Josip Pavić

Bivši vratar i aktualni savjetnik ministrice turizma i sporta: “Donošenjem novog Zakona dodatno će rasti izdvajanja za sport”

Davor Petrović

Davor Cipek i Josip Pavić na predstavljanju Nacrta prijedloga Zakona o sportu Ministarstva turizma i sporta/Foto PIXSELL

Davor Cipek i Josip Pavić na predstavljanju Nacrta prijedloga Zakona o sportu Ministarstva turizma i sporta/Foto PIXSELL

U Zakonu o sportu pokušali smo naći način kako motivirati, ali i osigurati sredstva za poticanje djece i mladih na bavljenje sportom jer osim što na taj način brinemo i za zdravlje nacije, istovremeno se širi baza za razvoj nekih budućih vrhunskih sportaša - kaže Pavić



 ZAGREB  Do ljeta 2019. godine Josip Pavić je godinama važio za jednog od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu, a početkom listopada 2020. godine okrenuo je novi list, postavši posebni savjetnik Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske.


– Vrijeme zaista brzo prolazi. Kroz ove dvije godine puno se toga napravilo za kvalitetniji sustav sporta. Kao bivšem sportašu, koji je naučen na timski rad i disciplinu općenito, vrlo brzo sam pohvatao svoje dužnosti. Za to je prvenstveno zaslužan cijeli tim s kojim radim, a koji mi je pomogao da naučim kako sustav funkcionira s obzirom da je to bilo nešto s čime se do sada nisam susretao u potpunosti. Kad imate volje i želje učiti i u konačnici mijenjati stvari nabolje, ništa nije teško. Ponosan sam na sve učinjeno u ovom kratkom razdoblju i veselim se novim pothvatima koji su pred nama – objašnjava Pavić.


Vjerojatno ste pred kraj karijere razmišljali o onome što ćete raditi kada prestanete s aktivnim igranjem vaterpola. Je li angažman u Ministarstvu bio dio tog plana, da kao vrhunski sportaš pokušate napraviti nešto za sport?


– Moram priznati da je jedino što sam imao na umu kada sam završio s aktivnim igranjem vaterpola da u sustavu sporta želim ostati i svoje vrijeme posvetiti njegovom kvalitetnijem razvoju. Svi se sportaši tijekom svoje karijere susreću s brojnim izazovima. Do medalje, osvojenog prvenstva, titule najboljeg sportaša ili momčadi dug je put, puno odricanja i prepreka. Vjerujem da moje iskustvo može pomoći u kreiranju procesa i aktivnosti kojima ćemo dodatno olakšati taj put koji profesionalni igrači prolaze u svojoj karijeri. Jednako tako, što smatram posebno važnim, jest da svojim primjerom mlađim generacijama, posebno djeci, pokažem da je sport važan za njihov razvoj, da sport donosi puno lijepih stvari u odrastanju, uči nas strpljenju, razumijevanju, pobjedi i porazu, svim onim vrijednostima bez kojih ne možemo, a koje su životne. Rekao bih da je jedan od naših najvažnijih ciljeva upravo poticanje svih generacija, posebice djece i mladih, na bavljenje tjelesnom aktivnošću, a u tome sportašice i sportaši imaju važnu edukativnu ulogu.


Što sve spada u vaše dužnosti?




– Kao posebni savjetnik ministrice za sport puno je obaveza koje izvršavam. Od onih protokolarnih, koje služe kao podrška brojnim projektima, radu udruga ili sportskim natjecanjima, do sudjelovanja u donošenju strateških aktivnosti i odluka, savjetovanja vezano uz iste, a sve u cilju što boljeg razvoja sustava sporta u Hrvatskoj.


Briga o zdravlju


Bili ste uključeni u izradu novog Zakona o sportu. Koliko ste zadovoljni napravljenim?


– Možda će zvučati subjektivno, međutim, iznimno sam zadovoljan dokumentom koji smo izradili zajedno s gotovo svim dionicima iz sustava. Naime, u radnoj skupini su bili predstavnici krovnih udruženja, nacionalnih saveza, županijskih zajednica i akademske zajednice te je održan i niz radionica po cijeloj Hrvatskoj s dionicima u sportu kako bismo pronašli najbolja rješenja za sve što na neki način muči sustav sporta. Obuhvatili smo sve segmente te smo pokušali naći način kako motivirati, ali i osigurati sredstva za poticanje djece i mladih na bavljenje sportom jer osim što na taj način brinemo i za zdravlje nacije, istovremeno se širi baza za razvoj nekih budućih vrhunskih sportaša.


Koja područja vidite kao najbitnija za razvoj hrvatskog sporta i zašto?


