Novi udar na sport

Čelnik rukometaša Zameta uputio javni poziv RSS-u: “Došlo je do točke iza koje više klubova neće biti”

Portal Novi list

Vedran Devčić/Foto Arhiva NL

Vedran Devčić/Foto Arhiva NL

U ovom gradu novaca ima za sve, samo za djecu, mlade i sport nema. I tako već godinama! - tvrdi Vedran Devčić



RIJEKA Riječkom sportu se priprema novi udarac, dodatno kresanje ionako skromnih sredstava iz proračuna. Vedran Devčić, čelnik rukometaša Zameta, obratio se otvorenim pismom prema Riječkom sportskom savezu, gradskoj organizaciji kojoj bi primarni zadatak trebao biti usklađivanje potreba u sportu, naravno u suglasju s gradskom proračunom u kojem se izdvaja sve manje sredstava za rad klubova.


Poštovana predsjednice Pešić Bukovac, poštovane članice i članovi Izvršnog odbora Riječkog sportskog saveza, prema informaciji koju imam, za danas je sazvana sjednica Izvršnog odbora RSS-a, na kojoj je između ostalog predviđeno raspravljati i izjašnjavati se o:


Prijedlogu Programa Javnih potreba u sportu grada Rijeke za 2021. godinu




Prijedlogu programa rada Zajednice za 2021. godinu


Prijedlogu financijskog plana Zajednice za 2021. godinu


Ovim putem, ispred RK ZAMET nositelja kvalitete u rukometu u gradu Rijeci, ali i ispred svih rukometnih klubova u gradu Rijeci, kao izabrani predstavnik RUKOMETA u novom sazivu Skupštine RSS-a, a vjerujem i ispred svih Nositelja kvalitete u sportu u gradu Rijeci, pozivam vas da u znak PROTESTA protiv predloženog Proračuna Grada Rijeka u dijelu proračuna za sport ODBIJETE predloženi proračun, jer predloženi proračun znači nastavak procesa gašenje sporta u gradu Rijeci.


Pozivam vas i predlažem također da sa Dnevnog reda skinete i ne izjašnjavate se o Prijedlogu programa rada Zajednice za 2021. godinu i Prijedlogu financijskog plana Zajednice za 2021. godinu, budući vama za manje od tri tjedna istječe mandat i smatram da sve planove za sljedeću godinu treba usvojiti Izvršni odbor i Skupština u novom sazivu.


Imajuću u vidu dosadašnju (lošu) praksu da su se ugovori sa klubovima potpisivali tek u ožujku ili travnju, na vidim nikakve potrebe da stari saziv donosi ovakve odluke dva tjedna prije Izborne skupštine.


Što više, pozivam vas, da kao zadnji časni potez u vašem mandatu na isteku, i predsjednica i svi članovi Izvršnog odbora iz protesta prema politici koja gasi sport u gradu Rijeci podnesete ostavke.


Ne pristajte ni na kakva obrazloženja da nema novaca i da je kriza.


U ovom gradu novaca ima za sve, samo za djecu, mlade i sport nema. I tako već godinama!


Godine 2008. na ukupni Proračun Grada od 961.302.800 kn, Javne potrebe u sportu bile su 19.420.000 kn (2,02%).


Trinaest godina kasnije, sljedeće, 2021. godine, ukupni rashodi i izdaci Prijedloga proračuna Grada Rijeke iznose 1.180.200.000, a Javne potrebe u sportu su 10.459.000 kn (0,89%).


Od 2008. do 2021. Javne potrebe u sportu su se smanjile za 46%.


Istovremeno je gradski proračun povećan za 23%.


Prošle godine, 2019. (prije korone!), kada se donosio Proračun Grada Rijeke za 2020. godinu, službena projekcija Proračuna za 2021. godinu je bila (ukupni rashodi) 1.036.079.000 kn, a Javne potrebe u sportu 13.535.000 kn, od toga Treninzi i natjecanja 8.000.000 kn, a Nositelji kvalitete 800.000 kn.


Prijedlog proračuna za 2021. godinu USPRKOS KORONA-KRIZI raste za 14%, a istovremeno Javne potrebe u sportu padaju za 13% s obzirom na već rebalansiran proračun za 2020. godinu, a pozicija Nositelja kvalitete pada za 67%, praktički nestaje.


Manje-više svih Vas i osobno dobro poznam kao časne ljude kojima je stalo do sporta i koje ste svoju životnu i radnu energiju posvetili sportu.


Znam da vam je muka gledati ovaj odnos prema sportu i našoj djeci i mladima koja bi se sportom trebala baviti u funkcionalnim klubovima.


Taj odnos traje godinama i došao je do točke iza koje više klubova kao osnovne organizacijske jedinice sporta više neće biti.


Dignite svoj glas, odbijte ovakav prijedlog proračuna, podnesite iz protesta ostavke i prepustite novom sazivu Skupštine i Izvršnog odbora da se nastavi boriti za riječki sport.


Kao zadnji potez prije ostavki, apeliram da donesite Zaključak da zadužujete stručne službe RSS-a da izrade analizu i detaljni usporedni prikaz izdvajanja za sport u pet najvećih gradova u Hrvatskoj i javno objavite tu analizu.


Kada to već neće RSS i oni koji da bi o sportu brinuti primaju plaću, ovakav ili sličan mail, planiram poslati i na sve vijećnike u Gradskom vijeću Grada Rijeke koji će morati dobro razmisliti da li će za njega dignuti ruku.


Samo registriranih sportaša u gradu Rijeci ima preko 12.000, sa članovima obitelji, nonićima i nonama, to je višestruki broj.


Pošaljimo svi zajedno jasnu poruku da ovako više neće ići, a za početak neka upale grijanje u Dvorani mladosti da nam se djeca ne prehlade”,  stoji u Devčićevu pismu koje je podržalo još nekoliko istaknutih gradskih klubova i organizacija.