Volosko Open

Enrico Marotti potvrdio primat, Mistral Matulja iznenađujući treći na PH u jedrenju na dasci održanom u Voloskom

Marina Kirigin

Mistral Matulja/Foto M. LEVAK

Mistral Matulja/Foto M. LEVAK

Super je to što je Mistral Matulja, nova nada iz našega kraja, sa samo 16 godina treći senior u Hrvatskoj i prvi junior, dok su Vedrana Brnčić i Nika Cuculić na drugom i trećem mjestu - kaže Marotti



VOLOSKO Enrico Marotti, član DSNM-a Volosko i dvostruki svjetski prvak u jedrenju na dasci, i na domaćoj je sceni pokazao da je uvjerljivo najbolji. Na regati koja nosi naziv Volosko Open, a službeno je prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci u kategoriji slalom, Marotti je proteklog vikenda u svojoj matičnoj luci, u Voloskom, osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Marko Sekulić (KDJ Zagreb), a na trećem mjestu završio je Mistral Matulja (Istra Lovran), što je ujedno bilo i najveće iznenađenje regate. U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Lara Bulić (Labud), mlada nada ženskog hrvatskog slaloma, drugo mjesto zauzela je Vedrana Brnčić (Volosko), a treće Nika Cuculić (Volosko). Na dvodnevnoj regati sudjelovala su 33 natjecatelja, od čega pet djevojaka. U muškoj konkurenciji odvožena su dva plova, dok su žene startale četiri puta. Sva jedrenja održana su u subotu u uvali Preluk na tramontani jačine od 13 do 18 čvorova, dok jučer nije održano niti jedno jedrenje zbog nepovoljne vremenske prognoze za tramontanu.


Ponos


– Prvi dan regate je bio odličan, vozilo se na vjetru od 12 do 18 čvorova i odvozili smo dvije cijele eliminacije. Nedjeljna bura nam je pokvarila planove pa nije puhalo i nismo uspjeli odvoziti niti jednu eliminaciju. Puno manji fokus nego inače sam imao na samoj vožnji. Kako je moj klub bio organizator regate, više sam se fokusirao na to da svi sudionici i natjecatelji budu zadovoljni, da se zabave i da se osjećaju dobrodošli. Također, super je to što je Mistral Matulja, nova nada iz našega kraja, sa samo 16 godina treći senior u Hrvatskoj i prvi junior. Svi smo jako ponosni na njega i na njegov uspjeh, tako da se iskreno nadam kako će mu ovo biti motivacija za budućnost. Veseli me i to što je bilo puno juniora iz našega kluba i iz našeg kvarnerskog kraja, što nas čini jako zadovoljnima jer se sport razvija i vidimo da je sve više mlađih naraštaja zainteresirano za windsurf. U ženskoj kategoriji naš klub odnio je dva odličja, to su Vedrana Brnčić i Nika Cuculić na drugom i trećem mjestu, tako da je klub rezultatski dominirao – rekao je Marotti.





Borba za drugo i treće mjesto u kategoriji seniora bila je neizvjesna do samog završetka regate. Mistral Matulja, mlada nada liburnijskoga kraja, prošle je godine debitirao na državnoj smotri sa samo 15 godina, a ove godine već je osvojio broncu.


Val treći


– Jako sam zadovoljan svojom vožnjom. Nisam očekivao ovako dobar rezultat. Očekivao sam da ću se plasirati negdje u sredini poretka, ali čini se da se sav trening i trud isplatio i drago mi je da se napredak vidi – rekao je Matulja. Njegova majka Marina Mavrinac Matulja dvostruka je svjetska prvakinja u ribolovu.


U konkurenciji juniora (U-17) iza Matulje se plasirao Ian Anić (Labud), dok je treći bio Mistralov brat Val Matulja (Istra). U kategoriji juniorki prvo mjesto pripalo je i najboljoj među seniorkama Lari Bulić, dok je u kategoriji master prvi bio Marko Sekulić (Zagreb) ispred Marka Makeka (Volosko) i Igora Rupnika (Opatija).


Kako je riječ o Otvorenom PH, na kojem su sudjelovali i slovenski natjecatelji, iza Marottija plasirao se Slovenac Matej Vidmar, dok je treće mjesto pripalo je Marku Sekuliću (Zagreb).


 


Foto galerija: Volosko: Prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci Foto: Mateo Levak