Etapa dužine 155 kilometara

CRO RACE Rajović pobjednik četvrte etape, Gidič još uvijek prvi u ukupnom poretku

Hina

Dušan Rajović/Foto Damir Škomrlj

Dušan Rajović/Foto Damir Škomrlj

Odličan rezultat u četvrtoj etapi ostvario je i hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) koji je ciljem prošao kao šesti s četiri sekunde iza pobjednika.



CRIKVENICA Srpski prvak u cestovnom biciklizmu i član slovenske momčadi Adria Mobil Dušan Rajović pobjednik je četvrte etape CRO Racea vožene od Starigrada-Paklenice do Crikvenice u dužini od 155 kilometara, dok je Kazahstanac Jevgenij Gidič iz momčadi Astane devetim mjestom u etapi zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.


Rajović, pobjednik ovogodišnjeg izdanja utrke Hrvatska-Slovenija, u završnom je sprintu u Crikvenici uvjerljivo bio brži od drugog Talijana Paola Simiona (Bardiani CSF) i trećeg Australca Heinricha Hausslera (Bahrain-Merida). Osim njih trojice, jedini vozač koji je dobio isto vrijeme bio je pobjednik utrke kroz Hrvatsku iz 2015. godine Poljak Maciej Paterski (Wibatech Merx) koji je tim rezultatom skočio na treće mjesto u ukupnom redoslijedu.


Odličan rezultat u četvrtoj etapi ostvario je i hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) koji je ciljem prošao kao šesti s četiri sekunde iza pobjednika.




Nakon četiri etape vodeći Gidič i dalje ima šest sekundi bolje vrijeme od drugog Australca Alexandera Edmondsona (Mitchelton-Scott) te 12 sekundi od trećeg Paterskog.


Zelenu majicu vodećeg u redoslijedu najboljih penjača zadržao je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM), bijelu za najboljeg mladog vozača Nijemac Georg Zimmermann (CCC), plavu Australac Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott).


Četvrta etapa CRO Racea vožena je čitavim svojim tijekom tik uz obalu po Jadranskoj magistrali od Starigrada u Nacionalnom parku Paklenica do središta Crikvenice. Vozači su lijepo vrijeme koje su dočekali nakon dva kišna dana iskoristili za vrlo brzi ulazak u utrku, tijekom prvih sat vremena prosječna je brzina bila čak 48.7 kilometara na sat pa je bijeg formiran tek nakon 40-ak kilometara, a iz pelotona su se izdvojili Talijani Mirko Maestri (Bardiani CSF) i Samuele Rivi (Tirol KTM), Kanađanin Alexander Cataford (Israel Cycling Academy), Austrijanac Matthias Krizek (Felbermayr Simplon) i Nijemac John Mandrysch (P&S Metalltechnik).


Ta petorka vrlo je brzo stvorila prednost od tri i pol minute, no ne i veću jer su među bjeguncima bili i Križek te Mandrysch čiji je zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Kazahstancem Jevgenijem Gidičom (Astana) na startu etape iznosio tek 2:24 minute. Astana je stoga izašla na čelo glavne skupine i kontrolirala razliku. Bjegunci su među sobom podijelili nagrade za brdski cilj u Ćaćićima, kojega je dobio Cataford, te za prolazne ciljeve u Senju, gdje je prvi bio Rivi, i prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici kada je prvi bio Mandrysch.


Bijeg dana završio je 7.5 kilometara prje cilja, upravo prije početka drugog uspona dana na Dramalj. Tada se iz glavne skupine izdvojio Slovenac Jan Tratnik (Bahrain-Merida) koji je prvi prošao tim brdskim ciljem. Tratnik se uspio zadržati na čelu sve do kilometar prije cilja kada ga je uhvatila glavna skupina. Uslijedio je tehnički zhtjevna završnica u Crikvenici s tri uska zavoja koja su prouzrokovala pad nekolicine vozača, a u tom kaosu najbolje se snašao Rajović.