Perica Bukić

Dopredsjednik HVS-a nakon poraza u susretu za broncu na SP-u: “Za ono što želimo trebat će još truda i vremena”

Igor Duvnjak

Perica Bukić/Foto PIXSELL

Perica Bukić/Foto PIXSELL

Nismo uspjeli na ovom prvenstvu, nažalost, nismo imali potrebnu koncentraciju i, prije svega, mirnoću - rekao je Bukić



RIJEKA U vaterpolskim je krugovima dovoljno samo reći Perica Bukić i ljubiteljima ovog sporta diljem hrvatskih, ali i svih svjetskih bazena, jasno je o kome je riječ. Rođeni Šibenčanin i aktualni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza svojim je umijećem u vodi stvarao imidž sportaša koji zna kojim putevima i kako plivati do velikih uspjeha, što u reprezentaciji, što s klubom, pa je tako osvojio čak četrdesetak odličja, među kojima su i dva olimpijska zlata i srebro. Cijelog života u voljenom sportu, svjedočio je stvaranju nove hrvatske reprezentacije koja je u Budimpešti doplivala nadomak medalje osvajanjem koje bi nastavila sjajan niz nakon čak sedam uzastopnih odličja na svjetskim prvenstvima. Ali, ovoga puta su izabranici izbornika Ivice Tucka u susretu za treće mjesto protiv Grčke drhtavih ruku u napadu činili odlučujući zaveslaj, što je suparnička obrana itekako kaznila.


Nova ekipa


– Bila je to jedna neuobičajena utakmica. Počeli smo sa zaista neuobičajeno puno pogrešaka, i mi, ali i Grci – prvi su dojmovi Perice Bukića nakon duela za broncu u kojoj niti jedan pretendent nije oduševio, a slavio je onaj nešto manje neraspoloženi. – U prvoj četvrtini smo se dosta dugo tražili i jedni i drugi. Vjerojatno je na to utjecao i termin igranja utakmice, vrućina i sve ostalo, to je i nas i njih omelo u nekoj kvalitetnijoj izvedbi. Pritom je bilo očito da smo mi u fazi napada, pogotovo s igračem više, a i u nekim situacijama obrane, ipak bili nijansu slabiji od Grka. To se osjetilo na kretanju rezultata, stalno smo ih stizali, što nije lako. Primjerice, od zaostaka 5:1 došli smo na 5:4 i onda smo ponovno potonuli na 8:4 pa se ponovo vadili. Međutim, Grci su sjajna reprezentacija, a i turnir je bio fantastično jak. Tako su Španjolska i Italija zasluženi finalisti, jedne izuzetno jake Mađarska i Srbija nisu se plasirale među četiri najbolje momčadi. Nažalost, mi smo se svim silama trudili uzeti medalju koja bi bila osma u nizu, ali nismo uspjeli. Sada nas čeka Europsko prvenstvo u Splitu za koje ćemo pokušati ispraviti neke stvari za koje smo vidjeli da ne funkcioniraju. Ponavljam pritom da je ovo potpuno nova i mlada reprezentacija, bilo je za očekivati određene padove u igri, od fantastičnih igara koje smo pružili u osmini finala s Gruzijom i sjajne igre u četvrtfinalu sa Srbijom, do dosta loše utakmice sa Španjolskom te s Grčkom. Ostaje žal za medaljom, ali to je sport, Grci su bili bolji, treba im pružiti ruku.


Želja


Bukića ne tješi što je Hrvatska na tako jakom turniru među četiri najbolje reprezentacije jer su apetiti u hrvatskom vaterpolu uvijek veliki.




– Nama je uvijek cilj borba za medalju, ali svakako je cilj osvojiti medalju. Nismo uspjeli na ovom prvenstvu, nažalost, nismo imali potrebnu koncentraciju i, prije svega, mirnoću. Vidjelo se da momci žele, nažalost, puno njih nije igralo ovakve utakmice, tu je sedam novih igrača. To im je prvo Svjetsko prvenstvo ili uopće veliko natjecanje i to se osjetilo u nekim fazama igre. Međutim, nemamo bilo što kome prigovoriti, momci su dali sve od sebe i ja se nadam da ćemo u Splitu biti pravi nakon priprema koje će ipak biti kvalitetne jer ćemo za to natjecanje imati šest tjedana u odnosu na Svjetsko prvenstvo uoči kojega smo bili zajedno samo osam dana.


I Perica Bukić je među onima koji s povjerenjem gledaju na budućnost hrvatskog vaterpola. U ovim mladićima, debitantima na velikom natjecanju, igračima koje je šira hrvatska javnost tek ovih dana malo bolje upoznala, vidi lijepu perspektivu.


– Mislim da ova momčad apsolutno ima potencijala. Neki mladi igrači su se nametnuli, cijeli turnir su odigrali s oscilacijama, ali prilično dobro. Naravno da će za ono što mi želimo, borbu za medalje, osvajanje medalja i igranje finala, trebati truda, rada i vremena za njihovo sazrijevanje. Ali, ponavljam, potencijal nije upitan – zaključio je Perica Bukić.