Nikola Smolić

Bivši biciklist i televizijski komentator: “Bez Miholjevića ne bi bilo CRO Racea”

Valentina Prokić

Vladimir Miholjević, Nikola Smolić i menažder INEOS Grenadiersa Rod Ellingworth

Vladimir Miholjević, Nikola Smolić i menažder INEOS Grenadiersa Rod Ellingworth

Nije dobro da CRO Race u financijskom smislu još uvijek nema onaj status u Hrvatskoj koji imaju neke druge manifestacije, a od kojih je efekt za turizam neusporedivo lošiji – kaže Smolić



RIJEKA   Dojmovi nakon ovogodišnjeg, sedmog izdanja CRO Racea, najjače međunarodne biciklističke utrke na ovim prostorima, još se nisu slegli. I dok su momčadi i biciklisti usmjereni na finiš sezone i subotnji start na Giru di Lombardia, organizatori CRO Racea kreću u pripremu iduće utrke 2023. godine, koja će biti još zahtjevnija s obzirom na to da je UCI unaprijedio kategoriju utrke te će do 2025. godine CRO Race imati kategoriju 2. Pro.


Jedan od onih koji je redovno uz CRO Race je i Nikola Smolić koji je zajedno s Ivanom Milunom komentirao utrku na nacionalnoj televiziji. Smolić je u biciklizmu cijeli svoj život, bio je cestovni i brdski prvak, zatim prvak u kronometru te reprezentativac Jugoslavije. Bio je i predsjednik HBS-a te direktor utrke po Hrvatskoj od 1995. do 2001. godine. U ta davna vremena hrvatska utrka imala je 12 etapa, što ju je činilo najdužom nakon GT utrke. Vladimira Miholjevića Smolić poznaje dugi niz godina, od 1978. godine.


Sport u krvi


– Biciklizam se jako razlikuje od onih vremena kada sam ja vozio, ali biciklizam i sport općenito mi je u krvi. Komentirao sam CRO Race 2017. i 2018. na Eurosportu i nakon što se Eurosport Hrvatska ugasio, komentiram na HRT-u. Milun i ja komentiramo i biciklizam na OI, a komentirao sam razne utrke i za druge TV kuće, ali i neke druge sportove, poput maratona, pikada i streljaštva. No, biciklizam mi je najdraži jer ima dinamiku i taktički je puno kompleksniji, a uostalom bivši sam biciklist, vozio sam davnih dana za Unis iz Sarajeva – predstavio se Smolić, kojega većina ipak poznaje kao televizijski glas.




– Ovogodišnje izdanje CRO Racea je bilo sjajno. To što je Jonas Vingegaard kao aktualni pobjednik Tour de Francea došao na ovu utrku i to prvu nakon stanke poslije Toura, je neopisivo. I još upravo on osvoji dvije etape i zamalo bude ukupni pobjednik. Ne mogu naći riječi da objasnim koliko je to važno za utrku. Svi oni koji su ove godine prisutnikao sponzori ili koji su se na bilo koji način htjeli prezentirati kroz utrku, dobili su nešto poput dobitka na lutriji. CRO Race je bio izvrsno medijski praćen na svjetskoj razini. Brojke kažu da su kadrovi utrke i Hrvatske prikazani u 190 zemalja, što je izuzetno. Tome svemu doprinose vozači i momčadi koje su nastupile. Neki su bili začuđeni da vozač takvog kalibra kakav je Geraint Thomas ide na CRO Race kao zadnju utrku sezone, jer iz perspektive Vingegaarda ili Thomasa ovo je najniža utrka za profesionalce, a oni su aktualni prvi i treći s ovogodišnjeg Toura – dodao je Nikola Smolić.


Upornost


Viša kategorija utrke znači da će iduće godine CRO Race biti još veći, jači i kvalitetniji event.


– Da nema Vladimira Miholjevića, ništa od svega ovoga ne bi bilo. On je kao vozač došao u kontakte sa sportskim direktorima, s organizatorima, menadžerima, momčadima i vozačima. Sjajan sportaš, inteligentan čovjek s velikim organizacijskim sposobnostima i jedini ima sposobnost organizirati ovakvu utrku na ovoj razini. Najbolji primjer za to bio je kada je HBS odlučio utrku povjeriti krivim ljudima, za koje se znalo da je ne mogu organizirati te su je oni otkazali nekoliko dana prije starta. Zahvaljujući Miholjeviću, utrka se održala iste godine, spasio ju je i doveo na ovu razinu. To je najvažnije u cijeloj priči i svaka mu čast. Mnogi bi odustali, ali on je bio uporan, iako ima cijeli Savez protiv sebe. Nije dobro da CRO Race u financijskom smislu još uvijek nema onaj status u Hrvatskoj koji imaju neke druge manifestacije, a od kojih je efekt za turizam neusporedivo lošiji. No, ipak siguran sam da će utrka samo rasti, nema straha – zaključio je Nikola Smolić.