Pezeljov oproštaj

Bivši igrač i trener Primorja osvajanjem europskog zlata oprostio se od stožera reprezentacije, odlazi u Kinu

Igor Duvnjak

Igor Pezelj

Igor Pezelj

Igor Pezelj nakon deset godina napušta Tuckov stožer



SPLIT Samozatajan, smiren i uvijek nasmiješen – tako se kratko, ali točno može skicirati Igora Pezelja, bivšeg igrača i trenera vaterpolista u Primorju, već godinama člana stručnog stožera hrvatske vaterpolske reprezentacije. Druga je stvar što popularni Pezo, omiljen godinama u vaterpolskom svijetu, nije pod svjetlom reflektora, on je iza kamere, snima utakmice i kao videoanalitičar, što je službeni naziv njegove funkcije, izborniku nastoji servirati sve o suparniku.


– Snimamo utakmicu, a kasnije sortiramo glavne detalje i vadimo ih. To ide izborniku na uvid, a onda zajedno gledamo cijelu utakmicu – reći će Pezelj, koji je u ovom poslu od 2006. godine. S reprezentacijom je radio u pripremi za OI 2012. u Londonu, ali nije išao na Igre. S izbornikom Ivicom Tucakom radi od 2013. godine.


– Puno se toga i to nabolje promijenilo. Tada nije bilo pravih softwarea, sve se radilo ručno. Znalo bi to trajati po cijele noći. Danas je to puno brže, za vrijeme utakmice svaki se detalj markira, tako da mi za jednu utakmicu treba »tek« nekoliko sati.




I sada snima na ovom splitskom Euru, iako se praktički već oprostio nakon deset godina u reprezentaciji. Već je, naime, u stručnom stožeru Kine, i to s također bivšim Primorjašem, trenerom Ivanom Asićem, koji je vodio na Kantridi najbombastičniju momčad Primorja svih vremena, sastav sa sedam olimpijskih pobjednika. Ivan je sada izbornik Kine i angažirao je Pezelja.


– Godinama smo već prijatelji i kolege, a zahvaljujući njemu dobio sam stvarno dobru kinesku ponudu. Investirali su jako puno novca, iako im je vaterpolo skoro pa egzotičan sport. Rezultate možemo tek očekivati. U Aziji je Japan iznad svih, a Kinezi žele naprijed. Mi ćemo im biti treća postava stranih trenera. Ugovor mi je za sada na godinu dana. Veliki dio vremena ću morati biti ondje. Glavni cilj im je izboriti Olimpijske igre, što će biti vrlo teško pored Japana. Do tada imamo i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pa Azijske igre i Svjetsku ligu.