suzuki), koji je pao u zavoju 11. Završio je u bolnici s iščašenim ramenom i frakturom



JEREZ Francuz Fabio Quartararo (Yamaha) krenut će danas (14 sati) s najbolje startne pozicije u prvu utrku Svjetskog prvenstva motociklista u novoj sezoni, dugo odgađanoj zbog pandemije koronavirusa. Quartararo je prošao krug staze u Jerezu za 1:36.705 minuta, srušivši vlastiti rekord, postavljen na trećem treningu. Francuz je za 139 tisućinki nadmašio Maverick Vinalesa (Yamaha), dok je 157 tisućinki sekunde slabije vrijeme imao Marc Marquez (Honda) u kvalifikacijama, koje je obilježilo nekoliko padova. Najgore je prošao Alex Rins (Suzuki), koji je pao u zavoju 11. Završio je u bolnici s iščašenim ramenom i frakturom.


– Najvažniji će biti dobar start. Treba odvoziti nekoliko dobrih prvih krugova, tada ćemo znati kako odvoziti utrku. No, Marc je brži od nas, neće biti lako pobjeći, a ima dobar ritam – kaže Fabio Quartararo.


Postavilo se pitanje jesu li neki iskoristili priliku i pad Rinsa da bi, unatoč žutim zastavama, ostvarili najbolje vrijeme.




– Usporio sam i nisam bio na na sto posto, na limitu, u tom zavoju – rekao je Quartararo.


U drugom redu bit će Francesco Bagnaia (Ducati), Jack Miller (Ducati), Cal Crutchlow (Honda Lcr), Pol Espargaro (KTM) i Andrea Dovizioso (Ducati). Valentino Rossi imao je tek 11. vrijeme, dok je Alex Marquez (Honda) svoju avanturu u MotoGP-ju otvorio tek 21. vremenom kvalifikacija.