Goranska fešta

Brojni žitelji Mrkoplja i Domu kulture dočekali svoju skijašicu: “Sirene i baklje za princezu Leonu”

Marinko Krmpotić

Leona Popović u zagrljaju malih obožavatelja/M. KRMPOTIĆ

Leona Popović u zagrljaju malih obožavatelja/M. KRMPOTIĆ

Mrkopalj opet ima razloga za feštu i ponos. Vatrogasci, sirene i baklje dočekali su Sungerčanku Leonu Popović, a prvi čestitari bili su oni najmlađi koji su joj poletjeli u zagrljaj



MRKOPALJ  Ako je Janica bila kraljica, a jest, onda je Leona princeza! Takav se zaključak nametnuo sam po sebi po završetku skijaške sezone koji je mlada Sungerčanka ukrasila sjajnim nastupom u Andori i osvajanjem drugog mjesta u slalomu završnice Svjetskog kupa. Prvo Leonino postolje kod mnogih je koji prate put ove sjajne sportašice, pobudilo brojne emocije, ponajprije stoga jer je, mnogi će reći napokon, Leona stala na pobjedničko postolje ostavivši iza sebe sportsku veličinu kao što je Mikaela Shiffrin, trenutačno neprikosnovena skijašica. Leonino srebro iz Andore ima poseban sjaj, ne samo zbog povijesnog trenutka hrvatskog skijanja, već i zbog svega onog lošeg što ju je pratilo na njezinom putu, koji je bio takav da njezin osmijeh iz Pirineja u sebi zaista ima notu osmijeha princeze koja je zaslužila taj divni trenutak slave, sreće i zadovoljstva.


– Svakako ću i dalje željeti biti što bolja, samo se nadam da su sve moguće ozljede iza mene. Zaista je bilo puno teških trenutaka, ali mi je drago da sam iz svega izašla još jača te da sam uspjela pokazati gdje pripadam. Sretna sam zbog sebe, ali i zbog svojih roditelja, koji su taj dan kad sam osvojila srebro feštali sa susjedima – rekla je Leona, koja u 72 utrke u Svjetskom kupu ima deset plasmana među deset najboljih.


Lavica


Leonu su prečesto pratile ozljede, nesreće i nevolje. Rođena u Rijeci 13. studenoga 1997. godine, Leona je odrasla u Sungeru, mjestašcu nedaleko od Mrkoplja. Odmah se zaljubila u alpsko skijanje, a njezina obitelj, otac Tihomir i majka Ljiljana, sve su pratili s puno razumijevanja i financijske potpore bez koje ne bi bilo ni ovih divnih trenutaka. Nadarenost i ljubav prema skijanju nadograđivani su brojnim treninzima, najčešće izvan Hrvatske, koja ima malo alpskih skijaških staza za kvalitetan trening. Uz skijanje se uvijek briga vodila i o fizičkoj pripremi pa je Leona igrala i rukomet, bavila se i nordijskim skijanjem te, što je manje poznato, igrala je u juniorskom uzrastu nogometaša Mrkoplja. I to dobro!


Leona i tata Tihomir




Sav trud i rad počeli su donositi i rezultate pa je Leona već u juniorskom uzrastu postala reprezentativka te je na Olimpijskom festivalu europske mladeži u Malbunu 2015. godine osvojila zlatno odličje u slalomu, a kao 17-godišnjakinja nastupila je na Svjetskomu prvenstvu u Beaver Creeku. Dvije godine kasnije bila je i na SP-u u St. Moritzu, a 2021. godine sudjelovala je i na SP-u u Cortini d’Ampezzo. Još od 2015. godine sudionica je Svjetskog kupa. No, sva natjecanja često su bila u znaku teških i neugodnih ozljeda. Primjerice, 2015. godine trenirajući ljeti na glečeru Hintertux slomila je potkoljeničnu kost. Uslijedila je operacija, a oporavak je trajao dugo i mnogi su je već otpisali jer se nakon takvih ozljeda mnogi ne vraćaju, ili su, ako se i vrate, znatno slabiji no prije. Leona nije odustajala, ali boginja sreće i dalje nije bila uz nju.


Nagrada


Na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine doživjela je iznova vrlo tešku ozljedu. Ovog su puta stradali prednji križni ligament koljena što je zahtijevalo čak dvije operacije te opet višemjesečni izostanak. Na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine njezina stalna pratiteljica, gospođa nesreća, podarila joj je – koronu! No, u stilu latinskog značenja svog imena, lavica Leona nije odustajala. Opet se vratila, opet se borila, opet je trenirala od jutra do mraka, opet je nastupala…


I nagrada je napokon došla! Srebro iz Andore najbolji je hrvatski rezultat nakon davne 2007. godine kad je na Sljemenu Riječanka Ana Jelušić bila također druga na utrci Svjetskog kupa. Leonino srebro najveća je nagrada njoj samoj, ali i njezinim roditeljima te dugogodišnjem treneru Goranu Račkom i serviseru Vjeki Ružiću. Svi oni jučer su bili sudionici Leoninog dočeka koji joj je priredila Općina Mrkopalj koja sada, nekoliko godina nakon što su slavili olimpijske i svjetske medalje Jakova Faka, opet ima razloga za feštu i ponos. Vatrogasci, sirene i baklje dočekali su Leonu, a prvi čestitari bili su oni najmlađi koji su joj poletjeli u zagrljaj. Mali Dom kulture Mrkopalj bio je dupkom pun, prigodni program vodio je Josip Krmpotić, a među čestitarima Leoni bili su načelnik Mrkoplja Josip Brozović te istaknuti goranski sportski djelatnik Darko Štimac. Puna srca Leona je zahvalila svima na nezaboravnom dočeku, a možda su među curicama i dečkima koji su je gledali s divljenjem i oni zbog kojih će za koju godinu Mrkopalj opet imati razloga za feštu.