'Nadljudi'

Braća Sinković ispisala povijest i donijela Hrvatskoj novo zlato! ‘Došli smo pobijediti i to smo uspjeli’

Hina

Reuters

Reuters

Vodili su praktički od prvog do posljednjeg metra finala. Treća je ovo olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini



Braća Valent i Martin Sinković trijumfom u dvojcu na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili su svoje drugo, a 13. zlatno odličje na ljetnim igrama za Hrvatsku od samostalnosti.


Braća Sinković su do svog drugog olimpijskog zlata stigli na dominantan način vodeći praktički od prvog do posljednjeg metra finala.


Ciljem su prošli sa 1.29 sekundi prednosti u odnosu na srebrne Rumunje Mariusa Cozmiuca i Cipriana Tudose, odnosno 4.59 sekundi u odnosu na brončane Dance Frederica Vystavela i Joachima Suttona.




Ovo je drugo zlato za Hrvatsku u Tokiju, tri dana nakon što je tekvandoašica Matea Jelić bila najbolja u kategoriji do 67 kilograma.


Do sada su najuspješnije bile OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih medalja, dok su OI u Barceloni (1992) i Pekingu (2008) jedine prošle bez zlata.


U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti. Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.


Igor Kralj/PIXSELL

29.07.2021., Japan, Tokio – Olimpijske igre Tokio 2020. Braca Sinkovic, Martin i Valent, osvojili su zlatnu medalju u utrci dvojac bez kormilara na veslackoj stazi Sea Forest Waterway.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL


‘Rumunji su nas testirali do krajnjih granica jer su krenuli u napad puno ranije nego što smo mislili, već na 1000 metara. Pojačali smo na nekih 750 metara i onda smo popustili u završnici jer je bllo dosta vala i pojavio se umor. Došli smo pobijediti i to smo uspjeli, kazao je Valent kroz smijeh.


“Uvjeti su bili gori u polufinalu, a sve što smo dogovorili s trenerom, to smo i ostvarili. Rumunji su nas iznenadili, ali smo znali da moramo napraviti razliku prije finiša, jer su vrlo dobri u završnici. Vratio nam se osjećaj otprije pet godina, ispisali smo povijest”, izjavio je Martin, dodavši:


“Sada idemo na odmor, ja idem tri tjedna. Sada ćemo i lakše trenirat, nema više pritiska i onih 10 posto više koje daješ na treningu jer je olimpijska godina. Sjećam se rujna nakon Rija, baš sam guštao trenirati”.


O planovima braća Sinković razmatraju nekoliko opcija.


“Nemamo još planove za Pariz, ali vratit ćemo dublu. Postoje neki planovi i za četverac, tu su braća Lončarić, vidjet ćemo. Za četverac mora biti samo razina borbe za zlato, jedino to priznajemo”, izjavio je Valent.


Treća je ovo olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te zlata u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. Kreator svih tih njihovih uspjeha je trener Nikola Bralić.


“Većina veslača tu je lakša od nas, ali ja sam znao da smo tehnički i fizički bolji od ostalih i da neće biti problema. Na svim trkama smo bili najbrži na 500 ili 1500 metara i zadatak je bilo zapet do 1000 metara, ostavit ostale za dužinu-dvije čamca i kontrolirat utrku, bez nepotrebnog naprezanja. Kako smo se dogovorili tako smo sve i realizirali. Znali smo da su Rumunji najozbiljniji suparnici”, kazao je Bralić, koji je na pitanje koja mu je draža zlatna olimpijska medalja odgovorio:


“Rio. Rio je bio prvo zlato, a i ostvareno je u nemogućim uvjetima. Ali bit če ih još. Nije još kraj, potrajat će oni, a i ja još malo. Imam viziju za 2024 i Pariz, kada se Sinkovići vraćaju u dvojac na pariće. Tada ćemo znat je li kriva desna ili lijeva ruka”, našalio se Bralić nakraju.


U trenutku proslaska braće kroz miks-zonu jedan od nazočnih novozelandskih novinara se okrenuo i samo rekao: “Nadljudi”.