Super Bowl

Dinastija živi i dalje, Belichick i Brady su došli do šeste titule

Marinko Krmpotić

Julian Edelman (New England Patriots)/Foto REUTERS

Julian Edelman (New England Patriots)/Foto REUTERS

New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija momčad sa šest osvojenih trofeja, pobijedivši LA Ramse 13:3 u utakmici sa samo jednim »touchdownom« i najmanje poena u povijesti Super Bowla



RIJEKA Legenda se nastavlja! U svom devetom Super Bowlu u posljednjih 17 godina bostonski New England Patriots, predvođeni dvojcem Bill Belichick (trener) i Tom Brady (quarterback), došli su do šeste titule, izjednačivši se time po broju osvojenih trofeja s pitsburškim Steelersima te potvrdivši kako su najuspješniji sastav američkog nogometa u posljednjih dvadeset godina. Učinili su to u završnoj utakmici sezone, nadigravši Los Angeles Rams s 13:3 u utakmici koja, na žalost, ni po čemu nije bila kruna iznimno zanimljive i nadasve efikasne sezone. Naprotiv! Pomalo i negledljivi finale pretvorio se u jednu od najgorih utakmica sezone koja je gledateljstvu donijela brojna uživanja i senzacionalne obrate. No, koga briga! U Bostonu pivo teče potocima….


Umjesto revolveraškog obračuna svjedočili smo taktičkom nadmudrivanju u kojem su ljepotu utakmice »ubile« čelične obrane pri čemu je briljirao trenerski veteran Belichick (67) koji je Ramse, drugu najefikasniju momčad sezone s prosjekom od 32 poena po utakmici, sveo na doslovce smiješna tri poena koja je u 27. minuti »field goalom« postigao Greg Zuerlein udarcem s četrdesetak jardi. Sve ostalo što su Ramsi, predvođeni Seanom McWayem (33), najmlađim trenerom koji je ikad došao do Super Bowla, te 24-godišnjim razigravačem Jaredom Goffom pokušavali, odbijalo se o stjenovitu obranu Patriotsa. Iskustvo je još jednom bilo uspješnije od mladosti!


Presječena lopta


Početak nije dao naslutiti negledljivost. Patriotsi su, usprkos dvjema pomalo trapavim loptama Bradyja, dobro krenuli niz teren i za tri minute došli do tridesetak jardi od protivničke N zone. A onda je Brady bacio loptu koju je presjekao Littleton. Taj prvi »interception« nagovijestio je kako bi utakmica mogla biti paklena. Nažalost, dogodilo se suprotno. Obrane su davale napadačima jako malo prostora, Brady je bio nervozan, Goff premalo na terenu, a kad je u prvoj četvrtini pokušaj »field gola« za Patriotse promašio Gostkowski, bilo je jasno da neće biti nikakvog uživanja u ljepoti. Potvrđuje to i druga četvrtina u kojoj Gostkowski iz drugog pokušaja, ovog puta s 42 jarda, postigao pogodak i Patriotsi prvo poluvrijeme rješavaju u svoju korist s 3:0, što je po broju poena drugi najgori rezultat u povijesti Super Bowla.




Drugo poluvrijeme Ramsi počinju znatno angažiranije, diže se ritam i opet se javlja nada da bi se nešto moglo početi događati. No, obrana Patriotsa je i dalje čelična pa je sve što Ovnovi uspijevaju izjednačiti na 3:3 dvije minute prije kraja treće četvrtine. Zbog činjenice da se igra na malo poena i da je kraj sve bliži, napetost u četvrtom zavšrnom dijelu utakmice raste, a utakmicu odlučuju dva trenutka. Sedam minuta i 12 sekundi prije kraja Brady kreće u akciju koja će donijeti najljepši trenutak utakmice – 47 jardi dugu loptu prema Gronkowskom koji sjajno trči i u padu je hvata te se zaustavlja na dva jarda od N zone. Ta dva jarda lagan su zadatak za novaka Sonyja Michela koji u 53. minuti postiže prvi i jedini »touchdown« utakmice i podiže prednost Patriotsa na 10:3. Ramsima su nakon toga nužni bilo kakvi poeni i Goff kreće dobro te s dva lijepa duga proigravanja dolazi do 27 jardi od N zone, ali njegovu loptu za dodatno približavanje presijeca Stefon Gilmore. Nakon tog »interceptiona« u preostale četiri minuta vodi se teška pozicijska borba koju kraju privodi Gostkowski koju minutu i 13 sekundi prije kraja s 41 jarde zabija svoj drugi field gol i postavlja konačnih 13:3 za Patriotse i njihov šesti Super Bowl!


Nevjerojatna sezona


Osvajanjem ovog naslova Brady je postao prvi igrač koji ima čak šest osvojenih trofeja Vince Lombardi te ujedno i najstariji quarterback kojemu je to uspjelo. Četrdeset i jedna mu je godina, a najavio je da misli igrati do 45.!


– Bila je ovo nevjerojatna sezona. Borili smo se kao nikada prije. Nevjerojatno je što smo uspjeli pobijediti u ovoj utakmici. Znali smo doći tako daleko i izgubiti, a to je jako teško. Volio bih da smo bolje igrali u napadu, ali pobijedili smo i to je nevjerojatno. Sretan sam i zbog suigrača. Ovo je ostvarenje sna za sve nas – rekao je Brady.


Belichick je s nepunih 67 (rođen je 16. travnja 1952. godine u Nashvilleu) postao najstariji trener koji je osvojio Super Bowl. Obojica, čini se, ne misle stati. Ovo im je bilo četvrto finale u posljednjih pet godina i treća pobjeda.


– Ovo je slatko. Svi su nas otpisivali, od početka do sredine sezone, ali mi smo još uvijek ovdje – izjavio je Bill Belichick nakon svog šestog naslova u ulozi glavnog trenera.


Imperij je ostao na nogama! Mladima ostaje da pokušaju – iduće godine.