Medijski spin

Engleski mediji tvrde da bi nepromišljeni osvetnički potez oko Novaka Đokovića mogao skupo stajati australskog premijera

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Ministrica vanjskih poslova potpisala je Đokovićevu vizu, uz neizravni Morrisonov pristanak, da bi ta ista viza po dolasku tenisača u Melbourne odjednom postala sporna



LONDON “Ukidanje vize Novaka Đokovića i moguća deportacija postali su zastrašujući problem za australski sport i saveznu vladu, politički udarac zahvaljujući nepažnji i neznanju premijera Scotta Morrisona”, tvrdi ugledni engleski The Guardian, novina s tradicijom izlaženja dužom od 200 godina.


Naime, prema tom izvoru Morrison je u silnim problemima jer njegova Covid politika (problemi s besplatnim brzim testovima i divljanje Omikrona) ne daje odgovarajuće rezultate. Unatoč silnim naporima i jednim od najstrožih mjera na svijetu virus se ponovo širi Australijom. Morrisonov potez je, tvrdi The Guardian, ništa drugo nego jeftini medijski spin i pokušaj da vrati poljuljano povjerenje iscrpljenog naroda i svojih birača.


Naime, Morrison je u srijedu na upit oko Đokovićeva dolaska u Australiju odgovorio sljedeće:




– Pa, to je stvar  vlade države Viktorija. Omogućili su mu izuzeće da dođe u Australiju i mi onda postupamo u skladu s tom odlukom –  rekao je Morrison, a onda, nakon što je naslutio nezadovoljstvo u biračkom tijelu – promjenio retoriku.


– Pravila su pravila, posebno kada su u pitanju naše granice. Nitko nije iznad pravila!


U prijevodu Morrison je prvo reagirao blagonaklono prema tome da se dozvoli Novaku ulazak u zemlju iako nije cijepljen, a onda je odlučio pokazati mišiće i zaustavio ga je na ulasku u zemlju pod prozirnim objašnjenjima. Doduše, treba reći da je Karen Andrews, Ministrica unutarnjih poslova, odmah upozorila na ono što se dogodilo.


– Australska granična pravila vrijede za sve. Vlada Viktorije može dopustiti necijepljenom igraču da se natječe na Australian Openu, ali vlada Commonwealtha je ta koja će provoditi naše zahtjeve na australskoj granici – rekla je Andrews.


Činjenica je međutim, upozorava The Guardina, da je Đoković imao odobrenu vizu za ulazak u Australiju, međutim kada je stigao u Melbourne uslijedio je neozbiljni obrat. Na tapetu je i ministrica vanjskih poslova Marise Payne, koja je Novaku izdala vizu, koju je premijer – poništio.


The Guardian tvrdi da ni ovaj medijski spin neće odvratiti pažnju od glavnog australskog problema – soja Omikron koji preplavljuje australske gradove unatoč strogim mjerama i čak 77 postotnom procijepljenošću nacije.


“Nitko se od njih neće osjećati sigurnije jer je Novak Đoković izbačen iz grada”, zaključio je ugledni politički komentator The Guardiana.