Velimir Liverić

Dugogodišnji trener odbojkaša Rijeke: “Mirnije ulazimo u drugi dio prvenstva, mladi su sve bolji”

Ivan Volarić

Velimir Liverić/Foto M. LEVAK

Velimir Liverić/Foto M. LEVAK

Nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali u posljednjim utakmicama i da će igrači shvatiti da u svakom treningu treba raditi sto posto da bi se brže napredovalo - rekao je Liverić



RIJEKA  Odbojkaši Rijeke zaključili su 2022. godinu trima pobjedama u posljednje četiri utakmice Superlige, odnosno s tri pobjede zaredom računajući i trijumf u četvrtfinalu Kupa protiv Varaždina. S obzirom na još jedno turbulentno ljeto i odlaske nekoliko bitnih igrača, te dodatno pomlađivanje ionako prilično mlade momčadi te ne baš previše ohrabrujući ulazak u sezonu – sve zajedno završilo je više nego zadovoljavajuće. Četiri pobjede u 11 susreta u prvom dijelu sezone jamče mirnije proljeće, a sve bolje igre u posljednje vrijeme da izboreno polufinale Kupa protiv Murse početkom veljače možda ipak neće biti tek puka formalnost za favorizirane Osječane.


– S jedne strane bilo je OK, s druge strane mislim da smo mogli i morali više u prvom dijelu sezone – rezimira učinjeno u posljednjih šest mjeseci Velimir Liverić, dugogodišnji trener riječkog sastava. – Ako izuzmemo Mursu, Kaštelu i Mladost, smatram da se sa svim ostalim sastavima u ligi možemo nositi. Jasno, kada je pristup pravi. Međutim, mi smo u nekoliko utakmica igrali lošije. Raspravio sam s igračima o tome i oni su svjesni da u tim utakmicama najkraće rečeno nismo bili maksimalni u pristupu i angažmanu. Ako nismo 100 posto, teško možemo nekoga dobiti bez obzira na kvalitetu pojedinaca. Pozitivno je što mlađi igrači igraju sve bolje i bolje. Možda bi sve to zajedno moglo biti bolje da mogu više trenirati, ali imaju školske ili fakultetske obveze. Dobro je što nam se vratio Čargonja. U njemu smo dobili još jednog igrača, a u drugom dijelu ćemo više aktivirati iskusnog srednjaka Krmpotića pa ćemo i u tom dijelu zaoštriti konkurenciju. Mirnije ulazimo u drugi dio prvenstva, nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Danas se vraćamo treninzima, mlađi igrači treniraju za juniorsku završnicu PH koja se igra 13. i 14. siječnja.


Nesporazum s Dukićem


Sve je krenulo nabolje nakon pobjede u četvrtfinalu Kupa protiv Varaždina, igrači su stekli samopouzdanje, a razbuktao se i borbeni duh?


– Sigurno da je ta pobjeda donijela svoje. Prije toga smo dosta oscilirali u igri i pristupu. U toj utakmici su igrači pokazali pravu borbenost, ali tako treba biti u svakoj utakmici. Osim toga, možda se probudio dodatni inat nakon što sam isključen. Ta utakmica nam treba biti vodilja za drugi dio sezone, a bila je i za utakmice u finišu prvog dijela prvenstva, kada smo relativno lako dobili Zadar i Rovinj.


Sigurno je sve zajedno mobilizirao i svojevrsni »nesporazum« koji ste imali sa Sandrom Dukićem?




– Dukić je u karijeri igrao s puno boljim igračima nego što trenutno igra i teško se nosio s greškama mlađih suigrača. Tu je bio jedini problem. Meni kao treneru nije preostalo drugo nego reagirati na takvo ponašanje. Nakon toga smo pričali o tome. Nitko ne može postati igrač preko noći. Sandro se vratio i normalno priključio i drago mi je da je tako jer Dukić je još potreban i hrvatskoj i riječkoj odbojci, a na koncu i tim mladim igračima.


Mursa je veliki favorit u polufinalu Kupa na Trsatu, no u jednoj utakmici, uz pravi pristup, moguće im je otežati posao?


– Mi ćemo se boriti da odigramo što bolje. Ne možemo ništa drugo govoriti unaprijed. Odbojka, nažalost, nije nogomet. Ne razmišljamo o čudu u Kupu, već da se, počevši od prve utakmice, u nastavku sezone dodatno dignemo na planu igre.


Riječki sport


Pretpostavka je da, s obzirom na tradicionalno nezavidnu finncijsku situaciju, u prijelaznom roku nećete ulaziti u neke investicije oko dovođenja igrača?


– Nećemo nikoga dovesti. Financijska situacija nije stabilna i uopće o tome ne razmišljamo. Ono što imamo maksimalno ulažemo u postojeći kadar, a posebno mlade igrače koji polako stasaju. Vjerujemo u njih. U ligi ćemo ostati, a to je u ovom trenutku najbitnije.


Riječka košarka je odavno na drugoligaškim granama, vaterpolo je daleko od hrvatskog, kamoli nekadašnjeg europskog vrha. Rukometaši i rukometašice Zameta jure prema drugoj ligi, ne sluti na dobro ni kada su u pitanju riječke košarkašice. Odbojkaši i odbojkašice se zahvaljujući velikoj produkciji mladih održavaju na prvoligaškoj razini, ali daleko od borbe za vrh?


– Žao mi je da je sport u gradu i županiji na sve nižim granama. No, ne znam što reći da se ne ponovim. Istekom svake godine pričamo o istim stvarima. U sport, kao i sve drugo u životu, treba ulagati. Kada svake godine sustavno smanjuješ ulaganja u klubove koji su nositelji sporta, onda je ovaj pad rezultata logičan slijed događaja. Dolaze neke stvari na naplatu. Ti jednostavno moraš platiti sportaša da bi od njega tražio da se posveti sportu četiri ili pet sati dnevno. Takvo je doba danas. Sportaši u Rijeci, govorim o dvoranskim sportovima, dobiju tisuću, dvije ili tri tisuće kuna. U Buzetu, Zadru, Karlovcu ili Varaždinu bez problema dobiju dva ili triput više, uz smještaj i hranu. I tu završava svaka priča o konkurentosti riječkih klubova. Napominjem da ne govorim o sedam ili osam tisuća eura, već kuna – rekao je Liverić, dugogodišnji član IO-a RSS-a i jedan od rijetkih predstavnika loptačkih sportova u tom tijelu.


Širenje odbojkaške obitelji

Trener odbojkaša Rijeke ujedno je i tajnik Županijskog odbojkaškog saveza. Ove godine u Primorskoj-goranskoj županiji počelo je djelovati nekoliko novih klubova. Sada ih je 26, uz više od 1.500 mladih odbojkaša i odbojkašica, što je impresivna brojka.


– Ženske djece u odbojci ima stvarno jako puno i drago mi je da su osnovana dva nova kluba, na Krku i u Kraljevici. Osnovan je i jedan novi muški klub u Opatiji. Bilo bi nam drago da i oni što više rade s djecom. Nemam trenutno informaciju kakva je situacija po tom pitanju. U regiji se u muškoj odbojci vratila Pula. Nagovaram još neke sredine da se probude, ali teško je pronaći ljude koji bi se toga uhvatili. S muškima sve to zajedno ide puno, puno teže nego kod djevojaka – rekao je Liverić.