Fran Bonifačić

Desetobojac s Krka nastupio na jakom natjecanju u Austriji: ‘Odlazak na Europsko prvenstvo najveća je želja’

Igor Duvnjak

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Cilj mi je nastup na desetoboju za pet tjedana u Švedskoj. Tamo mi je namjera približiti se normi za Europsko prvenstvo, što mi je i cilj za ovu sezonu. Riječ je o 8.100 bodova - kaže Fran



RIJEKA – Dok turistički radnici u Puntu punom parom žive za još jednu turističku sezonu, njihov mladi sumještanin Fran Bonifačić živi u uzbudljivom ritmu treninga i natjecanja sa željom za novim iskoracima u svojoj ionako zapaženoj karijeri. Takav je bio i nastup hrvatskog mlađeseniorskog rekordera, prošle godine u izboru HAS-a najboljeg mlađeg seniora, na itekako cijenjenom nadmetanju desetobojaca, Hypo mitingu u austrijskom mjestu Götzis Vorlalberg.


– Ovo je kultni miting za nas desetobojce, jedan od najstarijih i svakako najjači miting višebojaca – kaže Fran Bonifačić, koji je u Austriju putovao s roditeljima, ocem Željanom i majkom Mirjanom, svojim najvjernijim navijačima. U kombiju s Kvarnera na miting su ga pratili i članovi njegovog stručnog stožera, glavni trener Peter Kurtović, sportski psiholog Petar Nikolić te doktor Tomislav Mađarević. – Tu je svake godine najjača konkurencija, dolaze se natjecati sportaši praktički iz cijelog svijeta. Taj je miting jednostavno želja svakog desetobojca.


Viši ciljevi


Kada je riječ o ostvarenju u Austriji, mladi i nadareni Fran, ambiciozan kao i svaki vrhunski sportaš, itekako je samokritičan bez obzira na to što je na nastupu koji mu je poslužio za nužno te dragocjeno stjecanje međunarodnog iskustva ostvario svoj treći najbolji rezultat od 7.343 boda, premašivši opet barijeru od 7.000 bodova. Pobijedio je Kanađanin Damian Warner, aktualni olimpijski pobjednik, osvojivši nešto više od 8.700 bodova.




– Cijelo natjecanje je za mene bilo jedno novo iskustvo jer nisam imao prilike natjecati se pred takvom publikom na takvom stadionu i u takvoj konkurenciji. Ali rezultat koji sam ostvario bio je ispod očekivanja. Jednostavno ciljam na nešto puno, puno više, ali očito sam bio pod dojmom, što je uzelo danak. Konkurencija je bila vrlo jaka, stekao sam dragocjeno iskustvo. Mogu samo reći da sam zahvalan što sam imao priliku nastupiti na ovom natjecanju. Sretan sam što sam završio svih deset disciplina, što sam pokazao da ono što započnem do kraja završim, da stojim iza svoga rezultata, i to bez obzira na to kad mi i dan bude malo lošiji.


Ljetni izazovi


Sportski puntarski biser, koji se s austrijskim iskustvom oprostio od svibnja, zakoračio je u lipanj pun planova razmišljajući o ljetnim izazovima, među kojima je najveće Europsko prvenstvo, što će se od 15. do 21. kolovoza održati u Münchenu.


– Kao prvo, cilj mi je nastup na još jednom desetoboju za pet jedana u Švedskoj. Tamo mi je namjera približiti se normi za Europsko prvenstvo, što mi je i cilj za ovu sezonu. Riječ je o 8.100 bodova. Htio bih u Švedskoj doći blizu tog ostvarenja, da u idealnim uvjetima ili ispunim normu za Europsko prvenstvo ili joj se još više približim. A onda ćemo vidjeti što dalje – zaključio je Fran Bonifačić.