Josip Rumac

Biciklist iz Poljana trenira u podnožju planine Fuji i čeka na prvi nastup: “Japanci paze na svaku sitnicu”

Valentina Prokić

Josip Rumac

Josip Rumac

Otputovao sam u podnožje planine Fuji, gdje sam smješten u hotelu da bih mogao normalno trenirati jer se iz Sela ne smije izaći - kaže Rumac



RIJEKA Josip Rumac, biciklist iz Poljana, u posljednjem je trenutku dobio pozivnicu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju kada se UCI-jeva rang lista promijenila, a Rumac, koji je dotad bio ispod crte, upao je u elitno olimpijsko društvo prvi put u svojoj karijeri.


– Išli smo iz Zagreba preko Frankfurta za Tokio. Stvarno dugačak put. I kada smo stigli, procedura je bila stvarno velika, bilo je potrebno jako puno papirologije, ali smo imali sreće pa smo sve obavili u tri sata, dok su neki naši drugi sportaši bili na aerodromu po sedam i devet sati. U Olimpijskom selu nas je po dolasku dočekala hrvatska delegacija, a nakon večere i sastanka konačno smo otišli na zasluženo spavanje – rekao je Josip Rumac, koji je u Tokio stigao u subotu. Sa sobom je donio i dva bicikla, na jedan je sjeo odmah idući dan.


Trening po selu


– Morao sam malo trenirati pa sam kružio po selu tridesetak puta. Nisam smio izvan sela tako da sam napravio 30-ak kilometara, trening od sat i 15 minuta – dodaje Rumac.




No, iz Olimpijskog sela se u nedjelju preselio na puno ljepšu lokaciju.


– Otputovao sam u podnožje planine Fuji, gdje sam smješten u hotelu da bih mogao normalno trenirati jer se iz Olimpijskog sela ne smije izaći, a i da se smije, Tokio je ogroman i vrlo prometan grad tako da je biciklistima nemoguće trenirati. Ovdje smo smješteni blizu cilja utrke. Trenirao sam u ponedjeljak dva i pol sata, u utorak četiri sata i stvarno je lijepo, ceste su slobodne, prošao sam nekoliko brda, malo pogledao stazu i završne kilometre odvozio na stazi Fuji speedway. Tu je baš super, imamo malo više slobode nego u Olimpijskom selu. Organizacija je na vrlo visokoj razini, testiranja su svaki dan, tako da se može slobodno reći da je razina sigurnosti visoka. Ne bi smjelo biti problema jer se ne družimo s ljudima izvana – dodaje Josip Rumac.


Ništa od otvaranja


Biciklist iz Poljana među prvim je hrvatskim sportašima koji će nastupiti na Olimpijskim igrama. Naime, utrka je već na rasporedu 24. srpnja u ranim jutarnjim satima, a dan kasnije Rumac se vraća kući. Svečanost otvaranja je 23. srpnja, no to će Rumac preskočiti.


– Neću sudjelovati na otvaranju jer bih se morao vraćati u Selo, a to je putovanje od dva sata. Osim toga, otvaranje će trajati do 1 sat, a meni je utrka odmah dan nakon toga i polazak iz hotela na start zakazan je za 6.30 sati. Ne bi imalo nikakvog smisla ići na otvaranje – pojašnjava svoju odluku Josip Rumac.


S obzirom na satnicu, zasigurno neće biti jedini biciklist koji će preskočiti svečanost otvaranja. Olimpijska cestovna utrka duga je 245 kilometara s 4.900 metara nadmorske visine, što je pravi izazov za svakog sudionika.


– Pripremao se jesam. Iako je poziv stigao iznenada, već sam bio u treningu i pripremama tako da nije to ništa drugačije ili novo – kaže Rumac.


Osim hotela, uvjeta i sjajne organizacije, Japanci su se potrudili biciklistima prilagoditi sve u hotelu podno Fujija.


– I u Olimpijskoj selu je super, ogromno je sa svim sadržajima. No, ovdje je baš sve za nas, hrana je u talijanskom stilu, riža, pašta, piletina, ima jako puno lososa, voća, povrća i salate. Sve je jako ukusno. Doista paze na svaku sitnicu – zaključio je Josip Rumac.