Čudesni tenisač

Evo zbog čega bi Carlos Alcaraz mogao nadmašiti Nadala, Đokovića i Federera

Hina

Carlos Alcaraz/Foto REUTERS

Carlos Alcaraz/Foto REUTERS

Nadal, Đoković i Federer nisu imali takvo otvaranje karijere, oni nisu uspjeli dobiti svojih prvih pet finala, a Alcaraz ne samo da je učinio takvo što, već je u tih pet finala ostvario savršenih 10-0 u setovima



MADRID  U mnogim segmentima 19-godišnji španjolski tenisač Carlos Alcaraz je bolji nego li su to bili Rafael Nadal, Novak Đoković ili, pak, Roger Federer u njegovim godinama.


Alcaraza, koji se nakon osvajanja ATP Masters 1000 turnira u Madridu probio na šesto mjesto ATP ljestvice, već se naveliko uspoređuje s fantastičnim teniskim trojcem te je u mnogim segmentima, barem do sada, Alcaraz nadmašio baš svakog od njih. Kako će se njegova karijera razvijati tek treba vidjeti, no jedan od posebnijih podataka jest taj da je Alcaraz do sada igrao pet finala na ATP turnirima i svih pet je osvojio.


Nadal, Đoković i Federer nisu imali takvo otvaranje karijere, oni nisu uspjeli dobiti svojih prvih pet finala, a Alcaraz ne samo da je učinio takvo što, već je u tih pet finala ostvario savršenih 10-0 u setovima.




Pritom su dva od pet osvojenih turnira bili ATP Masters 1000 turniri, a i svi suparnici u finalima su bili redom respektabilna imena.


Sve je počelo osvajanjem turnira u Hrvatskoj, u Umagu, kada je prošle godine pobijedio Francuza Richarda Gasqueta 6-2, 6-2. Tijekom 2022. godine već je na četiri osvojena turnira, a redom je pobjeđivao Argentinca Diega Schwartzmana u Rio de Janeiru sa 6-4, 6-2 pa Norvežanina Caspera Ruuda u Miamiju sa 7-5, 6-4.


Potom se uslijedila dva trijumfa na domaćem terenu u Španjolskoj. Prvo u Barceloni protiv sunarodnjaka Pabla Carrena Buste od 6-3, 6-2 i na kraju u Madridu protiv Nijemca Alexandera Zvereva od 6-3, 6-1.


Dakle, unatoč tek 19 godina, u svim finalnim susretima, kada su tenzije najveće, Alcaraz je posao odrađivao savršeno i tek je Ruud u finalu na Floridi meč učinio nešto dramatičnijim. Sva ostala finala bila su jednosmjerna ulica čudesnog mladog španjolskog tenisača.


„Moj prvi sljedeći cilj je osvajanje Roland Garrosa“, kratko i jasno je poručio Alcaraz nakon svih fantastičnih rezultata tijekom ove godine.