Velika nagrada Cazina

Crnogorcu Nikoli Asanoviću primat na Krajiškoj zmiji uz novi rekord staze

Miroslav Krpan

Dorijan Kljun/M. KRPAN

Dorijan Kljun/M. KRPAN

Trećim mjestom ukupno, do pobjede Kategorije I i učvršćenja vodstva u Prvenstvu Hrvatske stigao je Dejan Dimitrijević koji je s nešto više od tri sekunde prednosti u dvije vožnje, vozeći Seat Leon, bio bolji od najvećeg rivala, Riječanina Matije Jurišića (Škoda Fabia S2000)



 


CAZIN Ukupnom pobjedom i novim rekordom staze crnogorskog asa Nikole Asanovića zaključena je međunarodna autoutrka na brdskim stazama, »22. Velika nagrada Cazina 2022.«, u susjednoj Bosni i Hercegovini, na kojoj je u različitim bodovnim konkurencijama nastupio 71 vozač iz šest zemalja, među kojima su veliku većinu činili hrvatski automobilisti. Utrka na stazi Sedra – Ostrožac, zvanoj Krajiška zmija, dugoj 3.870 metara, u organizaciji Auto moto kluba »Motor Sport Cazin«, bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjoeuropske zone, CEZ Historic, te Prvenstva Republike Hrvatske za sportska i turistička te povijesna vozila.


Crnogorski automobilist Nikola Asanović, u prototipu Norma M20 F, u prvoj od dviju bodovnih vožnji, novim rekordom staze u vremenu 2:07,724 minute, uz prosjek 109,07 km/sat, stekao je značajnu prednost ispred favorita i višestrukog pobjednika ove utrke, dosadašnjeg rekordera Mađara Laszla Szasza, vozača AK Dubrovnik Racing u Formuli Reynard Zytec. I drugu je vožnju odvezao maestralno, tek sekundu slabije i u konačnom zbiru vremena osvojio generalku ispred Szasa sa 7,158 sekundi prednosti. Szasz je bio najuspješniji hrvatski automobilist, ujedno pobjednik Kategorije II na šestoj bodovnoj utrci ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske.


Potvrđeno vodstvo




Trećim mjestom ukupno, do pobjede Kategorije I i učvršćenja vodstva u Prvenstvu Hrvatske, očekivano je stigao prošlogodišnji viceprvak Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), koji je s nešto više od tri sekunde prednosti u dvije vožnje, vozeći Seat Leon, bio bolji od najvećeg mu rivala, mladog 19-godišnjeg Riječanina Matije Jurišića (Škoda Fabia S2000), koji u domaćem prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka. Do trećeg je mjesta u Kategoriji I hrvatskog prvenstva stigao Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka), pobijedivši u Grupi 2, te klasi 2A, što mu je donijelo značajne bodove kojima se u Grupi 2 trenutno izjednačio s legendarnim Nikom Pulićem (AK Konavle).


Uz Dimitrijevića, Jurišića i Seferagića, u preostale tri grupe ovogodišnjeg PH po »Performace factoru«, najuspješniji su bili Fahrudin Dolić (AK Župa Dubrovačka) u Grupi 4, Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) u Grupi 5 i Filip Magdić (AKK Fly with Kolman) u Grupi 6.


Kljun prvi


Pored očekivanog uspjeha Matije Jurišića, nastup u Cazinu bio je uspješan za niz vozača s područja Kvarnera i Gorskog kotara. U Kategoriji I do pobjeda stigli su vozači Autokluba RI autosport Marin Božičević u klasi 6B, ujedno drugoplasirani u grupi 6 i Renato Herc u klasi 5B, ostvarivši četvrto mjesto ekipe RI autosporta. Vozač Autokluba Opatija Lupoglavac Nino Andrejević pobijedio je u klasi 2A i bio drugi Grupe 2. Matija Jurišić bio je najuspješniji junior ispred svog sugrađanina Renata Herca.


U Cazinu je do nove pobjede ukupnog poretka Prvenstva povijesnih automobila stigao Dorijan Kljun (AK Rijeka) u Opel Kadetu GSI, ujedno najbolji i u Klasi P3, dok su u preostale dvije pobjednici Leo Černi (AKK Potkoš Fužine) u klasi P2, a Hrvoje Čubelić (AK Opatija) u klasi P1. Ekipnu pobjedu slavili su članovi Rogoznice, ispred Potkoša i Rijeke.


Hrvatsko brdsko prvenstvo nastavlja se prvog rujanskog vikenda novim gostovanjem izvan Hrvatske, na FIA EHC međunarodnoj utrci 28. GHD Petrol Ilirska Bistrica u Sloveniji