Održavanje forme

Evo kako su riječki klubovi reagirali nakon što su prekinuta sva sportska natjecanja

Portal Novilist.hr

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL



RIJEKA U poslijepodnevnim satima četvrtka nacionalni savezi su temeljem preporuke Središnjeg državnog ureda za šport donijeli odluku o odgodi međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, jučer su sportski kolektivi Primorsko-goranske županije donijeli odluku o prestanku svih aktivnosti do 1. travnja. Što znači da su njihovi natjecatelji zaključno s jučerašnjim danom odradili posljednje treninge u ovome mjesecu.


– Do daljnjega otkazujemo treninge za sve programe, osim za natjecateljski pogon, s tim da će zasad trenirati samo naš seniorski pogon. To se odnosi i na naše komercijalne programe. Sigurno da nam ova situacija jako teško pada, ali moramo biti odgovorni i razmišljati o zdravlju sviju nas – poručila je direktorica Atletskog kluba Kvarner Iva Florjančič. – Situacija je krajnje ozbiljna, vidimo što se sve zbog koronavirusa događa u svijetu i na svima nama je da budemo odgovorni i ponašamo se u skladu s uputama nadležnih institucija.


U Kvarneru nisu ništa htjeli prepustiti slučaju pa su još prije desetak dana donijeli odluku da će dolaskom boljih vremenskih prilika početi treninge umjesto u dvorani odražavati na stadionu.


Preventivne mjere




– Mislim da bi bilo nerealno očekivati da će nas zaobići koronavirus, pogotovo nakon svega što se događa u Italiji. Stoga smo na vrijeme reagirali i s ciljem očuvanja zdravlja svih naših članova, njihovih obitelji i cijele zajednice odlučili treninge održavati na otvorenom. No, zbog zatvaranja škola i vrtića i preporuke Središnjeg državnog ureda za šport, odlučili smo do kraja mjeseca stopirati treninge svih naših pogona osim seniorskog. No, i tu ćemo biti oprezni pa ćemo naše seniore podijeliti u nekoliko grupa koje neće u isto vrijeme boraviti na stadionu. Svi vjerujemo u pozitivan ishod cijele situacije i brz povratak na naša sportska borilišta, bez obzira o kojem je sportu riječ – zaključila je Iva Florjančič.


Jučer su s aktivnostima prestali i članovi riječkih plivačkih klubova, Primorja CO, Kantride, Nevere i Rijeke, seniorski pogon kojih će nastaviti trenirati.


– Zbog novonastale situacije i preventivnih mjera te mogućeg širenja virusa COVID-19 otkazali smo do daljnjega treninge svih grupa, od plivačkog vrtića, male škole, plivačke škole, plivačkog usavršavanja i natjecateljskog programa. Mislim da je ovo ispravna odluka kojom na vrijeme možemo zaustaviti širenje virusa. Svi smo na oprezu, moramo se pridržavati uputa, paziti na higijenu. Pratit ćemo razvoj situacije i postupati u skladu s događajima – rekla je sportska direktorica Primorja Croatia osiguranja Sanja Jovanović.


Vaterpolisti Primorja Erste Bank poslije odgođene utakmice s beogradskim Partizanom kvalifikacija za ulazak u Premier ligu, do daljnjega treniraju čekajući razvoj situacije.


– HVS je donio odluku, do 1. travnja se sigurno ne igra, a što će dalje biti, vidjet će se – kaže trener Primorja Erste Bank Igor Hinić. – U međuvremenu ćemo nastaviti normalno trenirati čekajući upute Ministarstva zdravstva kako da se ponašamo u ovim situacijama. Ja se nadam da će bazen na Kantridi raditi.


Posebna situacija


Itekako je jasno da je u vaterpolskom kalendaru odjednom nastao kaos, konci su se polako zamrsili. Sve je to, međutim, samo jedan djelić ovog svjetskog fenomena u kojem je ipak prvo i jedino važno zdravlje ljudi.


– Ne znamo kada ćemo igrati utakmicu s Partizanom. Kada god to bilo, nadam se samo da će to biti u terminima da sve bude regularno. Ovo je sada posebna situacija, zdravlje je najbitnije. Čim prije treba zaustaviti širenje zaraze. Jasno da mi u klubu, niti treneri, niti vodstvo kluba ne želimo preuzimati rizik ni odgovornost za neke neželjene posljedice. Mi se nadamo najboljemu. Treba vjerovati nadležnim institucijama koje naporno rade. Ovo nije šala, neke zemlje su to olako shvatile, a sada se vidi da je tamo malo zavladala panika. Ne treba paničariti, ali se treba pripremiti i ponašati se u skladu s uputama, kao i djelovati da se zaraza ne širi.


Košarkaši Adria Oil Škrljeva umjesto nedjeljne utakmice s Cibonom, što se prvotno trebala odigrati u KC »Dražen Petrović« bez nazočnosti gledatelja, dobili su dva slobodna dana poslije sinoćnjeg treninga.


– U nekim klubovima igrači su dobili tjedan dana odmora. Mi ćemo trenirati dok dvorana bude otvorena. Ipak je riječ o sportašima, ne možeš uzeti stanku. Međutim, sve ovisi o razvoju događaja – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva, košarkaškog premijerligaša iz Mavrinaca, koji je prinudnu stanku dočekao sa četiri pobjede u nizu.



