Cvijet Mediterana

Barbara Skuhala nezadrživo juri k normi za titulu međunarodne majstorice

Ivan Mandekić

Barabara Skuhala/Foto A. KRIŽANEC

Barabara Skuhala/Foto A. KRIŽANEC

U klupskom derbiju mladih i perspektivnih šahistica slavila je Lara Zagorac protiv Eve Mihaljević



RIJEKA  U dvostrukom programu jutarnji dio započeo je susretom hrvatskih reprezentativki. Pretendent na osvajanje norme za međunarodnu majstoricu Tihana Iveković otvorila je partiju protiv Eve Mihaljević kraljevim pješakom što joj je bio znak da želi beskompromisnu borbu. Protiv Evine omiljene sicilijanske obrane izabrala je jednu davnu Fišerovu ideju, štoviše ostavila je kralja u centru da bi čim prije povela akciju na kraljevom krilu.


Oštre pozicije koje nastaju vrlo su neugodne za crnog i zahtijevaju veliku preciznost i snalažljivost. Eva se nije najbolje snašla, a kada je rokirala pa još i odvukla od kralja jedinu obrambenu figuru, Tihana je neobranjivo zaprijetila crnom monarhu nakon čega je potpisana predaja.


Lara Zagorac vodila je bijele figure protiv svoje klupske kolegice Ane Berke i nakon otvaranja postigla solidnu poziciju s akcijom na daminom krilu i potencijalnom prijetnjom marširanja pješaka prema promociji u damu. No, pokazalo se da je vladanje centrom ipak opasnije i neugodnije pa je iskusna Berke iskoristila nekoliko nepreciznosti mlade Lare.




U poslijepodnevnom kolu Anamarija Radiković odlučila je protiv velemajstorice Hamdouchi crnim figurama zaigrati kraljevu indijsku obranu. Bijela je stekla prostornu prednost, no nije izabrala pravi plan pa je crna izjednačila poziciju nakon čega je uslijedila podjela boda.


U derbiju hrvatskih reprezentativki Mirjane Medić i Tihane Iveković igrala se Nimcovićeva indijska obrana. Crna je postavila »ježevu« postavu koju karakterizira manjak prostora, no i opasna tendencija da na agresivnu igru bijelog zaprijeti svojim bodljama. Iveković je napravila veliku grešku koja je prošla nekažnjeno.


Slovenka Zala Urh je protiv Ane Berke izabrala Caro-can obranu. Nakon izmjene dama, crna je zaprijetila svojim a-pješakom slobodnjakom. Berke je podcijenila tu prijetnju i gubila vrijeme na kraljevom krilu, što je Urh iskoristila i prijetnjom promocije pješaka u damu primorala Anu na predaju.


U klupskom derbiju mladih i perspektivnih Eve Mihaljević i Lare Zagorac igrala se Zmajeva varijanta sicilijanske obrane. Igra je protjecala u izjednačenoj borbi, no izmjenom dama Lara je nakon nekih nepreciznih poteza bijele stekla perspektivniju poziciju, pokazavši vrlo dobru i zrelu igru.


Barbara Skuhala nezadrživo juri k normi za titulu međunarodne majstorice. U poslijepodnevnom kolu savladala je mladu Ukrajinku Hnatišin, koja najprije nije iskoristila prigodu, a da bi u potpuno dobivenoj poziciji pogriješila.


Rezultati 2. kola: Skuhala (Slo) – Hamdouchi (Fra) remi, Radiković – Medić remi, Iveković – Mihaljevic 1:0, Zagorac – Berke 0:1, Urh (Slo) – Hnatišin (Ukr) 1:0, 3. kolo: Hnatišin – Skuhala (Slo) 0:1, Berke – Urh (Slo) 0:1, Mihaljević – Zagorac 0:1, Medić – Iveković remi, Hamdouchi (Fra) – Radiković remi. Poredak: Skuhala 2,5, Urh i Iveković 2, Hamdouchi, Medić i Berke 1,5, Radiković, Hnatišin, Mihaljević i Zagorac 1 bod.