Sofija Mešter

Gimnastičarka Vite imat će premijeru na Svjetskom kupu u Osijeku: “Čast je biti u reprezentaciji s 15 godina”

Zlatko Horvat

Sofia Mešter na dvovisinskim ručama/Foto M. BANIĆ/REROOT

Sofia Mešter na dvovisinskim ručama/Foto M. BANIĆ/REROOT

Nije baš jednostavno biti najmlađa u reprezentaciji i to na tako velikom natjecanju u svojoj zemlji - rekla je Sofija Mešter



OSIJEK  Dvadeset i troje hrvatskih gimnastičara u posljednjih 14 izdanja Svjetskog kupa u Osijeku imalo je priliku jednom ili više puta nastupiti u dvorani Gradski vrt predstavljajući hrvatsku reprezentaciju. Sljedećeg tjedna ova brojka povećat će se na 25 jer će debitantske nastupe na DOBRO World Cupu imati 15-godišnja Riječanka Sofia Mešter te 22-godišnji Varaždinac Marko Sambolec.


– Nije baš jednostavno biti najmlađa u reprezentaciji i to na tako velikom natjecanju u svojoj zemlji. Iskreno, malo mi je to zastrašujuće, ali svakako je čast biti u reprezentaciji s 15 godina pored osvajača olimpijskih odličja Tina Srbića i Filipa Udea, ali i svih ostalih naših gimnastičara – kaže Sofia Mešter, članica riječke Vite, kojoj će Osijek biti prvo veliko seniorsko natjecanje.


Jahanje kao hobi

Gimnastika nije bila Sofijin prvi izbor.




– Bavila sam se jahanjem, intenzivno sam trenirala u klubu u Rovinju i natjecala se. Jašem još uvijek, ali od kada sam u reprezentaciji, jahanje mi je samo hobi. S gimnastikom sam počela u Kostreni, gdje je treninge također vodila ekipa iz Vite. Trener je rekao mami da bih mogla otići na probni trening u Rijeku i eto, ostala sam do danas – kaže Sofija.

– Ovo je moja prva seniorska sezona i ponosna sam što sam već sada izborila Osijek. Nisam to očekivala ove godine, koliko god da sam se potajno nadala – dodaje aktualna juniorska prvakinja Hrvatske na dvovisinskim ručama. U toj disciplini će nastupiti i u Gradskom vrtu.


Višeboj


– Dvovisinske ruče su više izabrale mene nego ja njih. Uvijek su mi najbolje išle pa i konstitucijski mi možda najbolje leže. Najviše su me privlačile i na njima sam najbrže učila elemente. Lagano postaju moja specijalizirana sprava i sada svakako najdraža. No, ovih dana treniram kompletan višeboj jer me sutra čeka kontrolno natjecanje za mjesto u seniorskoj reprezentaciji za Europsko prvenstvo u Riminiju koje je odmah nakon Osijeka. Na žalost, prošlog tjedna ozlijedila se Ana Đerek i otvorilo se jedno mjesto u reprezentaciji. Moja kolegica iz kluba Mila Prpić je već osigurala mjesto u ekipi, bilo bi super kada bih joj se pridružila da obje već u prvoj seniorskoj sezoni svojem klubu donesemo tako velike uspjehe.


Julija Ljubančić: Sofija ima dobru vježbu

 


– Od Sofije očekujemo finale. Ima jako dobru vježbu. No, s obzirom na to da joj je to prvi nastup na Svjetskom kupu, ne znamo koliko će trema biti jaka. Ipak je to nastup na domaćem terenu, bit će puno gledatelja, a očekivanja su velika. Ako napravi svoju vježbu, trebala bi ući u finale. Konkurencija je velika, bit će gusto, ali imamo dobru vježbu – kaže Julija Ljubančić, Sofijina trenerica, koja danas kreće prema Antalyji, gdje njena druga štićenica Mila Prpić nastupa na Svjetskom kupu.


– Mila je izborila nastupe za svjetske kupove u Antalyji, Varni i Kopru, kao i na Europskom prvenstvu u Riminiju. Sofiji se možda otvori prilika za nastup na Europskom prvenstvu ako prođe višeboj u Osijeku. Otvorilo se jedno mjesto. Žao mi je Ane Đerek, ona je gimnastička veličina, a ozljeda je složena.

Vode je Julija Ljubančić i američki trener David Wyat Kondris koji je u Viti već pet godina.


– Nažalost, u Rijeci nemam baš neke uvjete za vrhunsku gimnastiku. Ali, snalazimo se, idemo često u Zagreb na treninge. Meni je jako potrebna jama ispod ruča kako bih mogla učiti nove elemente. Sve što sam do sada naučila, naučila sam na tvrdoj podlozi, ali to je nemoguće za one najopasnije elemente koje tek trebam naučiti.


Ručak u autu


Sofia je odlična učenica 1. razreda, sportskog razreda Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. U cijeloj priči velika je pomoć roditelja, bez kojih ne bi bilo ni Osijeka ni reprezentacije.


– Imam školu do 14 sati, mama dođe s ručkom po mene, jedem u autu i odmah dalje na trening. Četiri sata minimalno svaki dan, osim nedjelje. I moja pet godina mlađa sestra Misha se isto zaljubila u gimnastiku zbog mene pa sada roditelji imaju dvostruki posao. Nadam se da će i Misha jednom doći do reprezentacije.


Za početak, s roditeljima će pratiti nastup sestre u Osijeku.


– Nisam do sada bila niti kao gledatelj na Svjetskom kupu u Osijeku, samo sam pratila preko televizije. I evo, prvi put idem na Svjetski kup i odmah kao natjecateljica. Moji prvi snovi su medalja na Svjetskom kupu, pa možda europski finale i naravno onda nastup na Olimpijskim igrama. Ali, idemo prvo krenuti sa svjetskim kupovima…


 


 


Sambolec priželjkuje reprizu Varne

Uz Sofiju, premijeru u Osijeku imat će Marko Sambolec, 22-godišnji Varaždinac koji nastupa za čakovečki klub Marijan Zadravec Macan.


– Nisam nikad nastupio u Osijeku, ali jesam na svjetskim kupovima. U Varni prošle godine bio sam i u prvom finalu. Bilo bi sjajno to ponoviti u Osijeku.


Sambolec je specijalist za konja s hvataljkama, aktualni je prvak Hrvatske i sljedećeg tjedna nastupit će uz klupskog kolegu Filipa Udea.


– Ogroman je privilegij svakoga dana imati priliku trenirati uz Filipa Udea koji je osvojio sve velike gimnastičke medalje koje postoje. Puno mi znače treninzi s tako iskusnim vježbačem. Pomaže mi na treninzima, daje mi savjete, a i dobar je prijatelj.


Obojica će nastupiti i na Europskom prvenstvu u Riminiju krajem travnja.


– U dobroj sam formi, a izboreno EP to najbolje pokazuje. Napredujem iz sezone u sezonu, a ono pravo od mene tek treba doći – dodaje Sambolec, koji je u gimnastiku došao »kako bi se prestao vješati po cijevima od radijatora«. Ciljevi?


– Za početak sanjam medalju na Svjetskom kupu, a onda ćemo ići dalje, u europski finale, i naravno ono svakom sportašu najveće – Olimpijske igre. Ali, idemo prvo pokušati u Osijeku pokazati sve što znam.