24. Fiumanka

Današnjom premijernom regatom maxi krstaša počinje tradicionalni jedriličarski spektakl u Rijeci

Katarina Blažević

Portopiccolo-Prosecco s kormilarom Claudiom Demartisom/V. KARUZA

Portopiccolo-Prosecco s kormilarom Claudiom Demartisom/V. KARUZA

Ove godine odlučili smo popuniti program regatom maxi krstaša nakon razgovora s prošlogodišnjim pobjednikom Fiumanke Claudijom Demartisom, koji je inače veliki prijatelj Fiumanke i jedan od organizatora Barcolane, a u zadnje vrijeme se više bavi svojom jedrarijom - kaže Davor Perović



RIJEKA  Današnjom jedriličarskom regatom maxi krstaša starta veliki tjedan 24. Fiumanke, koji će svoj vrhunac doživjeti iduće subote, kada će se održati glavna regata, dok će se sve zaključiti dan kasnije SUP regatom. Ove godine sve počinje regatom Maxi ON, koja je prvi put u povijesti u programu Fiumanke, a dosad se jedrila tek od Rovinja do Pule. Sada će treća i posljednja stanica biti Rijeka, a maxi krstaši, točnije njih pet ili šest, očekuju se na cilju na Terminalu u poslijepodnevnim satima.


– Ove godine odlučili smo popuniti program regatom maxi krstaša nakon razgovora s prošlogodišnjim pobjednikom Fiumanke Claudijom Demartisom, koji je inače veliki prijatelj Fiumanke i jedan od organizatora Barcolane, a u zadnje vrijeme se više bavi svojom jedrarijom. Naše prijateljstvo seže od samih početaka riječke regate, a on je ustvari s klubom Uljanik iz Pule glavni organizator regate Maxi ON te smo u razgovoru s njime odlučili da regata produži iz Pule u Rijeku. Mi smo tu zapravo samo domaćin cilja – objašnjava Davor Perović, predsjednik organizacijskog tima Fiumanke.


Tek će se danas u jutarnjim satima znati točna imena brodova i njihovih kormilara.




– Imena ćemo znati tek na startu, a s obzirom na to da su to maxi krstaši i da sve skupa puno košta, neki možda neće nastaviti iz Pule u Rijeku. Brestova – Porozina će biti zamišljena linija na kojoj će se računati vrijeme, tako da ako slučajno ne stignu do 19 sati u Rijeku, računat će se vrijeme na tom prolazu.


Nakon premijere s Maxi ON-om, sutra počinje i već tradicionalna Studentska Fiumanka.


– Nastupit će 18 ekipa različitih fakulteta Sveučilišta iz Rijeke, s time da će neki, poput Medicinskog i Ekonomskog fakulteta, imati po dvije ekipe. Dva dana se jedre kvalifikacije, a u srijedu će najboljih šest jedriti finalna jedrenja te ćemo znati pobjednika. Loša vremenska prognoza? To nas ne obeshrabruje jer, kao što smo već naglasili, vrijeme je prevrtljivo. Fiumanka se može odgoditi jedino ako će biti ekstremno jaki vjetar i ekstremno jaka kiša, što se dosad nikada nije dogodilo i nadam se da ni neće. Koliko vidim, nisu neki ekstremi najavljeni, eventualno kišica, što nije zabrinjavajuće – zaključio je Davor Perović.