HOO

Dino Prižmić, odbojkaške kadetkinje i rukometni juniori, te juniora Hajduka dobitnici nagrade Dražen Petrović

Hina

Dražen Klarić, Zlatko Mateša, Biserka Petrović/Foto PIXSELL

Dražen Klarić, Zlatko Mateša, Biserka Petrović/Foto PIXSELL

Tradicionalno, nagradu joj je uručila Biserka Petrović, uz poruku da bi Dražen bio itekako ponosan na hrvatsku sportsku mladost koja iz godine u godine ostvaruje tako sjajne rezultate



ZAGREB  Hrvačica Veronika Vilk, tenisač Dino Prižmić, sportski par Matej Nevešćanin i David Ledinski te odbojkaške kadetkinje i rukometni juniori laureati su glavnih kategorija, a juniori Hajduka dobitnici posebnog priznanja Nagrade “Dražen Petrović” koju je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodijelio 17. godinu zaredom.


Teniski sport i ove je godine imao glavnog pojedinačnog laureata – prošlogodišnjeg Milija Poljička u tom je statusu zamijenio Dino Prižmić. Sportske obveze spriječile su osvajača juniorskog Roland Garrosa da osobno primi nagradu pa je u njegovo ime to učinila predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.


Sportašica, koja je sa 16 godine konkurirala i za naslov najveće nade hrvatskog sporta, hrvačica Veronika Vilk, povijesnim je naslovima svjetske i europske prvakinje jednoglasno izabrana za najuspješniju mladu sportašicu. Tradicionalno, nagradu joj je uručila Biserka Petrović, uz poruku da bi Dražen bio itekako ponosan na hrvatsku sportsku mladost koja iz godine u godine ostvaruje tako sjajne rezultate.




Osim premijerne dodjele posebnog priznanja, ovogodišnji HOO-ov izbor najuspješnijih mladih sportaša i sportaša do 20 godina te najperspektivnijih do 16 godina imao je još jednu posebnost – nije održan u Muzejsko-memorijalnom centru „Dražen Petrović“, nego u zagrebačkom Cinestaru Kaptol, i to s razlogom – kao uvertira u dodjelu nagrada poslužio je dokumentarni film “Naš mali“ autorice Ivane Guberine i scenarista Ivice Poljička.


Film o životu i karijeri Dražena Petrovića najprije apostrofira šibenske početke “košarkaškog Mozarta“, a potom sublimira njegove zvjezdane trenutke iz Cibone, madridskog Reala, NBA lige te iz nastupa za državnu reprezentaciju.


Nakon pozdravnih govora predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, prvi su na pozornicu izašli najmlađi, odnosno najperspektivniji laureati. U kategoriji sportašica najvećih nada hrvatskog sporta nagradu je primila plivačica Jana Pavalić, svjetska juniorska prvakinja i hrvatska rekorderka na 50 metara leptirovim načinom. Stubičanka je članica zabočkog Olimpa, trenira u Tuheljskim Toplicama i izvanserijskim talentom najavljuje vrhunske domete u budućnosti.


Sa statusom sportaša najveće nade hrvatskog sporta uz nju je stao Roko Brantuša, još jedan dragulj hrvatskog taekwondoa. S Europskog juniorskog prvenstva u Estoniji Brantuša se vratio s brončanim odličjem u kategoriji do 78 kilograma.


Nakon što je prošle godine skakač u vodu Matej Nevešćanin bio sportaš najveća nada, ove je godine otišao i korak dalje. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Montrealu, skupa s Davidom Ledinskim, osvojio je srebrno odličje u sinkro-dasci na 3 metra. Tim ostvarenjem zaslužili su epitet najuspješnijeg sportskog para u HOO-ovu izboru.


Nakon dugo vremena, točnije prvi put nakon 2007. godine, laureatkinje u konkurenciji najuspješnijih ženskih ekipa ponovno su odbojkašice. Ženska kadetska odbojkaška reprezentacija do 17 godina oduševila je nastupima na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Srbiji, s kojeg se vratila okićena brončanim odličjem.


Najuspješnija mlada momčad godine dolazi iz rukometa, a to je juniorska reprezentacija, koja je ovoga ljeta osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu za uzrast do 19 godina, kojem je Hrvatska bila i domaćin.


Odbor za dodjelu Nagrade „Dražen Petrović“, na čelu s predsjednikom Željanom Konsuom, odlučio je ove godine prvi put dodijeliti i posebno priznanje, u kategoriji najuspješnije mlade momčadi, a dobili su ga juniori HNK Hajduk. Odlični nastupi Hajdukovih juniora, koji su kulminirali plasmanom u finale UEFA-ine Lige mladih, valorizirani su poveljom i srebrnjakom HOO-a. Predlagatelj je bio Hrvatski nogometni savez, a priznanje su primili predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić i Boro Primorac, voditelj hajdukove Akademije “Luka Kaliterna“.