– Ne bih mogao izdvojiti samo jedno jer su sva područja međusobno povezana i ovisna jedno o drugom. Primjerice, ako nemamo djece u sportu, nećemo imati niti bazu za budućnost, a opet, ako ne osiguramo uvjete vrhunskim sportašima, neće biti niti vrhunskih rezultata, a ti sportaši su onda i idoli mladih zbog kojih će se možda i početi baviti sportom. Isto tako, bez ulaganja u infrastrukturu ta djeca neće imati gdje trenirati, tako da je i to važno područje ulaganja. Zbog toga smo brinuli o svim područjima podjednako, ali istaknut ću samo neke velike novosti, poput nacionalne stipendije za vrhunske sportaše I., II., i III. kategorije, plaćanja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja vrhunskim sportašima I. kategorije uz postavljeni imovinski cenzus, uvođenje trajnih naknada trenerima osvajačima medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih, uvođenje kategorizacije sportova, čime ćemo dobiti i kvalitetnije kriterije raspodjele sredstava. Velik iskorak radi se u pomoći županijskim sportskim zajednicama preko kojih će se moći pomagati i malim klubovima i uključivati što više djece u sport. Također, uređuju se i zdravstveni pregledi sportaša te stručni kadar u sportu, gdje smo uvažili zajedničke prijedloge kinezioloških fakulteta i nacionalnih saveza temeljem kojih se našlo rješenje da bi se zaštitila struka, a istovremeno omogućilo normalno funkcioniranje sporta. Ono što bih još naglasio je da će donošenjem ovog zakona dodatno rasti izdvajanja za sport, a znamo da je za mandata ove Vlade već naraslo za više od sto posto, s 215 milijuna na gotovo 440 milijuna kuna, a usvajanjem Zakona iznosit će gotovo pola milijarde. Mislim da su to veliki i važni iskoraci za sport i potvrda da smo prepoznali važnost sporta i da sustav ima punu podršku ove Vlade, ovaj Zakon dodatna je potvrda tome.


U vašem rodnom gradu se održava Europsko prvenstvo u vaterpolu. Što mislite o izgledima pomlađene hrvatske reprezentacije u borbi za odličja, kada u obzir uzmete viđeno na nedavnom Svjetskom prvenstvu?


– Na Svjetskom prvenstvu smo još jednom pokazali da smo u vrhu i da naša reprezentacija ima velik potencijal, zato sam uvjeren i da ćemo u Splitu gledati odlične nastupe naših reprezentacija. Konkurencija je sve jača i izjednačenija, ali naša reprezentacija ima kvalitetu koja je potrebna za vrhunski rezultat. Znam da su odradili vrhunske pripreme, nažalost, nema Ante Vukičevića, no i dalje sam veliki optimist i vjerujem u medalju. Ženska ekipa pokazuje zavidan napredak iz natjecanja u natjecanje i bio bih jako sretan da s odličnim igrama nastavi i u Splitu.


Poslastica


Natjecanje se održava u Spaladium Areni. Kako vam izgleda taj koncept?


– Već sad je jasno da je sama činjenica da će se vaterpolo igrati u Spaladium Areni pobudila velik interes javnosti, a još kad se uživo vidi, izgleda još bolje. Uvjeren sam da nas čeka pravi sportski spektakl, vaterpolska poslastica u gradu iz kojeg je hrvatski vaterpolo i potekao.


Mogu li navijači biti igrač više za Hrvatsku?


– Na svim utakmicama navijači su faktor koji vas motivira da igrate bolje, jače, kvalitetnije, da uložite 110 posto sebe. Ta atmosfera koju navijači donose iznimno je važna za sportaše.


Hoće li vam obaveze u Ministarstvu dozvoliti odlazak na Europsko prvenstvo?


– Iako izrada Zakona ulazi u samu završnicu i to će sigurno uzeti dosta vremena, naravno da ću doći u Split i podržati naše. I cure i dečki zaslužuju podršku, nadam se zaista dobro popunjenim tribinama Spaladium Arene.


Prije tri godine ste okončali karijeru. Jeste li se lako prebacili na život bez jakog ritma treninga i utakmica?


– Pa jak ritam je i dalje prisutan s obzirom na sve obaveze u Ministarstvu. No, ono što me posebno raduje je vrijeme koje mogu provesti s obitelji i prijateljima. To je vrijeme koje vas kao čovjeka »napuni« i motivira za sve ono što vas čeka dalje. Moram priznati da mi nedostaju utakmice, ta atmosfera i osjećaj koji je neopisiv, ali svaki životni period donosi neke nove lijepe trenutke.


Dosta sportaša nakon završetka aktivne karijere u kratkom roku nabaci višak kilograma. Kako ste se vi nosili s time?


– Rekao bih da sam ostao discipliniran po tom pitanju. Bavim se tjelesnom aktivnošću, koliko uspijem, pazim na prehranu. Mislim da smo svi svjesni, s obzirom na tempo i okolnosti, koliko je važno voditi računa o zdravlju.


Bavite li se sada nekim sportom na rekreativnoj razini i koliko često?


– Nisam toliko često u bazenu, ali najmanje tri puta tjedno trčim i pokušavam što češće otići na Sljeme. Ponekad košarka i mali nogomet, sada sam više okrenut »suhim« aktivnostima, a u vaterpolu uživam kao navijač.


Nositi hrvatsku zastavu velika je čast

Često ste na dočecima sportaša kao izaslanik Ministarstva, a to uključuje i držanje kraćih govora. Snalazite li se u toj ulozi?


– Možda bi to bolje mogli reći drugi. Meni osobno obraćanja ne predstavljanju problem, ali moram priznati da je mala pozitivna trema uvijek prisutna. Mislim da je ključ svega dobra priprema bez obzira na vrstu događaja. Važno je znati kome se obraćaš i koju poruku želiš poslati, tada su i govori lakši i precizniji.


Dok ste bili aktivan sportaš, vas su dočekivali izaslanici Ministarstva, Vlade, predsjednika RH… Kako ste tada doživljavali te pozdravne govore?


– Istina. U tim trenucima nisam razmišljao da ću ja biti taj koji će držati govore. To je svakom sportašu uvijek dodatno priznanje da netko vidi i cijeni njihov rad i trud. I u konačnici da netko stoji iza njih. Nositi hrvatsku zastavu na natjecanjima i promovirati Hrvatsku za svakog sportaša velika je čast.