Na Krimeji su i prije nego što su prekinute sve aktivnosti odgodili prijateljsku utakmicu protiv Dinama budući da ionako ne bi imala smisla pred praznim tribinama. Što se novonastale situacije tiče, prva momčad Orijenta 1919 ne igra utakmice, ali trenira dok se ne odluči drugačije.


– Normalno treniramo i čekamo daljnja upustva. Postoje institucije koje su nadležne i pametnije o nas – govori Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, koji je jučer uoči gostovanja na zagrebačkoj televiziji na temu »Orijent 1919« skoknuo i do HNS-ovih ureda…


– Slijedit ćemo preporuke HNS-a ili odgovarajućih državnih tijela. Nadamo se da sve zajedno neće eskalirati do te mjere da će se prekinuti s treninzima kada se već moralo prekinuti s odigravanjem utakmica – dodao je Koljanin. 



– Za nas je stanka došla zaista u jednom pozitivnom trenutku, kada se momčad s Nikom Slavicom zaista digla. Ne znamo kako će se stvari razvijati i kako će se dalje igrati. Preostalo je jedno kolo drugog i 11 kola trećeg dijela. Vjerojatno će se, kada sve opet krene, igrati ubrzano. Dečki se pridržavaju mjera, ali za sve je ovo nešto novo, nitko nije bio u ovoj situaciji. Puno je upitnika, pred nama su tri tjedna stanke. U svakom slučaju, osluškivat ćemo što se događa i trenirati.


Odbojkašice Rijeke CO nastavljaju treninge u Dvorani mladosti, sve dok se ne donese neka drugačija odluka. Riječanke su još u četvrtak navečer trebale odigrati utakmicu šestoga kola doigravanja Superlige s Marinom Kaštela, no u dogovoru s Kaštelankama koje su već doputovale, postupilo se prema preporuki Središnjeg državnog ureda za šport o prekidu natjecanja.


Na vlastitu odgovornost


– Mi nastavljamo normalno kao i do sada trenirati u svojoj dvorani na Trsatu. Treninzi su dozvoljeni uz uobičajene mjere opreza, tako da nam seniorska ekipa ostaje u pogonu – kaže Igor Lovirnov, trener Riječanki. – Kad nam kažu da to više nije moguće postupit ćemo po novoj odluci. Mlađi uzrasti? Dio juniorki trenira s nama, a dosta kadetkinja u osnovnim školama Brajda, Kantrida i Srdoči. No, kako se škole od ponedjeljka zatvaraju, one će vjerojatno i prestati s treninzima.


Odbojkaši Rijeke jučer su ujutro odradili trening u teretani, vikend će s obzirom na odgođene prvenstvene obaveze biti slobodan, a od ponedjeljka…


– Nismo još donijeli definitivnu odluku. Grad je dozvolio treniranje na vlastitu odgovornost, od Saveza nismo dobili nikakve preporuke u tom smjeru. S obzirom da su škole zatvorene mlađi uzrasti sigurno neće trenirati. Što se seniora tiče, nismo još sigurni, ali postoji razmišljanje da i oni do daljnjega pauziraju od zajedničkog rada, odnosno da ostanu u kućama i individualnim vježbama održavaju sportsku formu na nekoj elementarnoj razini – rekao je Velimir Liverić, trener riječkih odbojkaša.


Rukometaši Zameta odlaze na odmor bez obzira što još uvijek imaju dopuštenje za treniranje u Centru Zamet.


– Imamo mogućnost za trening, ali raspustit ću momčad, dati im malo slobodnih dana – kaže trener Valter Matošević. – Još u petak smo imali zajedničku video analizu igre Dubrovnika i bili spremni za tu utakmicu, ali nažalost taj je susret odgođen za dobrobit sviju nas. Mislim da je ovo najbolje rješenje budući da su igrači na terenu u bliskom kontaktu, a tu je i publika. Kako se kaže, »Bolje spriječiti, nego liječiti«. Nakon svega bit će teško opet pripremiti ekipu. Tu je svakako i naizvjesnost kada će se nastaviti prvenstvo. Ima nekih nagađanja da će to biti iza 1. travnja. Dat ću igračima pet dana slobodno, a onda ćemo valjda biti pametniji.



Rukometašice Zameta jedne su od članica riječke sportske obitelji na prisilnom odmoru, Zamećanke su taman uhvatile zalet za povratak u Prvu ligu nakon šesnaest pobjeda, no tko zna kako će biti dalje.


– Smijemo trenirati i dok imamo tu opciju, nastavit ćemo. Postoji mogućnost da dvorana od ponedjeljka bude zatvorena, ali do tada ćemo je koristiti – kaže trener Riječanki Igor Marijanović. – Nadamo se najboljem, da će se prvenstvo nastaviti nakon tri tjedna pauze. U svakom pogledu podržavam sve ove mjere donesene u našem sportu oko koronavirusa. Nije najpametnija opcija da se odmah nakon ove pauze krene u natjecanje jer tada postoji mogućnost ozljeda. Mislim da bi bilo pametno da se klubovima ponudi vrijeme prilagodbe da bi se igračice i igrači fizički pripremili. (I. D.)