Formula 1

Bivši trostruki svjetski prvak mora platiti 950 tisuća dolara odštete zbog rasističkih komentara na račun Lewisa Hamiltona

Hina

Lewis Hamilton/Foto REUTERS

Lewis Hamilton/Foto REUTERS

Piquet je kažnjen nakon što je u intervjuu u studenom 2021. upotrijebio rasnu uvredu govoreći o sedmerostrukom svjetskom prvaku, komentirajući Hamiltonovu nesreću na Velikoj nagradi Velike Britanije s Maxom Verstappenom



SAO PAOLO  Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Brazilac Nelson Piquet (70) mora platiti 950.000 dolara odštete zbog rasističkih i homofobnih komentara protiv vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona, presudio je brazilski sud u petak.


Piquet je kažnjen nakon što je u intervjuu u studenom 2021. upotrijebio rasnu uvredu govoreći o sedmerostrukom svjetskom prvaku, komentirajući Hamiltonovu nesreću na Velikoj nagradi Velike Britanije s Maxom Verstappenom.


U drugom isječku koji se kasnije pojavio, Piquet je koristio rasistički i homofobni jezik protiv Hamiltona i kada je opisivao kako je Hamilton izgubio naslov svjetskog prvaka 2016. od Nijemca Nice Rosberga.




Piquet, čija je kći Kelly, Verstappenova partnerica, kasnije se ispričao britanskom vozaču i rekao da su njegovi komentari pogrešno prevedeni.


Tužbu protiv legendarnog brazilskog vozača Formule 1 podigle su četiri skupine za ljudska prava, uključujući brazilski Nacionalni LGBT+ savez.


Piquet je tijekom karijere tri puta bio svjetski prvak (1981, 1983, 1987), a ukupno je ostvario 23 pobjede Svjetskom prvenstvu formule 1.